Sunt mulți cântăreți din România care, de-a lungul anilor, s-au duelat pentru a trece de selecția natională de la Eurovision și a ajunge să ne reprezinte în marea finală a continentului Mulți au vrut, puțini au reușit! Printre cei de seamă se numără Elena Gheorghe, o prezență constantă în industria muzicală de la noi. Pregătirea ei pentru Eurovision 2009 a durat multe luni, a însemnat multe ore de muncă continuă, de repetiții, de eforturi care, cu siguranță, au fost apreciate atât în România, cât și peste hotare.

Dacă această știre ar fi ultimul lucru pe care ți l-ai aminti? Cum a făcut Elena Gheorghe să răsune spiritul balcanic la Moscova, în finala Eurovision 2009 - PUBLICITATE

 La începutul anului 2009 s-a aflat că Elena Gheorghe e printre cântăreții români care se întrec pentru a reprezenta România la Eurovision 2009. Exact la începutul lunii februarie, în urma voturilor din cadrul selecției naționale, Elena Gheorghe a fost desemnată câștigătoare.

Melodia ei, „The Balkan girls”, avea să fie auzită de lumea întreagă. În finala din România s-au calificat 12 interpreți și formații. Astfel, Elena Gheorghe a concurat alături de Costi (“Can you forgive”), Red Blonde (“Nu am cu cine”), Cătălin (“Stop”), Alin Nica (“Dont leave”) și IMBA cu “Round & round” și alți șase. Elena Gheorghe a obținut la selecția națională cele mai multe puncte, 22, următorul a fost Cătălin cu 18 puncte, cu același punctaj au fost și fetele de la Blaxy Girls cu piesa „Dear Mama”.

După fericitul anunț, Elena Gheorghe a intrat în febra pregătirilor. A avut mult de lucrat alături de echipa ei, de dansatori, de oamenii care aveau să pregătească un adevărat spectacol pe scena de la Moscova.

Elena Gheorghe a aflat când urcă pe scena de la Moscova

Ziua de 16 martie a fost ziua în care au avut loc tragerile la sorți pentru desemnarea ordinii intrării pieselor în semifinalele și în finala Eurovision 2009. Prima semifinală, care urma să aibă loc pe 12 mai, era deschisă de Andrea Demirovic (Muntenegru) cu melodia “Just get out of my life” și închisă de Regina (Bosnia & Herzegovina) cu piesa “Bistra Vodă”.

Elena Gheorghe, reprezentanta României, era a 14-a dintre cei 18 concurenți ai primei semifinale Eurovision 2009. Știa când urma să cânte, știa ce melodie are de interpretat, dar habar nu avea câte emoții o puteau încerca în apropierea evenimentului grandios.

A strâns tot norocul și s-a îmbarcat în avion cu destinația Moscova

2 mai a fost ziua în care delegaţia României a plecat în Rusia, ţara în care s-a desfășurat cea de-a 54-a ediţie a Eurovisionului. Elena se anunța încrezătoare. Știa că adversarii ei au piese bune, așa că misiunea ei nu avea să fie ușoară. „Am repetat foarte mult, aşa că nu plec la drum cu teamă, sunt încrezătoare. Când pleci într-o competiţie, nu ai voie să te temi“, a declarat Elena. „Nu e  uşor să fii în pielea mea“, a mai spus artista.

Artista și echipa României mizau pe prestația scenică. Se știa deja că Elena Gheorghe urma să aibă alături de ea, pe scenă, patru dansatoare și un decor impresionant. Show-ul urma să fie o interpretare modernă a mitului ielelor, o poveste despre aceste creaturi, care ies dintr-o pădure fermecată şi cuceresc publicul cu dansurile lor. În cele trei minute rezervate piesei României, decorul avea să se schimbe. Totodată, organizatorii dezvăluiseră că aveau să fie folosite proiecţii video care creau efecte 3 D.

Dacă această știre ar fi ultimul lucru pe care ți l-ai aminti? Cum a făcut Elena Gheorghe să răsune spiritul balcanic la Moscova, în finala Eurovision 2009 - PUBLICITATE

Începe show-ul

Ziua de 12 mai a venit rapid, iar Elena Gheorghe a urcat pe scena de la Moscova, în Complexul Sportiv Olympiisky, sala care era plină de spectatori, aproximativ 25.000 de persoane. S-a făcut dintr- odată liniște, iar cântăreața noastră a apărut. Îmbrăcată într-o rochie foarte scurtă și extravagantă, încălțată într-o pereche de sandale cu tocuri foarte înalte, coafată perfect și machiată discret, Elena și-a început în forță show-ul. A avut alături de ea mai multe dansatoare care au evoluat în sincron, uneori, chiar și artista alături de ele. Nicio scăpare, niciun pas în plus, nicio ezitare, momentul a fost perfect de la început până la sfârșit. Melodia”The Balkan girls” a răsunat la Moscova.

Nu a lipsit din scenă un element impresionant de decor, un tron de peste 100 de kilograme. La sfâșitul momentului, cântăreața s-a suit pe el și a făcut poza perfectă în fața camerelor de filmat. Despre vocea ei mai e ceva de menționat? Nu trebuie să ai cunoștințe muzicale ca să îți dai seama cât de talentată e artista.

Spectacolul ei a fost un succes așa că Elena Gheorghe s-a calificat în finala ediției din 2009 a concursului Eurovision. România a fost cea de-a opta dintre cele zece finaliste calificate după prima semifinală. Alături de țara noastră, în finala din 16 mai, s-au mai calificat: Turcia, Suedia, Israel, Portugalia, Malta, Finlanda, Bosnia și Herzegovina, Armenia și Islanda, plus cele cinci țări calificate direct: Rusia – țară organizatoare și Franța, Germania, Spania și Marea Britanie – cele patru țări cotizante. Elena Gheorghe avea adversari mari.

Pe 16 mai 2009, veștile nu au fost cele așteptate însă pentru noi. Pentru că Alexander Rybak a câştigat Eurovision 2009 chiar de Ziua Naţională a ţării lui de origine, Belarus. Cântăreţul şi violonistul avea doar 23 de ani pe atunci și a obținut la Moscova un total de 387 de puncte pentru piesa „Fairytale”. Pe locul doi s-a clasat Yohanna (Islanda) şi pe locul trei AySel & Arash (Azerbaidjan). Elena Gheorghe s-a clasat doar pe 19, dar sunetul și efervescența Balcanilor s-au auzit pe deplin la Moscova.

Elena a continuat să cânte și să lanseze hit după hit, dar și-a îndeplinit și o altă dorință. Aceea de a avea o viață personală împlinită. S-a căsătorit în august 2011 cu Cornel Ene și au împreună doi copii, pe Nicholas și pe Amelie.

Eurovision 2009 a fost momentul ei de celebritate pe plan internațional, însă ce știm cu siguranță e că Elena va continua să ne încânte cu muzica ei. Și cine știe, poate și pe alții, cândva, într-o nouă încercare la Eurovision..