09 Aug. 2018 10:00

Studentul care face țesturi ca să păstreze tradiția pâinii coapte pe jăratic, ca la bunica

Distribuie

George Dumitru este student la Politehnică, dar în timpul liber face țesturi pentru pâine, ca să păstreze vie tradiția de pe vremea bunicii. Tânărul a învățat să manufactureze cuptoarele din lut de la niște bătrâne din Beuca, județul Teleorman.

Lemnele trosnesc sub țestul înclinat și fac concurență căldurii de afară. George ia din covată o bucată de aluat și o întinde ca pe o turtă mai groasă. Face câteva modele cu coada furculiței pe ea și apoi zdrobește deasupra o roșie coaptă.

„Așa se rumenește mult mai frumos și are și gust mai bun. Poți să o ungi și cu ou, dar cu roșie din grădină e mai bun', explică tânărul, ca un masterchef. Apoi curăță jăraticul de sub țestul încins și pune turta în „pântecul” lui. George trage jăraticul pe marginea țestului, să izoleze căldura înăuntru.

Minutele trec greu. Se fac 20 și capacul se ridică sub privirile a zeci de ochi adunați în jurul țestului ca lângă landoul unui copil proaspăt venit de la maternitate. George ridică pâinea rumenită spre exemplificare. Nimeni nu suflă o vorbă. Se așteaptă degustarea. George continuă toată ziua așa, în jurul țestului, hrănind pofticioșii cu pâine. Este pâinea cu gust adevărat, pâinea-regină într-o lume a aluaturilor congelate, aduse bocnă din alte țări și coapte în pripă în cuptoare cu microunde.

Comentarii