Cuprins:
Ce este pensia
Când vorbim despre pensie ne referim la acea sumă de bani care este plătită în fiecare lună de statul român pe baza unor norme legale – în cadrul asigurărilor sociale – persoanelor care au ieșit din producție pentru limită de vârstă sau care au devenit inapte pentru a munci în caz de boală sau de invaliditate. De asemenea, mai este acordat și urmașilor acestora sau ai pensionarilor decedați, în condițiile prevăzute de lege.
Pensia este acordată la cererea oricărui cetățean îndreptăţit sau a curatorului acestuia și va trebui depusă personal ori prin mandatar desemnat prin procură specială. Cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedeşte îndeplinirea condiţiilor prevăzute de Legea nr. 263/2010, se depune, începând cu data îndeplinirii acestor condiţii, la casa de pensii de pe raza căreia își are domiciliul persoana solicitantă.
De câte feluri este pensia
Cotele de contribuții pentru sistemul de asigurări sociale și a celor de sănătate sunt stabilite anual, în mod diferențiat, pentru angajat și, respectiv, angajator, și sunt calculate pe baza salariului brut. Pensia se calculează folosindu-se un sistem bazat pe puncte.
În România, pensiile sunt de cinci feluri: pensie pentru limită de vârstă, pensie anticipată, pensie anticipată parțială, pensie de invaliditate și pensie de urmaș.
Ca urmare a acordurilor și convențiilor internaționale pe care țara noastră le-a semnat de-a lungul timpului cu alte țări, drepturile de asigurări sociale cuvenite în sistemul public pot fi transferate în țara în care cetățenii își stabilesc rezidența sau domiciliul, în acest fel fiind respectate principiile egalității de tratament.
Ce este pensia pentru limită de vârstă
Pensia pentru limită de vârstă se acordă tuturor cetățenilor care îndeplinesc cumulativ, la data pensionării, cele două condiții prevăzute de legislația în vigoare. Acest tip de pensie este reglementată de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
În primul rând persoana solicitantă trebuie să fi împlinit vârsta standard de pensionare. Aceasta este diferită pentru femei și bărbați, iar atingerea acesteia depinde de data nașterii. În momentul de față, bărbaţii din România se pensionează la 65 de ani, în timp ce vârsta standard de pensionare pentru femei este de 63 de ani. În același timp, cei care vor să obțină o astfel de pensie trebuie să fi realizat stagiul minim de cotizare în sistemul public de pensii de 15 ani.
Atingerea acestui stagiu se realizează prin creșterea stagiului minim de cotizare, conform eșalonării prevăzute în legislația în vigoare.
Care este vârsta la care se pot pensiona bărbații
În ceea ce îi privește pe bărbați, lucrurile sunt foarte simple deoarece vârsta de pensionare a crescut de la 64 de ani, cât era până la 31 decembrie 2010, la 65 de ani. Aceștia se pot pensiona dacă au împlinit această vârstă, însă numai dacă îndeplinesc condițiile minime de cotizare.
Așa cum aminteam anterior, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, adică perioada în care un bărbat a muncit legal. În schimb, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, iar acesta va fi atins, în mod normal, prin eșalonare în următorii ani.
Este important de știut că există și bărbați care pot ieși la pensie mai devreme de 65 de ani. Este vorba despre cei care au lucrat în condiții de muncă deosebite sau speciale. Această categorie de foști angajați beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare, care este direct proporțională cu perioada care a fost lucrată în condiții grele.
Care este vârsta la care se pot pensiona femeile
Dacă în cazul stagiului minim de cotizare lucrurile stau la fel, în schimb, ceea ce privește stagiul complet de cotizare în cazul femeilor este de 31 de ani. Acesta va crește treptat până la 35 de ani până în ianuarie 2030.
Cu toate acestea, vârsta standard de pensionare pentru femei a crescut în ultimii ani și continuă să crească. Concret, vârsta de pensionare a crescut de la 59 de ani la 63 de ani în intervalul de timp ianuarie 2011-ianuarie 2030.
În principiu, femeile se pot pensiona la vârsta de 63 de ani, însă aceasta va fi atinsă prin eșalonare, în următorii 7 ani. Spre exemplu, în 2022 se puteau pensiona femeile care au împlinit 61 de ani, în funcție de perioada anului, diferind puțin lunile. Începând din 2023, se va trece la vârsta standard de pensionare de 62 de ani.
