De ce apar furnicile în casă?

Din nefericire, începutul verii vine la pachet și cu furnicile care, atrase de căldură, încep să își facă apariția în locuințe. Fie că locuiești la bloc sau la casă, furnicile își organizează trasee ce urmează o logică simetrică din tunelurile subterane în care au stat până acum. Furnicile pot avea tuneluri și de până la 20 de metri lungime, iar dacă acestea nu pot ieși la suprafață din cauza unei izolații ori unui strat de beton prea gros al casei, ele ocolesc obstacolul și tot apar la suprafață, în casă.

Atunci când își fac apariția, furnicile indică o sursă de umiditate în locuință ori materiale putrede.

Cum intră furnicile în casă? Foarte simplu! Își pot face loc pe lângă ferestre, prin conductele de ventilație sau uscător, prin fisurile în fundații, prin pasajul cablurilor electrice ori de telefon sau prin orice altă deschidere către mediul exterior, chiar și prin vegetația exterioară.

Cum știi dacă ai un cuib de furnici în casă?

Cum poți verifica dacă ai o invazie de furnici în locuință? Pentru început, este recomandat să verifici apariția furnicilor pe timp de iarnă. De regulă, furnicile hibernează iarna și nu au cum să vină în mod direct de afară. Deci, în cazul în care ai furnici în casă și iarna, atunci acesta este primul semn că ele se ascund într-un cuib în casă.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Verifică tot lemnul din casă (galerii, parchet, alte obiecte) și vezi dacă acesta este putrezit sau dacă locurile sunt umede deoarece furnicile sapă în lemnul deja afectat. Dacă lemnul este sănătos și tare, furnicile nu pot ataca.

Urmărește să vezi care este drumul furnicilor și către ce punct se îndreaptă. Este posibil ca ele să te îndrume către cuib.
De regulă, furnicile au nevoie de o perioadă de 3-5 ani pentru a-și forma o colonie și pentru a provoca daune importante.

Cum scapi de furnici. Cele mai bune trucuri naturale

  • Stoarce sucul unei lămâi în locul lor de pătrundere și lasă și câteva coji. Furnicile detestă mirosul de lămâie.
  • Pulverizează oțet alb pe locurile și traseele lor: terasă, ferestre, bucătărie, dulapuri etc. Trasează bariere cu cretă. Nu le vor traversa!
  • Pune pe o farfurioară frunze de busuioc și așează farfuria în locurile preferate de furnici. Nu le va plăcea deloc.
  • Pune bani de aramă în locurile unde se află furnici. Ele detestă arama.
  • Acid boric. Este o substanță care le va ucide. Amestecă 20 ml de acid boric cu 750 ml apă și 250 ml zahăr sau miere. Furnicile vor înghiți acest amestec și îl vor transporta (în cel de-al doilea stomac) către celelalte furnici, care după câteva săptămâni vor muri otrăvite (inclusiv regina).
  • Îneacă-le cuibul cu apă clocotită. Dacă ai reperat cuibul lor inundă-l cu apă fierbinte, mai exact 1 L de apă fierbinte în care ai adăugat 200 g de săpun negru diluat. Amestec din apă, alcool menajer și detergent de vase.
  • Vaporizează peste furnici o soluție, insecticid pentru furnici, făcut din 0,5 l de apă, o linguriță de alcool de 90 de grade și o linguriță de detergent de vase. Agită amestecul ca să facă bule și acționează.
  • Lipici. Fă dungi de lipici lichid pe traseul de intrare al furnicilor. Astfel le vei împiedica să treacă mai departe.
  • Uleiuri esențiale. Un amestec compus din 500 ml apă, o lingură de ulei de migdale dulci, 10 picături de ulei de lavandă și 20 de picături de mentă pipărată. Amestecă bine și vaporizează pe locurile de trecere ale furnicilor
  • Zațul de cafea este eficient și pentru a alunga furnicile. Pune puțin zaț de cafea la marginea de jos a pereților și în locurile pe unde știi că trec furnicile.
  • Salvie. Furnicile detestă salvia verde și camforul. Pune-le în dulapurile din bucătărie și șifoniere. Presară o dâră de sare în locurile pe unde trec furnicile, în fața ușii de la intrare sau în fața ferestrelor.

Alte sfaturi eficiente pentru a scăpa de furnici

  • Nu lăsa mâncare la dispoziția furnicilor, în special zahăr sau dulciuri. Ține aceste alimente în borcane închise ermetic, tocmai pentru a preveni apariția furnicilor;
  • Acoperă fisurile sau găurile din pereți și de pe balcon și tratează-le cu soluție anti furnici;
  • Curăță cu multă grijă locurile unde ai găsit furnici;
  • Controlează nivelul de umiditate al casei;
  • Aerisește bine casa deoarece furnicilor nu le plac casele uscate și aerisite.

Furnici în grădină – cum scapi de ele

Furnicile din grădină se cațără pe plante, mușcă fructele și frunzele, fapt ce duce la uscarea plantei într-un timp relativ scurt. Sunt specii de furnici care își sapă galerii în pământ și odată ajunse la rădăcina plantei, ele se hrănesc rădăcini, fapt ce duce la distrugerea plantei în totalitate.

Ai grădina invadată de furnici? Iată câteva soluții naturale pentru a le elimina

  • Plantează anumite specii de plante de care furnicile se feresc. Spre exemplu: usturoi, mentă, pelin, busuioc. Din cauza mirosului neplăcut, furnicile nu se apropie de acest tip de plante. În schimb, flori precum bujorii sau condurul-doamnei atrag furnicile ca un magnet, așa că ferește-te să le plantezi.
  • Dacă ai o zonă care este invadată de furnici, prepară una mestec și presară-l acolo. Ame3stecă chili, usturoi, scorțișoară, sare, piper negru, ulei de mentă și frunze de dafin și pune din abundență în locul în care se află furnicile.

Alungă furnicile cu coji de portocală sau coji de castravete

  • Cojile acestor fructe și legume sunt toxice pentru mai multe tipuri de ciuperci (fungi) cu care obișnuiesc să se hrănească furnicile, iar în momentul în care insectele simt mirosul acestora, se îndepărtează complet.
  • Amestecă pudră de talc, bucăți de cretă mărunțită și zaț de cafea și pune preparatul în locul în care ai observat un cuib de furnici.
  • Amestecă oțet cu apă și pulverizează soluția în zonele cu furnici. În momentul în care insectele vor simți mirosul puternic de oțet, acestea se vor îndepărta. Atenție, însă, nu pulveriza oțet direct pe plante, mai ales pe rădăcina plantelor, deoarece le poate usca.

Citeşte și: Dresaj canin – Cele mai tari trucuri prin care să-ți dezveți cățelul de obiceiurile proaste

Urmărește-ne pe Google News