O salină este spațiul amenajat într-o fostă mină de sare, care asigură tratament natural pentru mai multe boli ale aparatului respirator, dar și pentru diferite afecțiuni ale pielii. Salinoterapia este modalitatea de tratament practicată din cele mai vechi timpuri, care asigură și astăzi cele mai bune rezultate.

Ce este o salină și de ce este recomandată o vizită la salină?

Medicii specialiști recomandă tot mai des vizita într-o salină naturală deoarece tratamentul este cât se poate de simplu și de natural. Inhalarea aerosolilor din salină are proprietăți curative, un adjuvant natural pentru diverse boli cronice.

Saline din România - TurdaIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Un obiectiv turistic, salina este locul care poate trata problemele respiratorii cornice, dar și cele care recidivează precum: astmul bronșic, bronșită, tuse, infecție respiratorie, insuficiență respiratorie, emfizem pulmonar, polipi faringieni, rinită, amigdalită cronică sau sinuzită.
De asemenea, vizita într-o salină este un ajutor și pentru persoanele care se confruntă cu imunitate scăzută, probleme neurologice precum paralizii sau distrofii musculare, dar și pentru persoanele care sunt predispuse la alergii.

Candidatul turmentat: noi cu cine votăm?
Recomandări
Candidatul turmentat: noi cu cine votăm?

Mersul la salină poate fi un ajutor și pentru persoanele care se confruntă cu dermatită alergică, artroză, spondiloză sau alte boli articulare cronice.
Salinele din România sunt atracții turistice care te vor fascina datorită interiorului amenajat, dar care te ajută și să îți menții starea de bine a organismului.

De la ce vârstă poți merge într-o salină – cât timp este indicat să petreci într-o salină?

Într-o salină pot merge copiii peste 3 ani, dar dacă este prima vizită, perioada de acomodare nu trebuie să fie mai mare de 1,5 ore în prima zi, urmând ca în următoarele zile să prelungești durata cu câte o jumătate de oră, până vei ajunge la maxim 3 ore.

  • Nu au voie să viziteze o salină, decât cu avizul medicului specialist, copiii mai mici de 3 ani și bătrânii peste 65 de ani
  • Dacă pentru copii, vizita într-o salină nu trebuie să depășească 3 ore pe zi, în cazul unui adult, acesta poate petrece până la 5 ore pe zi.

Recomandări de cură într-o salină:

  • Procedurile de speleoterapie se pot efectua pe o durată de:
  • 14-18 zile/ în cazul adulților;
  • 7-10 zile/ În cazul copiilor.

Timpul de stat în salină poate să difere în funcție de categoria de vârstă și anume:
Pentru vârstnicii peste 65 de ani vizita într-o salină este recomandată doar de către personalul medical avizat, fără a depăși 2-3 ore pe zi, timp de 7 zile.

Cercetătorul Adrian Constantin, laureat cu „Nobelul Austriei”, despre praful saharian: „Un fenomen vechi. Sunt studii care arată că exista și în urmă cu o mie de ani”
Recomandări
Cercetătorul Adrian Constantin, laureat cu „Nobelul Austriei”, despre praful saharian: „Un fenomen vechi. Sunt studii care arată că exista și în urmă cu o mie de ani”

Efectele unei cure în salină pot persista până la 3 luni după terminarea curei, tocmai din acest motiv se recomandă efectuarea a două vizite pe an.

Temperatura constantă a aerului dintr-o salină este relativ scăzută și oscilează între 10 și 13 grade Celsius. Umiditatea este relativă, cu variații minime de valori cuprinse între 78-82% la intrarea în salină și valorii medii cuprinse între 73-80% în diferite încăperi.

Concentrația alergenilor este zero și nu există aeropoluanți și germeni patogeni, respectându-se condiția de aer curat.
Având în vedere temperaturile scăzute, în vizita într-o salină este recomandat să fii îmbrăcat corespunzător, cu haine lungi care să te protejeze.

Saline din România – obiective turistice în care poți merge pentru tratament

Salina Praid - România - imagine cu salina Praid
Salina Praid – România

Salina Praid – locul de sare din inima Harghitei

Este mina de sare ce se află în bazinul Minților Gurghiului, în triunghiul Praid, Ocna de Jos și Ocna de Sus. Accesul în salină de face coborând 300 de trepte, iar la 120 de metri adâncime vei descoperi un adevărat orășel subteran.

