Despre caracatiță

Este cunoscută sub numele de polpo în Italia, pulpo în Spania și oktapodi în Grecia. Spaniolii consumă cea mai mare cantitate de caracatiță din Europa, dar consumul lor rămâne cu mult în urma japonezilor, care preferă tako – consumată sub formă de sushi, sashimi, salată tako sunomono sau faimoasa mâncare stradală takoyaki, care sunt bile de caracatiță prăjită.

Această caracatiță magnifică măsoară până la 80 cm și are opt tentacule suculente, fiecare dintre ele fiind la câțiva pași distanță de un festin. 

Carnea de caracatiță este mult mai dură decât cea a altor cefalopode, cum ar fi calmarul sau sepia, astfel încât bucătarii din întreaga lume au inventat diferite strategii pentru a o frăgezi.

 În Marea Mediterană, pescarii bat caracatițele de stânci; unii o gătesc în cupru, o masează cu sare sau o fierb la foc mic cu dopuri de vin. Unii bucătari moderni sunt cunoscuți chiar și pentru că o pun într-un sac și o pun la centrifugat în mașina de spălat! Dacă este manevrată cu puțină grijă, astfel de tehnici extreme nu ar trebui să fie necesare – ar trebui să fie suficientă o fierbere ușoară!

Cum pregătești caracatița pentru gătit

Cea mai intimidantă parte a călătoriei tale cu caracatița va fi pregătirea cărnii pentru a fi gătită. Dacă o iei din congelator, decongelează caracatița timp de cel puțin 24 de ore în frigider, asigurându-te că carnea este complet dezghețată înainte de a trece mai departe.

Vezi dacă rețeta cere să gătești caracatița întreagă sau pretăiată. Dacă tai carnea înainte de a o găti, folosește un cuțit de bucătar ascuțit sau foarfeci de bucătărie pentru a îndepărta fiecare tentacul de corp, tăindu-l la bază, în timp ce caracatița se află întinsă pe tocător.

Deși carnea capului de caracatiță este gustoasă și poate fi cu siguranță inclusă în rețete, vei dori să îndepărtezi ciocul și sacul de cerneală înainte de a o găti și servi. 

În timp ce multe caracatițe pre-congelate vor avea deja acestea îndepărtate, dacă o cumperi proaspătă, cere pescarului sau vânzătorului să curețe corpul înainte de a împacheta produsul. Dacă acest serviciu nu este disponibil, taie corpul și capul caracatiței pe mijloc, expunând măruntaiele și sacul de cerneală. 

Taie porțiunea centrală a capului și îndepărtează sacul de cerneală și orice alte părți ale animalului din centrul corpului.

Cum se gătește caracatița

Cel mai simplu mod de a găti caracatița este să o fierbi în lichid. Umple o cratiță cu apă sărată și adu-o la fierbere. Adaugă caracatița, redu imediat focul și fierbe ușor timp de 45-60 de minute. Este important ca, odată ce caracatița se află în cratiță, apa să fie la foc mic.

Cum se secționează o caracatiță

Vezi când s-a făcut caracatița împingând un cuțit în unul dintre tentacule; dacă acesta intră ușor în cea mai groasă parte a cărnii, este gătită.

Caracatița conține multă umezeală, o parte din ea poate fi îndepărtată prin punerea în saramură sau uscare la soare pentru a face carnea mai fragedă înainte de a o frige la tigaie sau pe grătar. Dacă nu se elimină o parte din umiditatea din carne, caracatița va căpăta o textură cauciucată.

Totuși, acest pas nu este întotdeauna necesar – unele metode îmbrățișează textura elastică a cărnii de caracatiță. De exemplu, caracatița poate fi pur și simplu marinată și savurată în stil carpaccio, folosită în sushi sau prăjită în aluat takoyaki pentru o textură plăcută și crocantă.

Cu ce se potrivește caracatița

Caracatița are o aromă foarte delicată și, de multe ori, este suficient să o asezonezi cu puțin ulei de măsline bun și să o condimentezi bine. O modalitate populară de a introduce un plus de aromă este gătitul pe cărbunii încinși de pe un grătar.

Pentru inspirație, uită-te la aromele mediteraneene care se asociază de obicei cu fructele de mare, cum ar fi lămâia, feniculul, pătrunjelul tocat, roșiile și vinul alb.

Sursa foto:123rf.com

Cum gătești creveții. Cea mai bună tehnică prin care să iasă suculenți

Urmărește-ne pe Google News