Brânza de vaci

Brânza de vaci este cunoscută ca un aliment integral, un aliment cât mai aproape de forma sa naturală, cu procesare minimă sau deloc.

Nutrienții pe care îi obținem din brânză pot varia foarte mult în funcție de tipul de brânză pe care o mâncăm și, mai ales, cât de multă brânză mâncăm.

Brânza este o sursă excelentă de calciu, grăsimi și proteine. De asemenea, conține cantități mari de vitamine A și B12, împreună cu zinc, fosfor și riboflavină.

O dietă bogată în lactate provenite de la vaci crescute natural și hrănite cu iarbă poate oferi un echilibru mai sănătos de acizi grași omega-6 și omega-3. Grăsimile Omega-3 sunt importante pentru sănătatea inimii și a metabolismului.

Brânza de vaci – beneficii

Brânza de vaci proaspătă

Brânza de aci proaspătă are în general umiditate ridicată și textura moale. Este gata pentru a fi consumateă rapid, fără a avea nevoie de timp pentru a se învechi, așa cum se întâmplă în cazul altor brânzeturi.

Brânza de vaci integrală

Brânzeturile integrale sunt făcute din lapte obișnuit, nedegresat. Acestea pot fi bogate în grăsimi saturate, astfel încât persoanele cu boli cardiovasculare sau colesterol ridicat pot alege să-și limiteze consumul.

Brânza de vaci maturată

Brânzeturile învechite includ cheddar, parmezan și alte astfel de brânzeturi. Au textură fermă, iar unele pot avea un conținut ridicat de sare. Brânzeturile învechite sunt depozitate înainte de a fi gata de vânzare, astfel încât au timp să se maturizeze. Procesul de maturare tinde să creeze arome mai puternice.

Ce beneficii are brânza de vaci

Nutrienții benefici prezenți în brânză includ proteine, Vitamina A, Vitamina B-12, Vitamina K, Zinc, Calciu, Vitamina D.

Brânza obținută din laptele animalelor crescute 100% cu iarbă conține acizi grași omega-3 și vitamina K-2, un nutrient pe care corpul nostru îl folosește pentru a coagula sângele. Cercetările au arătat chiar că produsele lactate precum brânza ne pot ajuta să ne menținem dinții fără carii.

Sănătatea oaselor și a mușchilor

Calciul și proteinele din brânză o fac excelentă pentru a construi oase și mușchi puternici. Proteina din zer, același tip de proteină folosit în multe suplimente sub formă de pudră pentru creșterea mușchilor, este din abundență în brânză.

Deoarece brânza este făcută din lapte, are, de asemenea, mult calciu. Calciul poate ajuta la dezvoltarea oaselor și, de asemenea, poate preveni osteoporoza pe măsură ce îmbătrânim. Se crede că vitaminele A, D, K și zincul prezente în brânză contribuie la sănătatea oaselor.

Reducerea inflamației

Grăsimile din lactate din brânză conțin acid linoleic conjugat (CLA), care poate ajuta la ameliorarea inflamației – și poate chiar ajuta la prevenirea bolilor de inimă și a obezității. Studiile arată că anumite produse lactate bogate în grăsimi pot fi sănătoase atunci când sunt consumate cu moderație.

Menținerea tensiunii arteriale la valori sănătoase

Nivelurile ridicate de calciu prezente în produsele lactate precum brânza poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale. Brânzeturile cu conținut scăzut de grăsimi, cu conținut scăzut de sodiu, consumate cu moderație, ca parte a unei diete sănătoase, pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Încercați brânză de vaci proaspătă sau brânză ricotta.

Protecția vaselor de sânge

Cercetările arată că brânza ar putea fi o sursă bună de glutation, un antioxidant care ajută la menținerea sănătății creierului.

Această proprietate antioxidantă poate ajuta, de asemenea, vasele de sânge. Un studiu din 2016 a arătat că vasele de sânge ale participanților care au mâncat brânză de vaci au fost mai sănătoase decât cele ale persoanelor care au mâncat covrigi sau brânză de soia.

Sănătatea digestiei

Alimentele fermentate precum brânza și iaurtul conțin bacterii probiotice. Unele studii au arătat că bacteriile intestinale sănătoase pot menține nivelurile de colesterol sănătoase.

Contraindicații

Cunoașterea beneficiilor și a riscurilor asociate consumului de brânză vă poate ajuta să faceți alegeri mai informate. Brânza poate avea efecte nedorite dacă este contaminată sau dacă aveți anumite afecțiuni de sănătate sau nevoi alimentare speciale.

Brânzeturile moi și brânzeturile cu mucegai pot fi uneori contaminate cu listeria, mai ales dacă sunt făcute cu lapte nepasteurizat sau „crud”. Consumul de alimente contaminate cu listeria poate provoca boli.

Exemple de brânzeturi cu risc includ:

  • Brie
  • Camembert
  • queso fresco
  • queso blanco
  • queso panela
  • brânzeturi cu culturi albastre
  • feta

Descoperă și ce beneficii are laptele de măgăriță.

Ce beneficii are pentru organism și consumul de brânza de vacă sau brânza de capră

Urmărește-ne pe Google News