  • Ce poți face în Salina Praid: În interior vei găsi săli dotate cu sistem de iluminat, restaurant, loc de joacă pentru copii, mese de biliard, buget, terenuri de sport, locuri pentru odihnă, capelă ecumenică, parc de aventură, etc.
Ionela Maria Ciolan, cercetătoare în politica de securitate a UE: „Europa nu mai este sigură. Trebuie să ne pregătim pentru o eră de competiție geopolitică acerbă”
Recomandări
Ionela Maria Ciolan, cercetătoare în politica de securitate a UE: „Europa nu mai este sigură. Trebuie să ne pregătim pentru o eră de competiție geopolitică acerbă”
  • Cum ajungi la Salina Praid: Salina este la o distanță de 7 km de Sovata, județul Harghita, România. De asemenea, o găsești la 62 de km de Târgu Mureș, 72 km de Sighișoara sau 138 km de Brașov.
  • Cât costă un bilet de intrare în Salina Praid, dar și care este programul de vizitare al salinei – găsești mai multe informații actualizate pentru 2019 AICI.

Salina Turda – muzeu de istorie a mineritului în sare

Reamenajarea salinei Turda s-a făcut între anii 2008 și 2010, iar de atunci s-a instalat un lift panoramic, dar și o roata cu gondole și un spațiu de agrement cu debarcader, unde turiștii se pot plimba cu bărcile.

  • Ce poți face în Salina Turda: În interiorul salinei vei găsi pistă de bowling, teren minigolf, teren de sport, amfiteatru, masă de biliard, masă de tenis, Mina Ghizela, etc.
  • Cum ajungi la Salina Turda: Salina se află în județul Cluj, România, la o distanță de 1,5 km de Turda, 29 km de Cluj Napoca, 68 km de Alba Iulia, 146 km de Sibiu, 243 km de Brașov.
  • Cât costă un bilet de intrare la Salina Turda, dar și care este programul de vizitare al salinei – găsești mai multe informații actualizate pentru 2019 AICI.
Salina Turda - România
Salina Turda – România

Salina Slănic Prahova – Obiectiv turistic Mina Unirea

Mina Unirea s-a deschis începând cu anul 1943, iar exploatarea ei s-a făcut până în anul 1972, de atunci este și destinat circuitului turistic și tratamentului medical. Adâncimea minei ajunge până la peste 200 de metri, camerele măsoară o înălțime de 55 de metri, iar suprafața totală a minei este de aproximativ 80.000 mp.

  • Ce poți face în Salina Slănic Prahova: În interiorul salinei vei găsi locuri special amenajate pentru sport. Terenuri de fotbal, de volei, teren de baschet, masă de biliard, masă de ping-pong, kart-uri pentru plimbări. Tot aici poți vizita Sala Genezei unde vei găsi statuia lui Traian și Decebal sculptate în sare, dar și busturile lui Mihai Eminescu și Burebista.
  • Cum ajungi la Salina Slănic Prahiva: Se află în localitatea Slănic Prahova, județul Prahova, România. Este situată la 38 km de Ploiești, 88 km de Brașov, 99 km de Buzău.
  • Cât costă un bilet de intrare la Salina Slănic Prahova, dar și care este programul de vizitare al salinei: găsești mai multe informații actualizate pentru 2019 AICI
Salina Slănic Prahova - România
Salina Slănic Prahova – România

Salina Cacica – salina minune din adâncul Bucovinei

Salina se întinde pe o suprafață de 500 de metri și este situată la poalele estice ale Obcinei Mari. În interiorul salinei vei găsi galerii săpate manual ce ajung până la 44 de metri adâncime.

  • Ce poți face în Salina Cacica: Cele mai impresionante locuri din interiorul minei de sare sunt: Biserica Sfânta Varvara, sala de dans, Capela Ortodoxă, lacul Sărat, sala de sport unde vei găsi teren de fotbal, dar și muzeul minei.
  • Cum ajungi la Salina Cacica: Salina se află în județul Suceava, la o distanță de 36 km de orașul Suceava, 47 km de Câmpulung Moldovenesc, 92 km de Vatra Dornei, 150 km de Borșa.
  • Cât costă un bilet de intrare la Salina Cacica, dar și care este programul de vizitare al salinei: găsești mai multe informații actualizate pentru 2019 AICI.

Salina Târgu Ocna – orașul din inima sării

Salina este amplasată la o adâncime de 240 de metri și se întinde pe o suprafață de 13.000 mp. Din anul 2005, potențialul turistic al salinei s-a concentrat la orizontul IX al minei Trotuș.

