În același timp, un studiu experimental centrat pe urmărirea efectelor deshidratării, publicat în Acta Urologica Japonica, subliniază că lipsa apei din organism afectează grav sănătatea rinichilor, ducând chiar la blocaj renal acut. Iată care sunt cele 3 semne vizibile ale unui organism deshidratat:  

1. Senzația de uscăciune

Aceasta poate fi simțită la exterior (pielea feței uscată, buzele crăpate) sau la interior (gura uscată, lipsa salivei). Este important să știm că pielea pierde apă din țesut prin transpirație atunci când ne este cald, când suntem bolnavi și avem febră sau când ne antrenăm intens prin exerciții fizice.

În același timp, senzația de gură uscată este un alt semnal care apare atunci când nu bem suficientă apă și devenim deshidratați. Trebuie să avem grijă, pentru că această uscăciune cauzată de lipsa salivei devine rapid un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor și a mirosurilor neplăcute.

De cele mai multe ori, setea ne face să simțim nevoia să bem apă, însă nu în toate cazurile. Dacă, de exemplu suntem bolnavi, avem febră sau vărsături, senzația de rău asociată acestor simptome ne împiedică să simțim nevoia să ne hidratăm și așa apare deshidratarea organismului.

2. Culoarea urinei

Îți poți da seama dacă organismul tău este deshidratat și din culoarea urinei. O nuanță de galben închis spre maroniu sugerează că deshidratarea este medie spre severă și ar trebui să iei măsuri. Una dintre ele ar fi să te hidratezi și apoi să consulți medicul.

Culoarea normală a urinei, care nu indică nicio problemă legată de nivelul deshidratării, este cea galben deschis, aproape incolor. Pe de alta parte, un alt semn al deshidratării severe care ar trebui să te trimită la medic pentru analize amănunțite este lipsa urinării.

Deshidratarea organismului poate crea probleme de sănătate grave. De exemplu, este principala cauză care duce la apariția pietrelor la rinichi. Acest lucru se întâmplă din cauza lipsei de lichide din corp care nu pot dizolva sărurile și mineralele, iar acestea se depun în rinichi și formează pietre.


3. Durerile de cap

Chiar și în cazul unui nivel mediu de deshidratare, migrenele sunt întâlnite ca semn al insuficienței apei în organism, alături de o stare de oboseală și somnolență. Un factor declanșator al durerilor de cap ar putea fi tensiunea scăzută ca efect al deshidratării, iar în multe cazuri este asociată cu amețeala și pierderea echilibrului.

Ceea ce putem face pentru a ne proteja este sa bem apă ca să ne hidratăm organismul și ca să ajutăm la creșterea tensiunii iar, în final, la o stare generală mai bună.

Oricine poate da semne de deshidratare din cauza pierderii apei din organism, ca urmare a unor boli asociate cu febră, diaree, vărsături, transpirație în exces sau urinare în exces. Persoanele cu un risc mai mare de a dezvolta complicații în urma deshidratării sunt însă copiii și vârstnicii, care trebuie atent monitorizați în perioadele vulnerabile, când sunt bolnavi.

 

Sursa foto: Shutterstock

Urmărește-ne pe Google News