În perioada 6-9 iunie 2024, cetățenii din statele membre ale Uniunii Europene vor alege, prin vot direct, noul Parlament European.
Alegerile pentru Parlamentul European(PE) se vor desfășura în România în data de 9 iunie 2024. Tot pe această dată, au loc și alegeri locale.
PSD și PNL au decis pe 21 februarie 2024 comasarea alegerilor europarlamentare cu cele local, precizând că vor fi liste comune la europarlamentare. Premierul și liderul PSD, Marcel Ciolacu, și președintele PNL, Nicolae Ciucă, au făcut anunțul într-o conferință de presă comună.
La alegerile europarlamentare în 2024, votanții români vor alege 33 de membri ai Parlamentului European. Întreg teritoriul României constituie o singură circumscripție electorală, ceea ce înseamnă că alegătorii aleg dintre aceleași liste de candidați.
Din 1979, deputaţii sunt aleşi prin vot universal direct pentru o perioadă de cinci ani. Primele alegeri europene în România au avut loc la 25 noiembrie 2007 când alegătorii români au ales direct 35 de reprezentanţii în forul legislativ european.
La 26 mai 2019, cetăţenii români au votat 32 deputaţi europeni din numărul total 751. În urma ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, de la 31 ianuarie 2020, numărul total al deputaților europeni este de 705, României revenindu-i un număr de 33 deputați europeni.
Locurile în Parlament sunt repartizate între diferitele state, în temeiul tratatelor UE, pe baza principiului „proporționalității degresive”. Mai exact, statele cu o populație mai numeroasă au mai multe locuri decât statele mai mici, dar statelor mai mici le revin mai multe locuri decât ar rezulta dintr-un calcul strict proporțional.
Activitatea deputaților din Parlamentul European este vastă și crucială pentru funcționarea Uniunii Europene. Printre atribuțiile lor se numără adoptarea legislației UE, luarea deciziilor referitoare la acordurile internaționale și evaluarea procesului de extindere a UE. În privința legislației, aceștia colaborează cu Consiliul UE pentru adoptarea legilor într-o varietate de domenii, de la comerț și agricultură la mediu și protecția consumatorilor. Acest lucru se realizează prin votarea propunerilor legislative prezentate de Comisia Europeană.
În ceea ce privește acordurile internaționale, Parlamentul European își exprimă consimțământul pentru acordurile comerciale și alte înțelegeri internaționale încheiate de UE. În plus, deputații analizează cererile de aderare la UE din partea țărilor terțe și formulează recomandări către Consiliul UE în legătură cu acceptarea sau respingerea acestora.
Referitor la componența Parlamentului European, în septembrie 2023, eurodeputații au aprobat creșterea numărului de locuri din Parlament de la 705 la 720 pentru următorul mandat legislativ, 2024-2029. Conform legislației UE, numărul maxim permis de deputați este de 750, plus președintele.
Numărul de eurodeputați al fiecărui stat membru în 2024:
Află ultimele știri despre alegerile europarlamentare din 2024: calendar alegeri, candidați si rezultate alegeri.