La fel ca bărbații, și femeile pot beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare, care este proporțională cu perioadap pe care acestea au lucrat-o în condiții dificile de muncă. Totodată, femeile au în plus posibilitatea de a alege să lucreze până la 65 de ani, iar persoanele care fac acest lucru, chiar dacă se puteau pensiona, ulterior nu se vor mai putea răzgândi.
Cine și când poate obține beneficii
În conformitate cu prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, persoanele care doresc să beneficieze de pensie pentru limită de vârstă trebuie să fi atins vârsta standard de pensionare și să fi realizat stagiul minim de cotizare în sistemul public de pensii.
Se mai poate acorda și o pensie anticipată (nepenalizată) cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare. Astfel, vor putea beneficia de această pensie toți cei care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare.
În același timp, mai există și o pensie anticipată parțială (penalizată). Aceasta se poate acorda cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare tuturor persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum și celor care au depășit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani, precizează site-ul oficial al Comisiei Europene.
Toți cetățenii români care s-au născut după data de 1 iulie 1971 și care contribuie la sistemul public de pensii sunt obligați să contribuie și la un fond de pensii administrat privat. Spre deosebire de aceștia, persoanele născute în intervalul 1 iulie 1961-1 iulie 1971 care contribuie la sistemul public de pensii pot contribui opțional la un fond de pensii administrat privat.
Cum afli vârsta la care vei ieși la pensie
Site-ul oficial al Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) pune la dispoziție un calculator online care te ajută să afli vârsta la care te vei putea pensiona și în ce condiții. Sunt oferite doar date despre eligibilitate, în funcție de luna și de anul nașterii, cu cele două stagii de cotizare, cel minim și cel complet.
Tot ceea ce trebuie să faci este să accesezi portalul CNPP și să intri apoi în secțiunea Când mă pot pensiona, care se află pe pagina principală a site-ului. Aici va trebui să introduci data nașterii și sexul, iar în conformitate cu informațiile introduse, algoritmul implementat îți va afișa în mod automat un tabel care conține vârsta și anul pensionării tale. Altfel spus, vei afla cât mai trebuie să muncești cu contract de muncă pentru a beneficia de pensia pentru limita de vârstă.
Citeşte și: Cum afli la ce vârstă ieși la pensie. Calculatorul care îți arată anul exact când ieși la pensie
Ce acte sunt necesare pentru a depune dosarul de pensionare pentru limită de vârstă
Dacă te numeri printre persoanele care doresc să obțină o pensie pentru limită de vârstă trebuie să întocmești un dosar care să conțină mai multe documente, după cum urmează:
- cerere pentru înscrierea la pensie pentru limită de vârstă (anexa nr. 6 la norme);
- carnetul de muncă (original şi copie);
- carnetul de asigurări sociale (original și copie);
- alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată în alte sectoare de activitate;
- actele de stare civilă ale solicitantului: BI/CI, certificat de naştere şi de căsătorie (original şi copie);
- livretul militar (original şi copie);
- diploma de absolvire a învăţământului universitar (original şi copie) şi adeverinţa din care să rezulte durata normală, perioada studiilor şi faptul că acestea au fost urmate la zi;
- pentru persoanele care au urmat cursurile unor instituții de învățământ universitar în străinătate trebuie dovada echivalării de către statul român a cursurilor desfăşurate acele instituții;
- adeverinţa privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă (original);
- adeverinţa privind încadrarea activităţii în fostele grupe I şi/sau II de muncă, în condiţii deosebite și speciale (original) (anexa nr. 12, anexa nr. 13, anexa nr. 14 la norme);
- procura specială, pentru mandatar (original şi copie);
- acte pentru dovedirea calităţii de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, şi/sau al Legii nr. 42/1990.
Cererea de pensionare împreună cu actele doveditoare se vor depune de către persoana solicitantă la casa teritorială de pensii de pe raza de domiciliu a acesteia, începând cu data de la care sunt îndeplinite condițiile de pensionare. Cererea de pensionare, depusă în condiţiile de mai sus, poate fi retrasă de persoana care a depus-o, însă până la emiterea deciziei de pensionare.
Citeşte și: România, în topul țărilor unde să te retragi la pensie. Pentru ce motive a fost aleasă
Foto: Shutterstock/123rf.com