Bacalaureat

Examenul de Bacalaureat este un examen care se susține la absolvirea liceului, la mai multe discipline de învățământ. Promovarea Bacalaureatului înseamnă încheierea unui ciclu de pregătire. Promovarea bacalaureatului, în general la 18 ani, este necesară pentru admiterea în învățământul superior.

Istoria examenului de Bacalaureat

Examenul de Bacalaureat a apărut in 17 martie 1801, printr-n decret al Împăratului Napoleon Bonaparte.

În România, încă din perioada interbelică, liceul era conceput ca școală de cultură generală, specializarea urmând să se facă la universitate sau în școli speciale. În România, în anul 1925, s-a introdus examenul de Bacalaureat de către Dr. Constantin Angelescu. Angelescu era Ministru al Instrucțiunii Publice. La acel moment liceul era foarte dificil de absolvit, Bacalaureatul fiind cu adevărat un examen de maturitate.

Rezultate la examenul de Bacalaureat în România

Rata de promovare a bacalaureatului 2018 a fost 69,7%, a anunțat Ministerul Educației. În 2017, promovabilitatea examenului de BAC a fost de 72,9%.

La ce materii se dă examenul de Bacalaureat

Proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română.

Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă.

Proba evaluării competențelor digitale.

Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.

Proba scrisă la limba română.

Proba scrisă la limba maternă.

Proba obligatorie a profilului – probă scrisă.

Proba scrisă la alegere a profilului și specializării.

În România sunt două sesiuni ale examenului de Bacalaureat, în vară și în toamnă. Cei care nu au promovat examenul în sesiunea de vară o pot face în toamnă. De asemenea, examenul de BAC poate fi dat în anul următor.