Amprenta de pe un deget de ipsos

„Era un individ care sarea in balcon si intra in camerele strainilor dupa ce forta usa, furand tot ce gasea de valoare”, si-au adus aminte subcomisarul Grigore Patrut si comisarul sef Iulian Cristea.
Individul opera „curat”. Reusea sa nu lase indicii care sa-l dea de gol si izbutise sa duca la bun sfarsit o multime de spargeri. A facut totusi o singura greseala. Dupa unul dintre jafuri, o urma le-a atras atentia criminalistilor: „Am iesit pe balcon si am zarit niste jgheaburi cu flori. in pamantul moale din glastra, hotul ne lasase un suvenir. Cand sarise de pe balcon a nimerit cu mana in jgheabul cu flori. Degetul mare i s-a infipt in pamant”.
Ca sa rezolve cazul, criminalistii au decupat cu grija bucata de pamant din jurul urmei si au asezat-o intr-un vas de sticla pe care-l captusisera cu vata umeda. La birou, au turnat ipsos in gaura lasata de deget. Cand ipsosul s-a uscat, criminalistii aveau „degetul” hotului si i-au luat amprentele. „Am dat cu tus pe degetul din ipsos si l-am pus pe hartie”. Oamenii legii il puteau identifica pe hot. Au cautat in cartoteca de atunci, comparand amprenta cu toate urmele pe care le aveau. Nimic. Ceva mai tarziu, dupa o razie, au fost adusi la amprentat mai multi tineri. A fost un moment cand Iulian Cristea a amutit: „Era in fata mea. Un pusti de 21 de ani. Cand l-am vazut, au inceput sa-mi tremure mainile. Era din Vulcan si era intolit: blugi, adidasi. Nu oricine isi putea permite sa se imbrace asa pe atunci. Daduse vreo zece spargeri la hotel. Dar l-am prins”.
Tot criminalistii au gasit proba care l-a dovedit pe autorul a trei crime. in 1997, specialistii au fost chemati mai intai intr-o garsoniera din bd. Banu Manta. O femeie si un barbat – sot si sotie – fusesera gasiti morti. Amandoi cu gatul taiat.
„A intrat cineva?” – i-a intrebat comisarul sef Iulian Cristea pe politistii de la sectie care fusesera chemati de fiul victimelor. Nu calcase nimeni in casa. „Am zarit imediat o farfurioara cu patru lumanari si m-am repezit sa deschid ferestrele. Nu mirosea a gaz, dar e mai bine sa fii precaut”, ne-a povestit Cristea. Instinctul nu l-a inselat. Toate ochiurile aragazului erau aprinse: „Butoanele erau fixate la economic. Criminalul a vrut sa aiba timp sa coboare de la etajul 9, unde era garsoniera. Numai ca planul nu i-a iesit. Aragazul nu functiona pe economic, iar lumanarile au ars pana la buza farfuriei si s-au stins”.
Chiar daca faptasul nu reusise sa arunce casa in aer, munca specialistilor a fost ingreunata de faptul ca ucigasul nu prea lasase urme. criminalistii au gasit totusi cateva amprente in bucatarie.
Cateva zile mai tarziu, o alta crima, aparent fara legatura cu dublul asasinat, s-a petrecut intr-o casa din cartierul Giulesti. Proprietara, o batrana, fusese gasita moarta, tot cu gatul taiat. De data aceasta, criminalul a fost mai usor de dibuit. Era individul care statea in gazda la batrana. Un cetatean moldovean pe nume Ghenadi, caruia i se spune „Ghena”. Amprentele lui se potriveau cu cele descoperite in bucataria sotilor ucisi.
Pentru gasirea lui „Ghena”, o echipa de politisti romani, printre care si actualul sef al Serviciului Criminalistic de la Politia Capitalei, comisarul sef Gheorghe Marinache, a mers la Chisinau. Colaborarea cu oamenii legii din Moldova a ajutat la capturarea ucigasului.

Urmărește-ne pe Google News