11 Aug. 2018 13:00

M-am dat cu o mașină de drifting. Ce simte un pasionat al derapajelor controlate când are volanul în mână

Distribuie

Pentru mulți este un sport extrem de periculos, pentru el e un stil de viață. La doar 19 ani, Cătălin Petre știe totul despre mașini și drifting și simte că la volan e în lumea lui, ferită de griji și probleme. Nu are ani de experiență în spate, însă manevrează mașina ca un pilot de Grand Prix, cascadoriile lui fiind parcă desprinse din filmele de acțiune hollywoodiene. Iubește adrenalina și nimic nu îl poate opri, nici măcar părinții care se opun pasiunii lui.

O platformă părăsită la marginea orașului, plină de cauciucuri forjate, și rămășițe ale lor, și un miros puternic de combustibil. Asta e imaginea care te întâmpină la locul de joacă' al celor pasionați de arta derapajelor controlate. Unul dintre împătimiți este Cătălin Petre, un tânăr care și-a declarat ferm iubirea pentru drifting și care mi-a făcut o demonstrație ca la carte, chiar dacă driftingul nu e ceva ce înveți din manual.

Câțiva tineri se urcă într-o mașină pentru a face o mică încălzire, alții își scot cauciucurile din portbagaj pentru a le schimba pe cele de oraș. Apoi începe nebunia. Emoțiile mă cuprind încet, odată ce aud, de pe margine, zgomotul înțepător al roților și văd cu ce ușurință se învârt mașinile. Cătălin mă liniștește că din interior „nu e așa rau'. După ce își schimbă cauciucurile ca un adevărat mecanic, urcăm în mașina de drift, îmi zice din start să-mi pun centura și să mă țin cât mai bine. Mașina pornește, și, în doar câteva secunde, simt cum inima o ia la goană mai ceva decât bolidul în care mă aflu. Cătălin învârte volanul parcă necontrolat, dar totuși deține controlul. Senzația este cu adevărat unică și parcă deja suntem în Fast&Furious', când văd că bolidul face atâtea mișcări de rotație, lăsând un fum gros în urma lui și un scârțâit asurzitor de roți.

Demonstrația s-a terminat și am coborât din mașină puțin amețită și cu o presiune în cap de parcă m-aș fi învârtit în cerc timp de o oră. Dar parcă totuși aș mai fi dat o tură. Cătălin își întinde mâna și îmi arată cum tremură. De altfel, asta după fiecare partidă de drifting coboară din mașină tremurandu-i tot corpul. „E de la prea multă adrenalină. Îmi vibrează tot corpul. E o senzație pe care nu o pot controla', spune Cătălin.

Comentarii