Există însă destule persoane care nu sunt familiarizate cu termentul de „cazier auto” motiv pentru care întâmpină dificultăți în demersul lor. De aceea, ne-am gândit ca în articolul de astăzi să-ți spunem tot ceea ce trebuie să știi despre acest document.

Ce este cazierul auto/istoricul sancțiunilor auto?

Cazierul auto mai este cunoscut și sub denumirea de istoricul sancțiunilor auto. În fapt, este vorba despre o adeverință în care sunt menționate toate abaterile de circulație aplicate unui șofer pe drumurile publice din România în ultimii cinci ani.

Dacă dorești să soliciți această adeverință, va trebui să te adresezi Serviciului Rutier care te are în evidență cu permisul de conducere, în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 1075/04.10.2021 pentru modificarea și completarea Regulamentului de aplicare a OUG nr. 195/2002. Până la această dată, Codul Rutier făcea referire doar la comunicarea, la cerere, a numărului de puncte de penalizare.

Astfel, articolul 208 din Codul Rutier a fost modificat după cum urmează: Istoricul sancțiunilor la regimul circulației pe drumurile publice aplicate titularului permisului de conducere se comunică la cererea acestuia, în condițiile stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne.

Documentul va fi eliberat în termen de 10 zile lucrătoare de la data depunerii cererii și va fi ridicat fie personal de către persoana care a făcut solicitarea, fie de o altă persoană prin intermediul unei procuri notariale.

  • Radierea auto – ce este, cum se face și ce acte sunt necesare

Ce acte sunt necesare pentru eliberarea cazierului auto

Pentru eliberarea cazierului auto/istoricului sancțiunilor auto va trebui înainte de toate să completezi o cerere-tip pe care o poți descărca AICI. Cererea poate fi completată și direct, la unul dintre ghișeele Serviciului Rutier.

Cerere-tip pentru eliberarea cazierului auto

Cererea completată va fi semnată și apoi depusă la ghișeu împreună cu actul de identitate în original și permisul de conducere în original și copie. Vechea taxă de eliberare a fost eliminată în urmă cu aproximativ cinci ani.

Adeverința cu istoricul tuturor sancțiunilor auto pe care le-ai primit de-a lungul timpului îți va fi eliberată pe loc.

Urmărește-ne pe Google News