21 Iun. 2018 07:00

Tiziana Vaccaro, actrița care vrea să pună în scenă Sindromul Italia: „Italienii nu empatizează cu badantele”

Distribuie

Tiziana Vaccaro este actrița care vrea să pună în scenă Sindromul Italia, revoltată de faptul că badantele din Europa de Est care ajung în țara sa natală devin invizibile. Nici măcar angajatorii lor nu sunt curioși să afle despre viața lor de acasă, despre ce probleme au și despre copiii lăsați acasă. Proiectul ei se va numi chiar „Sindromul Italia' și va însemna punerea în scenă a mai multor spectacole de teatru.

Tiziana Vaccaro vrea să vină în România. Vrea să vadă cum s-au adaptat femeile care au decis să revină în țară după ce au muncit câțiva ani în Italia. A căpătat dorința asta de a cunoaște după ce s-a împrietenit cu badantele, îngrijitoarele, de la ea de pe scară. Vecinele ei sunt din Ucraina, dar împărtășesc aceeași poveste dureroasă: familii lăsate acasă, copii care le așteaptă cu dor.

„Proiectul meu se va numi „Sindromul Italia', va fi un spectacol de teatru, și s-a născut după ce mi-am cunoscut câteva vecine, doamne din Ucraina, care mi-au povestit despre viața lor, ce lucrează în Italia, ca badande sau femei în casă, dar și despre viața lor de acasă, în Ucraina. Pentru mine, aceste întâlniri au fost pline de emoție, m-au tulburat. Când am început proiectul, m-am gândit că vreau să studiez mai mult și am început să mă documentez pentru a înțelege fenomenul migrației feminine din Italia. Am descoperit că în Italia sunt 1 milion de badante venite din Europa de Est. Și empatia față de ele e un lucru care lipsește și un alt motiv pentru care am decis să fac proiectul este și că prietenii mei, cunoștințele, nu empatizează cu aceste femei fiindcă sunt străine. Nu le cunosc, ele au viața lor, ei a lor, „eu sunt acasă la mine', fără să se gândească că viața lor poate fi și a lor, a mamei, a bunicii, a prietenei lor', explică tânără actriță care vrea să pună în scenă Sindromul Italia.

Comentarii