29 Aug. 2018 12:00

Satul cu șase Dumnezei: „Dacă vreți să știți cum ne împăcăm, mergeți la cherhana dimineața și vedeți cum stau în barcă toate națiile”

Distribuie

În satul 2 Mai conviețuiesc șase religii diferite: ortodocși, ortodocși de rit vechi, musulmani, baptiști, penticostali, evangheliști și romano-catolici. Singurul război pe care îl duce fiecare dintre ei este cu vremurile care au alungat de Dumnezeu enoriașii tineri. Altfel, își respectă sărbătorile fiecăruia și tradițiile și se ajută când au nevoie. Că așa i-a lăsat Cel de Sus, indiferent dacă e Dumnezeu sau Alah, în ținutul de la malul mării.

Soarele arde deja de la ora 8 dimineața. Plaja e deja plină. Seninul se întinde perfect ca un cearșaf bleu pe patul cerului. Turiștii se declară răzbunați la finalul unei săptămâni ploioase. S-au rugat la weekenduri cu soare și le-au primit.

De altfel, 2 Mai este satul în care oamenii se roagă mult, în multe limbi și la Dumnezei cu nume diferite. Fiindcă 2 Mai, satul concediilor tihnite, are două „duminici” pe săptămână și șase confesiuni religioase care își duc traiul în armonie.

De fapt, referindu-te la „armonie”, lași loc unui posibil conflict. Or în 2 Mai, relațiile dintre ortodocși, lipoveni, musulmani, baptiști, penticostali și romano-catolici au fost de normalitate. Sunt oameni care au deschis ochii într-o multiculturalitate care nu i-a făcut să se întrebe de ce vinerea unora e duminica altora, de ce Ramazanul e Crăciunul unora și rugăciunea e la fel de înălțătoarea și în slavonă, și în arabă sau română.

Comentarii