Cu o mină sobră, cu aerul că discută de la egal cu interlocutorii săi, Virgil Ianţu va scoate la iveală gingăşia şi naturaleţea preşcolarilor care se aşază pe scaunul invitatului emisiunii „Copiii spun”. Ce rezultă este un dialog spumos, uneori prea serios, deseori foarte amuzant, însă întotdeauna autentic.

Virgil Ianțu: „Selecţia copiilor o face o echipă cu care colaborez de peste 20 de ani”

Cunoscut internauţilor de mai bine de doi ani, programul se difuzează, din 1 aprilie, nu doar pe YouTube, ci şi pe micul ecran. Din culisele emisiunii în care copiii sunt personajul principal, iar sinceritatea lor face sarea şi piperul fiecărei întâlniri, ne dă câteva informaţii chiar Virgil Ianţu, gazda şi autorul proiectului.

„Castingul este unul dintre cele mai importante elemente la această producţie. Selecţia o face o echipă cu care colaborez de peste 20 de ani. Sunt oameni care iubesc copiii, îi înţeleg, ştiu să asculte şi să îi aleagă pe cei care se sunt potriviţi pentru această emisiune.

Ştiu că mulţi vor să îşi vadă copilul pe acel scaun, dar dacă cel mic nu îşi doreşte şi el sau nu se simte confortabil, insistenţa de a-l expune nu îi face copilului niciun serviciu, ba, dimpotrivă”, explică prezentatorul.

Despre profilul invitaților, Virgil Ianţu oferă câteva lămuriri: „Un copil trebuie să aibă deschiderea şi relaxarea de a fi el însuşi şi în condiţii de filmare sau în prezenţa altora, dornic să îşi împărtăşească poveştile, dar sinceritatea este elementul-cheie.

Din acest motiv, vârsta potrivită este între 3-7 ani, când copilul este sincer, fără măşti ce apar uşor, uşor, atunci când copilul îşi conştientizează rolul în societate”.

Subiecte de discuție la „Copiii spun”

În privința subiectelor din emisiune, acestea pot devia foarte rapid, astfel că de la mâncarea preferată se poate ajunge în câteva secunde la discuţii profunde. De altfel, Virgil Ianţu recunoaşte că rareori reuşeşte să menţină direcţia stabilită la preselecţii, pe care o păstrează ca pe un ghidaj doar, tocmai pentru că cei mici sunt diferiţi de la un minut la altul, ca să nu mai vorbim de perioade de câteva săptămâni care pot trece de la momentul castingului până la înregistrarea emisiunii.

„Îşi pot reaminti să spună adevărul, pe care noi, adulţii, îl folosim tot mai rar – sau deloc”, este sugestia moderatorului.

Ce a avut de învățat Virgil Ianțu de la micii săi invitați

Virgil Ianţu admite că a avut de învăţat de la invitaţii lui: „Să ascult. Asta m-a ajutat şi în calitatea de părinte. Le mulţumesc pentru acest lucru”, spune el. Acelaşi sfat îl poate oferi şi părinţilor, şi educatorilor, în urma experienţei câştigate: „Răbdare şi ascultare.

Ca să putem să îi înţelegem pe cei mici, care trăiesc în cu totul alte timpuri decât cele în care am crescut noi, trebuie să le învăţăm limbajul. Ca să îl învăţăm şi să nu fim anacronici, trebuie să îi ascultăm, să ne adaptăm şi să avem răbdare şi înţelegere. Doar aşa vom avea şi noi parte de ele”, subliniază Virgil Ianţu.

„Părinţii nu înteleg că o prostie este un lucru bun nereuşit”.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Ce se întâmplă în prima ediție „Copiii spun”, la TVR 1

În primul episod, îl cunoaştem pe Octavian, viitor vatman de locomotivă. Sau metrou. Sau tramvai. Pasionat de transportul în comun din Capitală, micuţul recită fără greșeală toate stațiile de pe direcția Pipera-Berceni şi ascultă, pe repeat, piesa „Trenul galben fără cai”, a Angelei Similea.

La rubrica „Regula de bun simț”, Anastasia ne reamintește că orice decizie importantă în viață trebuie luată după o noapte de somn. Iar „Întrebarea zilei” este: Cum au aflat părinții tăi că vor deveni părinți? Cea mai delicioasă analiză la „Fashion Police” vine de la David și Horațiu, puși față în față cu un mare… hamburger – rochia aleasă de Katy Perry.

La TVR 1, Virgil Ianțu mai prezintă emisiunea „Câștigă România”, primul concurs de cultura generală despre țara noastră.

Urmărește-ne pe Google News