Privarea de somn poate crește riscul unei persoane pentru o varietate de boli cronice, inclusiv diabet, obezitate și depresie. În cazul copiilor, a bebelușilor, dacă nu dorm suficient, aceștia răcesc mai și obosesc mai ușor, au somnuri scurte ziua, coșmaruri, etc.

Din fericire, în ultimii ani, s-a dovedit că ajutoarele simple îi ajută pe oameni să adoarmă mai repede și/sau să doarmă suficient.

De aceea, cu toții căutăm adesea astfel de instrumente ajutătoare, iar unul dintre acestea îl reprezintă utilizarea sunetelor liniștitoare, precum zgomotul alb sau „white noise” în limba engleză.

În articolul de față îți vom spune ce este zgomotul alb, cum influențează somnul și care sunt beneficiile pe care acesta le oferă.

Ce este zgomotul alb?

Zgomotul alb reprezintă sunetul ce include toate frecvențele care pot fi percepute de urechea umană – între 20 Hz și 20 kHz– și care sunt redate la intensitate sau la amplitudine egală. Acesta Sună ca un șuierat.

„White noise” este un zgomot de fond, uniform, care nu conține sunete puternice, înalte, nu prezintă schimbări bruște de intensitate sau de ritm.

Printre cele mai cunoscute zgomote albe sunt sunetele emise de un televizor fără conexiune la cablu, de aparatul aer condiționat, de un uscător de păr, de un ventilator sau de aparatul de radio. În același timp, zgomotul alb poate ascunde și alte sunete care îți permite să dormi mai bine.

Termenul de „zgomot alb” derivă din cel de „lumină albă”. Așa cum aceasta reprezintă un amestec al tuturor lungimilor de undă ale luminii vizibile, zgomotul alb este la rândul său un amestec al tuturor frecvențelor sonore audibile.

Aerul conditionat emite sunete albe

Ce tipuri de zgomote albe există?

Există mai multe tipuri de zgomote albe pe care oamenii le pot folosi, iar sursele pot fi fenomene naturale sau diferite dispozitive electronice.

Cele mai cunoscute sunete provenite din natură sunt sunetul ploii și al vântului, foșnetul frunzelor în copaci, sunetul mării și al valurilor mării care se sparg la țărm sau o apă curgătoare cum ar fi un părău.

În același timp, progresul tehnologic a făcut ca în momentul de față să existe diferite dispozitive și numeroase aplicații pentru telefoanele mobile care redau întocmai cele mai cunoscute zgomote albe.

Acestea sunt folosite mai ales de către părinți atunci când încearcă să-și adoarmă bebelușii ori în perioadele dificile în care micuții au colici și erupții dentare.

Specialiștii le recomandă părinților ca mai întâi să testeze mai multe variante mai ales dacă observă că bebelușul lor nu se liniștește cu un anumit tip de sunet.

Pentru astfel de cazuri, cele mai folosit aparate care emit zgomote alb sunt aspiratorul, ventilatorul și aparatul de aer condiționat.

În același timp, dacă te afli cu copilașul în vacanță la munte și observi că adoarme cu șemineul aprins, înseamnă că zgomotul emis de lemnele care trosnesc îl liniștește și îl ajută să doarmă liniștit.

Astfel de zgomote albe au un efect liniștitor și asupra adulților. Mulți dintre noi am observat că dormim cel mai bine vara când afară plouă torențial sau iarna, atunci când se aude sunetul viscolului.

De asemenea, zgomotul alb te poate ajuta atunci când studiezi, când compui sau când lucrezi. Practic, poate îmbunătăți unele aspecte ale performanței cognitive la persoanele cu o atenție mai mică

Care sunt beneficiile zgomotului alb?

Zgomotul alb, una dintre metodele eficiente de calmare a bebelusilor

Folosirea sunetelor de tip „white noise” oferă o serie de beneficii pentru oameni care, astfel, sunt ajutați să doarmă. Iată care sunt cele mai importante beneficii ale folosirii zgomotului alb:

1. Blochează zgomotele ambientale care pot distrage atenția

Sunetul liniștitor al unui aparat cu zgomot alb poate ascunde sunetele care te pot ține treaz, așa cum este lătratul câinilor, vecinii zgomotoși ori claxonul mașinilor.

Unele spitale instalează aparate de zgomot alb în saloanele pacienților astfel încât aceștia să poată adormi mai ușor.

În plus, persoanele care suferă de tinitus (n.n. – țiuiutul în urechi) folosesc adesea zgomotul alb pentru suprima acest țiuit.

2. Poate induce somnul prin relaxare

Zgomotul alb nu numai că blochează sunetele deranjante, dar oferă și un zgomot ambiental relaxant care te poate ajuta să dormi și să te odihnești cum trebuie.

3. Te ajută să „stingi” mintea

Oamenii care suferă de insomnie se luptă din răsputeri să oprească gândurile negative pentru a putea adormi. Când stai întins în pat în liniște, orice zgomot cât de mic poate acționa ca un declanșator și poate „activa” aceste gânduri. Dacă folosești în astfel de situații un zgomot alb îți vei reduce gândurile negative și vei reuși să te relaxezi, să adormi și să dormi mai bine.

4. Poate fi folosit oriunde

Multe aparate cu zgomot alb sunt de mici dimensiuni, așa că le poți lua cu tine atunci când călătorești. Dacă nu dorești să cumperi un aparat cu zgomot alb poți descărca o aplicație dedicată pe smartphone-ul tău.

Urmărește-ne pe Google News