  • Ce poți face în Salina Târgu Ocna: În interiorul salinei vei găsi terenuri de sport precum: teren de minifotbal, teren de baschet, de tenis de câmp, tenis de masă. Pentru copii sunt amenajate spații de joacă cu leagăne, balansoare și tobogane. Tot în interiorul salinei vei găsi un spațiu pentru gimnastică și un cabinet medical.
  • Cum ajungi la Salina Târgu Ocna: Salina se află în orașul Târgu Ocna în județul Bacău.La o distanță de 14 km de Onești, 51 km de Adjud, 60 km de Bacău, 126 km de Brașov
  • Cât costă un bilet de intrare la Salina Târgu Ocna, dar și care este programul de vizitare al salinei: găsești mai multe informații actualizate pentru 2019 AICI .

Salina Ocna Sibiului – zăcământ de sare exploatat din timpul romanilor

Exploatarea continuă a zăcământului de sare a dus la formarea unor mari caverne subterane, iar prin prăbușirea lor au format lacurile: Horea, Cloșca, Crișan, Lacul Fără Fund, Avram Iancu, Ocnița, Sf. Ion, Brâncoveanu, Sf. Ignat, Austel.

  • Ce poți face în Salina Ocna Sibiului: Zona se încadrează în climatul continental de deal și de podiș, iar particularitățile climatice au un rol important în tratarea și prevenirea mai multor afecțiuni. Salinitatea crește de la luciul apei spre fundul lacului, iar cota maxima este atinsă la contactul cu masivul de sare. Aici vei găsi lacuri cu o suprafață hidrologică de 35.700 de metri și un volum de 265.700 de metri cubi. Microorganismele care se regăsesc în lacuri formează nămolul sapropelic fosil recomandat pentru tratarea bolilor aparatului locomotor și pentru tratarea reumatismului.
  • Cum ajungi la Salina Ocna Sibiului: Oraș din județul Sibiu, Transilvania format din localitatea componentă Ocna Sibiului și satul Topârcea. Distanța de la Sibiu până la Ocna Sibiului este de 16 km, 161 km Brașov, 289 km București.
  • Cât costă un bilet de intrare la Salina Ocna Sibiului, dar și care este programul de vizitare al salinei: găsești mai multe informații actualizate pentru 2019 AICI.
Salina Ocna Sibiului - România
Salina Ocna Sibiului – România

Salina Ocnele Mari – cea mai veche mină de sare din țară

Salina se întinde pe o suprafață de cinci hectare și este deja renumită pentru aerul salin. Salina de la Ocnele Mari a fost amenajată ca și obiectiv turistic în anul 2009 și reamenajată în anul 2015. Salina este amenajată la 100 de metri sub nivelul solului și are o înălțime de aproximativ 70 de metri.

  • Ce poți face în Salina Ocnele Mari: Noul traseu turistic este acum de patru ori mai mare și se întinde pe o suprafață de 50.000 de metri pătrați. În interiorul salinei vei găsi zona culturală, zonă sportivă, zonă de distracție amenajată pentru copii, zona de distracție, de tratament, dar și un restaurant, o biserică, o cramă și mai multe terenuri de sport (fotbal, tenis, baschet, etc). Terenurile de sport au mărimea standard pentru competiții naționale.
  • Cum ajungi la Salina Ocnele Mari: Salina se află în județul Vâlcea, România. La o distanță de 6 km de Râmnicu Vâlcea, 34 m de Curtea de Argeș, 63 km de Pitești, 103 km de Sibiu, 119 km de București.
  • Cât costă un bilet de intrare la Salina Ocnele Mari, dar și care este programul de vizitare al salinei: găsești mai multe informații actualizate pentru 2019 AICI.

Salina Ocna Dej – una dintre cele mai spectaculoase saline din România

Obiectul de activitate al Salinei Ocna Dej este extragerea, preparare și ulterior comercializarea sării geme, atât sare gemă industrială, cât și sare gemă alimentară.

  • Ce poți face în Salina Ocna Dej: În interior, ca și obiectiv turistic, poți vizita biserica de cult ortodox cu Hramul Sfânta Mucenița Varvara, dar și spațiile amenajate pentru sport: teren de fotbal, de tenis de masă, spații de joacă pentru copii cu tobogane și leagăne.
  • Cum ajungi la Salina Ocna Dej: Salina se află la aproximativ 3 km de orașul Dej și la 60 de km de municipiul Cluj Napoca.
  • Cât costă un bilet de intrare la Salina Ocna Deji, dar și care este programul de vizitare al salinei: găsești mai multe informații actualizate pentru 2019 AICI.

