Cartofi acordeon

Ingrediente: 4 cartofi mari, 4 linguri de ulei de măsline, sare şi piper, ierburi aromatice şi condimente după preferinţă (cimbru, rozmarin, fulgi de chilli etc).
Preparare: cartofii se spală, se usucă şi se feliază parţial, astfel încât baza să rămână intactă şi să ţină feliile laolaltă. Se pun într-o tavă de copt, se depărtează uşor feliile şi se ung cartofii cu jumătate din cantitatea de ulei, apoi se presară pe ei sare şi piper. Se coc în cuptorul încins cam 30 de minute, timp în care feliile se vor desface ca un evantai. Se scot, se ung cu uleiul rămas şi se bagă din nou la cuptor 30 de minute. Cu 10 minute înainte de a-i scoate, se adaugă condimentele şi ierburile aromatice tocate.

Anghinare cu ciuperci

Ingrediente: 6 bucăţi de anghinare, 300 g ciuperci, o lămâie, o ceapă, 100 ml ulei, 30 g tofu, sare, piper, o legătură de pătrunjel, o lingură de muguri de pin, o ceaşcă de apă fierbinte, mentă.
Preparare: se curăţă anghinarea, se spală şi se freacă bine cu suc de lămâie, ca să nu se înnegrească. Ceapa tocată se căleşte în ulei, apoi se adaugă ciupercile spălate şi tăiate, iar după 10-15 minute se pun pătrunjelul tocat, mugurii de pin, sare şi piper. Cu această compoziţie se umplu bobocii de anghinare (scobiţi şi cu baza retezată, ca să stea ca o ceaşcă), apoi se aşază într-o tavă unsă cu ulei, se presară tofu ras, se adaugă apa clocotită şi se bagă la cuptor, la foc potrivit, 30-40 de minute. Se servesc cu mentă proaspătă deasupra.

Fursecuri

Ingrediente: 300 g făină, o cană de zahăr, un pachet de margarină, 100 grame ulei, 100 ml borş, două linguriţe de bicarbonat, o linguriţă esenţă de rom, un plic de zahăr vanilat, un vârf de cuţit de sare.
Preparare: se amestecă toate ingredientele şi se face un aluat gros. Se întinde o foaie şi se taie forme rotunde, care se pun în tavă şi se bagă 30-40 de minute la cuptor, la foc mic.

Mâncare de vinete

Ingrediente: 4 vinete, 6 linguri de ulei, două cepe, 6 roşii mari, 5 ardei graşi, 3 căţei de usturoi, sare, pătrunjel, mărar.
Preparare: se taie rondele vinetele, ardeii (curăţaţi de cotoare şi seminţe), roşiile şi ceapa, iar usturoiul se toacă. Pe fundul unei cratiţe unse cu două linguri de ulei se aşază un strat de vinete, unul de roşii, unul de ceapă, iar deasupra se pun ardeii, usturoiul şi sarea. Se repetă până se termină ingredientele – ultimul strat trebuie să fie de roşii. Se pune cratiţa pe foc mic. Când încep vinetele să fiarbă, se adaugă restul de ulei, apoi se micşorează focul şi se mai lasă până scade sosul. La sfârşit se adaugă verdeaţa tocată.

Bomboane cu fulgi de cocos

Ingrediente: 15 linguri de zahăr, două căni de apă, un pachet de margarină, 3 linguri de cacao, 500 g biscuiţi, 100 g nucă, esenţă de rom, un pachet de fulgi de cocos.
Preparare: se pun zahărul şi apa pe foc până se topeşte zahărul şi dă în clocot, apoi se adaugă margarina şi cacaua. Se amestecă până se topeşte margarina. Se ia de pe foc şi se adaugă biscuiţii sfărâmaţi, nuca tocată şi esenţa de rom. Se amestecă bine, după care se ia câte puţin din compoziţie şi se formează bomboanele, cu mână umezită. Se tăvălesc prin fulgii de cocos.

Clătite cu spanac şi avocado


Ingrediente: aluat – 200 g făină, 350 ml apă minerală, sare, două linguri de ulei de măsline + ulei pentru uns tigaia; umplutura – 400 g spanac, un avocado, o lingură de ulei de măsline, puţin busuioc, sare, un căţel de usturoi.
Preparare: într-un bol se pun făina, uleiul şi sarea şi se adaugă treptat apa minerală, pentru a evita cocoloaşele. Se coc clătitele în tigaia unsă cu ulei. Ca să nu se rupă, e bine să le faci mai groase. Spanacul se opăreşte puţin, avocado se curăţă şi se taie cubuleţe, usturoiul se toacă. Toate ingredientele pentru umplutură se pun în blender şi se amestecă, apoi se umplu clătitele.

Tort de biscuiţi

Ingrediente: 500 g biscuiţi simpli, 70 g margarină, 100 ml apă, 3 linguri de cacao, 150 g zahăr, 100 g nucă, alune de pădure, esenţă de rom, scorţişoară, rahat mărunţit.
Preparare: se fierbe zahărul în apă 5 minute, până se topeşte. Se fărâmiţează biscuiţii în robotul de bucătărie, apoi se amestecă bine cu margarina şi cacaua. Se adaugă esenţa de rom, rahatul tăiat cubuleţe, scorţişoara, nuca şi alunele. Se toarnă siropul peste această compoziţie şi se omogenizează. Se tapetează o tavă de chec cu hârtie de copt, se toarnă în ea amestecul, se presează, apoi se acoperă cu hârtie şi se dă la rece până a doua zi.

Urmărește-ne pe Google News