10 Aug. 2018 10:00

Ultima noapte de întuneric și prima dată când s-a aprins becul într-un cătun pierdut din Apuseni

Distribuie
  • În Poiana Horea se trăia, până acum câteva zile, întocmai ca la 1918, anul pe la care au apărut primele case.
  • Pentru o parte a satului din această zonă izolată de Apuseni, a fost nevoie de 50 de ani, până în anii ’70, ca să se tragă curent.
  • Pentru restul caselor, au mai trecut încă 50 de ani. La Centenar, li s-a aprins și lor becul de sub tavanul jos din casele de lemn!
  • Cu ajutorul unor voluntari de la ONG-ul Free Mioriţa.
  • Libertatea a stat alături de câteva familii dintr-un cătun al satului Poiana Horea în ziua în care s-a făcut lumină.

Trăiau luminându-şi casele cu motorină scumpă şi toxică

Pe familiile de la marginea satului Poiana Horea, judeţul Cluj, statul i-a ignorat. Satul a fost electrificat prin 1970. Avea pe atunci vreo 2.000 de locuitori. Din nu se ştie ce motiv, stâlpul de electricitate s-a oprit într-o curbă a drumului.

La doi kilometri distanţă mai locuiau alte 10 familii, pe care autorităţile de atunci le-au abandonat în întuneric. Astăzi, satul mai are 300 de locuitori, iar la marginea lui mai trăiesc cinci dintre cele 10 familii care au îndurat încă 50 de ani fără lumină!

Pentru ei, becul s-a aprins nu datorită statului român, ci a unor voluntari dintr-un ONG. Ei le-au făcut acestor familii o surpriză: au apărut într-o dimineaţă în curtea lor, cu un panou fotovoltaic.

Ultima noapte pe întuneric

Oamenii nu au ştiut, cu o noapte înainte ca Iulian şi voluntarii de la Free Mioriţa să ajungă în Poiana Horea, că vor petrece ultima seară în beznă.

Ultima noapte de beznă, primul secol în care cineva începe să se gândească la ei.

Comentarii