Salina Ocna Mureș – una dintre cele mai vechi unități minere în Ocna Mureș

În urma strategiei județene de creștere a obiectivelor turistice și de agrement a anumitor localități din Alba, salina terapeutică Ocna Mureș va deveni o stațiune balneo-climaterică de interes local. La finalul întregului proiect, se propune ca Salina Ocna Mureș să devină stațiune turistică.

  • Ce poți face în Salina Ocna Mureș: Potrivit descrierii arhitecturale, salina va avea bază de agrement, restaurant, săli de tratament terapeutice, recuperare medicală, sală de fitness, magazin de echipamente și produse balneare, locuri de joacă pentru copii, etc.
  • Cum ajungi la Salina Ocna Mureș: Salina Ocna Mureș este situată în partea de nord-est a județului Alba, la aproximativ 22 km de Aiud și 55 km de Alba Iulia.

Salina Ocna Șugatag – vestita stațiune balneoclimaterică

Datorită izvoarelor minerale și a lacului sărat care s-a format prin prăbușirea unor vechi mine de exploatare a sării, acum, localitatea Ocna Șugatac este denumită și stațiune balneară pentru combaterea mai multor tipuri de afecțiuni.

  • Ce poți face în Salina Ocna Șugatag: Pe lângă multiplele tipuri de tratament unde sunt aplicate mai multe proceduri, de la electroterapie, pana la masaj medical, în alina Ocna Șugatag te poți bucura și de piscinele cu apă termală din zonă.
  • Cum ajungi la Salina Ocna Șugatag: Salina se află la o distanță de aproximativ 20 de km de Sighetu Marmației și aproximativ 53 km de Baia Mare.

10 Dintre cele mai spectaculoase saline din România. Obiective turistice pe care nu trebuie să le ratezi.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (21)

dabaca2020   •   26.03.2024, 18:12

Articol intresant dar ,poate ne spune autorul ,in proprietatea cui ,mai este sarea noastra cea de toate zilele ? Am inteles Salrom ,care scrie doar pe unele ambalaje ,I Dar pe multe scrie in ,,h ungureste ! Oare de ce ? Nu mai stim sa ,exploatam ce avem ? Ungaria nu are rezerve de sare si nici de gaze ?

Peugeot307   •   02.03.2024, 10:13

Avem locuri foarte frumoase in țară noastră, merită vizitate!

lucianestor   •   29.02.2024, 22:41

Un articol interesant si util

Vezi toate comentariile (21)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Planta plină de vitamine pe care românii evită să o consume din cauza aspectului ei. E bună pentru cei cu diabet sau probleme de digestie
FANATIK.RO
Planta plină de vitamine pe care românii evită să o consume din cauza aspectului ei. E bună pentru cei cu diabet sau probleme de digestie
Gestul disperat făcut de Oana Lis! Nu mai face față cheltuielilor și a luat decizia radicală
Viva.ro
Gestul disperat făcut de Oana Lis! Nu mai face față cheltuielilor și a luat decizia radicală
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Ionuț Cercel, prima reacție după ce campioana Inter Milano a sărbătorit titlul din Italia pe melodia sa „Made in Romania”: „O mare bucurie în suflet”
GSP.RO
Ionuț Cercel, prima reacție după ce campioana Inter Milano a sărbătorit titlul din Italia pe melodia sa „Made in Romania”: „O mare bucurie în suflet”
Schimbare majoră în viața acestor trei zodii! De la 1 Mai, nimic nu va mai fi la fel pentru ele
FANATIK.RO
Schimbare majoră în viața acestor trei zodii! De la 1 Mai, nimic nu va mai fi la fel pentru ele
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
Știrileprotv.ro
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
Celine Dion zguduie internetul cu o ședință foto la care nimeni nu se aștepta! Cum a pozat la 56 de ani, după ce a fost diagnosticată cu o boală incurabilă
Unica.ro
Celine Dion zguduie internetul cu o ședință foto la care nimeni nu se aștepta! Cum a pozat la 56 de ani, după ce a fost diagnosticată cu o boală incurabilă
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Observatornews.ro
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Horoscop 24 aprilie 2024. Berbecii suferă astăzi de o lentoare neobișnuită, care îi poate scoate din sărite, la un moment dat
HOROSCOP
Horoscop 24 aprilie 2024. Berbecii suferă astăzi de o lentoare neobișnuită, care îi poate scoate din sărite, la un moment dat

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI