De aceea, ca să poți bea, de fiecare dată, o cafea aromată la micul dejun, fără să te îmbolnăvești, trebuie să afli cum cureți filtrul de cafea

Spală cafetiera cât mai des

Pentru a te bucura de cafetiera ta timp îndelungat, spal-o cât mai des, cu detergent de vase, ca să elimini urmele de cafea, de zaț sau de zahăr. De obicei, piesele cafetierei sunt create în așa fel încât să poată fi spălate pe rând, așa că poți să le cureți separat. Nu uita să ții cont și de indicațiile din manualul cu instrucțiuni.

Îndepărtează calcarul și bacteriile cu oțet

Poți îndepărta, ieftin și rapid, calcarul și bacteriile din aparatul de cafea, cu oțet, inamicul numărul 1 al depunerilor de minerale. Ai nevoie doar de o soluție de curățare, preparată dintr-o jumătate de litru de oțet alb distilat și o jumătate de litru de apă. Utilizează apoi acest amestec la fel ca atunci când faci o cafea normală. Dacă au mai rămas pete vizibile de calcar, înmoaie un prosop de hârtie în soluția de oțet și aplică pe depuneri. La final,  pentru a scăpa de reziduuri și de mirosul de oțet, pornește aparatul de cafea doar cu apă curată. 

Nu uita că procesul de curățare poate varia funcție de tipul de aparat pe care îl deții, așa că citește, înainte, instrucțiunile producătorului. Spre exemplu, încălzitoarele din aluminiu pot fi sensibile la acțiunile oțetului sau acidului citric.

Folosește sare de lămâie sau bicarbonat de sodiu, pentru eliminarea depunerilor

Dacă nu vrei să folosești oțet pentru curățarea cafetierei, poți încerca o altă soluție, tot preparată în casă, din sare de lămâie și apă. Dizolvă trei pliculețe de sare lămâie într-o cană cu apă. Pune soluția într-un filtru, pentru 15-20 de minute, și dă drumul aparatului, pentru ca soluția să fiarbă complet. Repetă operațiunea o dată sau de două ori.

Bicarbonatul de sodiu e la fel de eficient. Curăță cafetiera cu o soluție obținută dintr-o cană cu apă și două linguri de bicarbonat de sodiu. Pune soluția în aparat și las-o la fiert, ca în cazul oțetului. Repetă apoi procedura doar cu apă curată, până când sunt eliminate toate resturile de bicarbonat, împreună cu depunerile din cafetieră.

De asemenea, poți cumpăra direct din magazin o soluție specială de curățare a cafetierei, care va elimina rapid reziduurile și depunerile de calcar.

Orezul îți va face carafa să strălucească

Spală carafa în care prepari cafeaua după fiecare utilizare, cu apă caldă și puțin orez. Folosește un burete, pentru ca boabele de orez să curețe cât mai bine pereții carafei, și vei vedea că la final, aceasta va arăta ca nouă, fără urme de cafea.

Așadar, atunci când ajungi la supermarket pentru a cumpăra cafea măcinată sau boabe, amintește-ți să cauți și o soluție pentru curățarea cafetierei. Indiferent dacă ai acasă un filtru simplu sau un espressor sofisticat, acestea trebuie să fie curățate regulat de resturile de cafea, de depunerile de calcar și de alte bacterii care se depun pe piesele interioare și exterioare. Dacă filtrul de cafea nu este curățat măcar o dată pe lună, cafeaua va căpăta un gust neplăcut, iar tu riști să te îmbolnăvești.

Urmărește-ne pe Google News