Abia după ce ne-am stabilit principii de viață sănătoase, ne putem gândi la ce am putea aduce din exterior pentru a îmbunătății calitatea părului. În primul rând, trebuie să limităm agresiuniile asupra podoabei capilare. Samir Mekki, tehnician culoare, a explicat pentru Libertatea.ro ce trebuie să facem pentru a avea un păr sănătos și frumos și la ce factori trebuie să avem grijă. De asemenea, el explică și la ce trebuie să acorzi atenție atunci când citești lista de ingrediente a unui produs pentru păr.

Cel mai mare dușman al părului este apa. Este recomandat să ne spălam pe păr de câte ori simțim necesar, chiar dacă asta înseamnă să o facem zilnic. Verificați apa care o aveți acasă și dacă e nevoie montați un filtru de purificare și dedurizatoare pe circuitul ei. Calcarul și clorul sunt principalii factori de agresiune, le putem limita prin montarea unui filtru de purificare, iar pentru cei mai exigenți puteți monta un cap de duș de vitaminizare, cu vitamină C.

Păr sănătos. Cum interpretezi lista ingredientelor de pe eticheta șamponului

Următorul lucru la care trebuie să fim atenți dacă ne dorim un păr sănătos este șamponul. Nu e nevoie să luați un șampon scump, nu prețul lui reprezintă calitatea lui, ci uitați-vă atent la ingrediente. Sulful și derivații lui sunt destul de nocivi scalpului, îl agresează. Concentrația lor poate să difere de la un șampon la altul, cu cât mai sus este pe lista de ingrediente (primul este apa, ele find trecute în ordine descrescătoare), cu atât este procentajul mai mare.

Alte produse de evitat sunt cele care conțin parabeni. Parabenii ceștia influențează creșterea nivelului de estrogen și favorizează apariția cancerului. Un șampon bun trebuie să curețe, dar fără să agreseze. Scalpul produce sebum pentru a se proteja de efectele exterioare. Un șampon agresiv va curăța sebumul, dar va agresa scalpul, iar acesta, ca mijloc de protecție, va crea și mai mult sebum. Din acest motiv, de multe ori când o persoană are probleme cu sebumul sau mătreață și folosește un produs împotriva acesteia are surpriza să realizeze că problema nu e rezolvată, ci dimpotrivă este agravată. Cele mai recomandate sunt șampoanele organice, care în timp ce curăță și protejează scalpul și hidratează părul.

Masca are funcția de a hidrata părul. Aceasta nu se aplică pe rădăcină, datorită compoziției ei grase, de aceea este indicat să lăsați două degete de la scalp, apoi aplicați pe întreagă lungime a părului. Aceasta trebuie să aibă o compoziție groasă și să nu conțină sulfați, parabeni sau alți derivați. Multă lume folosește creme făcute acasă, cu diferite ingrediente, precum ulei de măsline, argan, unt de shea etc. Este adevărat că aceste ingrediente au efect benefic, mai ales că majoritatea produselor profesionale de bună calitate le conțin într-o proporție destul de mare. Atunci care este diferența dintre cele făcute acasă și cele profesionale? În primul rând, cele profesionale, în afara ingredientele amintite mai sus, au multe altele și dozajul lor este cel optim pentru firul de păr. Balsamul sau livin-ul nu trebuie folosit la fiecare spălare sau trebuie dozat în cantitate foarte mică, acest lucru depinzând de produs. Altfel, acesta va accelera procesul de îngrășare. Masca de păr trebuie aleasă în funcție de părul nostru și scopul pentru care alegem să o folosim: volum, păr creț sau pentru îndreptare (termoprotector).

În afară de aceste produse, pentru un păr sănătos avem nevoie și de un ulei de vârfuri. Alegeți unul cu ulei de argan și fără silicon, majoritatea produselor de pe piață conțin silicon, pentru un efect lucios al firului de păr, dar este unul sintetic și de scurtă durată, 2-3 ore. Uleiul de păr trebuie să fie unul care în momentul în care îl punem pe degete să se simtă gros, lejer lipicios și să nu lase impresia că a plastificat degetele.

”După ce am stabilit produsele necesare curățării părului, trecem la îngrijirea lui. Vă recomand să evitați folosirea frecventă a plăcii de păr, a ondultorului și a uscătorului la temperatură maximă. Un păr sănătos trebuie tuns o dată la 3-6 săptămâni , deoarece trebuie sigilate vârfurile. El crește între 1-1,5 cm pe lună, iar la vizita lunară la coafor puteți să tundeți 0,3-0,5 cm. Asta va sigila vârfurile și va accelera creșterea.  Nu în ultimul rând, va sfătuiesc să alegeți un stilist bun, care folosește produse de calitate și care are mână ușoară și bună”, ne-a mai spus Samir Mekki, tehnician culoare.

Urmărește-ne pe Google News