23 Mar. 2018 23:10

Tendința în sportul de performanță: să se lucreze cu un ”yoghin ciudat”

Distribuie
Tendința în sportul de performanță: să se lucreze cu un 'yoghin ciudat'. Ioana Hudiță, prima antrenoare de yoga angajată de un club din România. Ioana, 31 de ani, antrenor personal și instructor de yoga, lucrează cu poloiștii de la Steaua, după ce a colaborat cu antrenorul Andrei Iosep și la Dinamo.
Cum a ajuns să fie primul instructor de yoga angajat de un club din România: 'Un coleg mi-a făcut legătura cu Andrei Iosep, fostul mare internațional de polo. El a fost și antrenorul naționalei Angliei, acolo unde yoga în sportul de performanță nu e ceva ieșit din normal, se practică. El căuta un instructor de yoga pentru echipa Dinamo, unde lucra atunci, și așa ne-a dus viața și conexiunea noastră, să fim împreună. Era 2014'.
'Am făcut gimnastică artistică, de la 11 la 15 ani,, dar n-a fost de performanță. Profesoara noastră era Elena Tutan, o mare yoghină. De fapt, noi făceam și gimnastică, și yoga! Apoi am intrat la o clasă de yoga. La început nu prea erau profesori, acum sunt multe studiouri și antrenori și în România' – Ioana Hudiță

A făcut gimnastică și Yoga! E ciudată sau nu?

Întrebată dacă lumea o consideră 'nebună', din cauză că 'yoghin' are și sensul acestat peiorativ, Ioana răspunde: 'Unii, da, mă cred ciudată. Cuvântul yoghin are acest sens și în India, unde practicanții erau văzuți ca niște ciudați cu puteri speciale, mai mult sau mai puțin integrați în societate. S-au triat oamenii în jurul meu, am rămas doar cu cei care mă consideră profesor de yoga'.
Există asociații de yoga, cel mai reprezentativ organism fiind Yoga Aliens. 'Am fost în India, acolo unde e paradisul yoghinilor. Îmi place mult și mâncarea de acolo. Personal, rezonez cu partea de yoga vestică, europenizată, care e mai fizică. Am fost la Ashram, în India, la un curs, dar și la o conferință Yoga Journal, în America, cu câteva mii de participanți', spune Ioana, care a studiat yoga în SUA, Franța ori Olanda.
Comentarii
Ultimele Video-uri