Schimbarea a fost anunțată în septembrie anul trecut, iar Arabia Saudită a emis primele permise de conducere pentru femei la începutul acestei luni. A fost singura țară din lume în care femeile nu aveau voie să conducă, iar familiile trebuiau să angajeze șoferi privați pentru rudele de sex feminin.

„Este un moment istoric pentru fiecare femeie saudită”, a declarat Sabika al-Dosari, o prezentatoare de la o televiziune saudită, adăugând că a urcat la volan la doar câteva minute după intrarea în vigoare a interdicției, la miezul nopții, ora locală (01.00 ora României). Pe data de 5 iunie, 10 femei au devenit primele deținătoare ale permisului de conducere saudit după schimbarea permiselor străine pe care le dețineau deja.

„Astăzi m-am trezit mai devreme decât de obicei. Am fost atât de fericită încât nu am putut să dorm. Astăzi, conduc până la muncă și pentru prima oară nu sunt pe locul din spate – sunt în spatele volanului. Încă nu îmi vine să cred…”, a scris Roa Altaweli, o femeie saudită pentru BBC News.

”Pe drumul m-am întâlnit cu poliția, dar nu m-am temut că voi fi trasă pe dreapta. Am permis de conducere și conduc în mod legal în Arabia Saudită. M-am oprit să iau o cafea și sunt prima femeie șofer pe care vânzătorul a servit-o în viața luicafea de la o mașină, iar eu sunt primul pilot de sex feminin pe care barista la servit vreodată”, mai spune saudita.

Autoritățile din Arabia Saudită au spus anterior că aproximativ 2.000 de femei au primit permise din 5  până pe 24 iunie, la ridicarea interdicției.

Decizia de a le permite femeilor să conducă mașini face parte din programul prințului moștenitor al coroanei saudite, Mohammed bin Salman de a moderniza unele aspecte ale societății saudite.

Roa este una dintre femeile care aveau permis de conducere obținut în alte țări și care și l-au schimbat în primlele zile după ce s-a permis acest lucru. ”Obișnuiam să conduc atunci când studiam în Bahrain și am obținut un permis de conducere încă din anul 2005. De asemenea, am un permis internațional cu care conduceam când eram în vacanță în  Dubai, Portugalia și SUA.

Schimbarea permisului de conducere a fost simplă, dar obținerea unei îprogramări pentru un test de conducere nu a fost atât de ușoară. Cererea a fost atât ed mare încât am găsit locuri abia în luna iulie. Din fericire, sora mea și cu mine am găsit două locuri libere acum câteva săptămâni și am putut conduce încă din prima zi”, povestește femeia saudită.

Roa, care este moașă și are studii făcute în Marea Britanie, susține că deținerea unui permis de conducere este esențială pentru meseria pe care o are și povestește cândră că: ”Acum mă apropii de spitalul din partea de est a Jeddahului, unde lucrez. Intru pe poarta principală. Nimeni nu m-a deranjat pe drum. Mă simt ca și când aș fi condus aici de foarte mult timp”.

Ridicarea interdicției privind dreptul femeilor de a conduce a fost marcată și prin coperta ediției din iunie a revistei Vogue, pe care a apărut fiica regelui Arabiei Saudite prințesa Hayfa bint Abdullah al-Saud la volanul unei mașini decapotabile.

Fotografia de pe coperta revistei Vogue o prezintă pe prințesa Hayfa la volanul unei mașini decapotabile purtând o ținută albă, cu văl alb pe cap și mănuși de piele negre în mâini. Ediția este dedicată “femeilor din Arabia Saudită” și salută reformele lansate de către Prințul Mohammed bin Salman, fratele prințesei Hayfa.

În ciuda acestei schimbări și a altor libertăți care li s-au permis femeilor în ultima perioadă, în Arbia Saudită femeile rămân supuse legilor privind tutela bărbătească.


Citește și: Cine sunt candidații la alegerile prezidențiale din Turcia. Șase aspiranți își dispută mandatul de super-președinte


Urmărește-ne pe Google News