“Eram în şapte săptămâni de sarcină când i-am comunicat vestea, verbal, patronului Daniel Stancu, de la firma Delta Advertising din Bucureşti, acolo unde munceam de mai bine de şase luni”, îşi începe povestea Magdalena. La doar câteva zile după aceasta, comportamentul şefului s-a schimbat radical, el refuzând să îi elibereze angajatei chiar şi adeverinţa de salariat pentru vizita medicală.

A sesizat neregulile la Inspecţia Muncii

“În 21 august am transmis prin e-mail o sesizare către Inspecţia Teritorială a Muncii (ITM), sperând că situaţia se va rezolva”, ne spune tânăra. Lucrurile însă s-au complicat: a doua zi, femeia a fost înştiinţată că departamentul ei îşi restrânge activitatea şi că, pe 22 septembrie, contractul ei de muncă va fi desfăcut.

“Cred că sperau să mă sperie şi să plec în linişte. Pe 28 august însă, am notificat angajatorul despre sarcina mea printr-o scrisoare cu confirmare de primire. Am ataşat şi un document medical eliberat de medicul ginecolog”, continuă viitoarea mămică. La scurt timp, la firmă a venit o echipă de control de la Inspecţia Muncii şi Medicina Muncii.

“Pe 22 septembrie, am primit decizia ITM în care mi se spune că angajatorul a procedat corect, pentru că nu îi comunicasem sarcina înainte de desfacerea contractului de muncă. Or, eu nu primisem decât o înştiinţare şi nicidecum o decizie de concediere, act pe care nu l-am văzut până acum. De aceea, am decis că trebuie să merg mai departe, să-mi caut dreptatea”, spune tânăra. Cu legea în mână, viitoarea mămică se plimbă acum prin tribunale şi se teme că, aşa cum a “rezolvat” cu inspectorii ITM, fostul ei patron va trage sforile potrivite şi în instanţă.

«100% şanse de câştig în instanţă»

Preşedintele Asociaţiei de Asistenţă pentru Consumatori, avocatul şi senatorul Iulian Urban, ne sprijină în cadrul campaniei “Libertatea se luptă pentru tine”. El a studiat cazul concedierii Magdalenei Crăciun şi declară că acesteia i-au fost încălcate drepturile.

“Doamna Crăciun are 100% şanse de câştig în instanţă. Documentele vorbesc de la sine, aşa că nu îmi explic decizia ITM-ului. Această instituţie a uitat că are rolul de a apăra drepturile angajaţilor, şi nu de a lua partea angajatorilor care nu respectă legea. Voi solicita Ministerului Muncii să verifice inspecţia care s-a făcut în cazul doamnei Crăciun”, ne-a declarat Urban.


S-a întâmplat şi în Anglia

“A fost visul nostru să avem o casă şi un copil, acum trei ani, când am plecat din România”, povesteşte Claudia Buligescu, o ploieşteancă de 34 de ani, care împreună cu soţul ei a ales să muncească în Marea Britanie.

Şi-au găsit amândoi locuri de muncă – mai întâi soţul, ca bucătar, iar apoi Claudia, spre sfârşitul lui 2007, chelneriţă, printr-o agenţie de plasare a forţei de muncă. Femeia a acceptat să lucreze în regim de “self-employed”, adică de persoană fizică autorizată prin agenţie. După un an, Claudia a rămas însărcinată şi, la nici două luni de sarcină, şefii agenţiei au început să fie nemulţumiţi de ea. “Mi se făcea rău, ameţeam, vomitam, mergem des la toaletă. Cei de la agenţie mi-au spus, într-o zi, să trec pe la sediu ca să îmi explice câteva norme de protecţie a muncii pentru gravide”, îşi aminteşte Claudia.

Acolo, în loc să fie instruită, s-a trezit dată afară. Ataşatul pe probleme de muncă al Ambasadei României la Londra are acum în vedere cazul Claudiei, dar legea britanică e de partea agenţiei. Ca “self-employed”, un lucrător are mai puţine drepturi decât un salariat cu contract individual de muncă: de exemplu, plata contribuţiilor sociale la stat, asigurările de sănătate sunt responsabilitatea angajatului.

Urmărește-ne pe Google News