Informații utile pe care le vei găsi în acest articol despre dresajul canin:

Ce înseamnă dresaj canin?

La fel ca orice altă activitate zilnică, dresajul este una dintre obligațiile stăpânului față de câine, practic, o garanție a faptului că animalul de companie este integrat în societate și că toți membrii familiei vor conviețui în armonie împreună.
Dresajul canin trebuie făcut la momentul oportun, atunci când cățelul are o capacitate optimă de învățare deoarece activitatea trebuie făcută pe etape. În caz contrar, dacă exercițiile sunt făcute prea repede ori pe o perioadă prea lungă de timp, poate apărea riscul de a surmena câinele.

Reguli simple pentru dresajul canin

Pentru că dresajul înseamnă obișnuirea prin instruire a unui animal, în cazul de față, a unui câine, să execute anumite mișcări la comandă, regulile principale ale dresajului sunt: repetarea, continuitatea, ritmicitatea și progresivitatea.

Trucuri prin care să-ți dezveți cățelul de obiceiurile proaste - dobermani ascultătoriIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3
Este victoria Ucrainei un obiectiv asumat al politici externe românești? De ce alegerile prezidențiale sunt mai importante ca oricând
Recomandări
Este victoria Ucrainei un obiectiv asumat al politici externe românești? De ce alegerile prezidențiale sunt mai importante ca oricând

Regula de bază a dresajului este aceea de a trata câinele ca un animal și nu ca o ființă umană.

De asemenea, pentru un dresaj reușit și fără constrângeri, recompensa este punctul de plecare ce ajută la creșterea motivației câinelui. Vorbim despre o recompensă semnificativă pentru câine, care consta în tonuri blânde ale vocii, dar și mângâieri sincronizate cu reușita acestuia într-un exercițiu și evident o gustare. Pe de altă parte, asociată cu fapta, orice stângăcie a câinelui trebuie penalizată printr-o mustrare imediată, tocmai pentru a realiza comportamentul ostil.

Trebuie știut faptul că metoda pozitivă de învățare care este asociată cu recompensele este mult mai eficientă și oferă rezultate vizibile în scurt timp, spre deosebire de metoda de învățare negativă, care favorizează mustrările.

Limbajul pe care este indicat să îl adopți atunci când dresezi un câine trebuie să fie cât mai simplu, cu comenzi simple, care se repetă des. Tonul și abordarea trebuie schimbate în funcție de scop (îi comanzi, îl feliciți, îl cerți).
Pentru a-l încuraja să execute ordinele încă de la o vârstă fragedă, primul lucru pe care va trebui să îl faci este să îl înveți propriul nume, dar și să îi insufli înțelesul cuvântului NU – cuvânt care trebuie asociat cu lucruri interzise.

Patimile juridice ale Arhiepiscopului Teodosie: Ierarhul a fentat legea penală de două ori, iar acum se pregătește să repete figura a treia oară
Recomandări
Patimile juridice ale Arhiepiscopului Teodosie: Ierarhul a fentat legea penală de două ori, iar acum se pregătește să repete figura a treia oară

Cât poate dura instructajul?

Durata medie a cursurilor de dresaj poate varia în funcție de cooperarea câinilor și stăpânilor, dar și de factori precum: oboseala fizică ori psihică a animalului, temperamentul, gradul de stimulare, etc. Pentru a stăpâni comenzile de bază (șezi, culcat, mers, stai) un câine are nevoie de aproximativ 2 luni, cursuri ce se vor face cu o frecvență de 3-4 ședințe pe săptămână.

Dresaj canin - femeie care isi dreseaza cainele si ii ofera recompense
Dresaj canin

Cum îți dezveți cățelul de obiceiurile rele – sfaturi direct de la specialist

Câinele meu roade tot

Cât este pui e oarecum normal să roadă lucruri, „năravul” este instinctiv. Aşa face cățelușul cunoştinţă cu mediul înconjurător, lingând, muşcând şi ronţăind tot ce găseşte. Când devine adult, comportamentul distructiv semnalează deja că are o problemă. Iar tu trebuie să o identifici. Singurătatea este un posibil motiv. În special câinii foarte ataşaţi de stăpânii lor trăiesc această spaimă a separării. O altă cauză este plictiseala: neavând ce face, patrupedul se pune pe „demolat” casa şi/sau pe săpat grădina.

Auzi mulţi stăpâni plângându-se că au un câine „răzbunător”, care „îi pedepseşte” pentru că îl lasă singur sau pentru că îl ceartă. În realitate, spune specialistul, câinele nu cunoaşte acest sentiment. Probabil simte cumva că i se face o nedreptate atunci când nu este primit în casă sau când este forţat să stea într-o singură încăpere.

Alegerile despre care nu vorbește nimeni. Un Parlament de „ciucănari”, „ciolăcari” și „șoșonari”?
Recomandări
Alegerile despre care nu vorbește nimeni. Un Parlament de „ciucănari”, „ciolăcari” și „șoșonari”?

Dar este vorba mai curând despre pierderea controlului: pur şi simplu nu ştie ce să facă. Şi începe să distrugă lucrurile din jur. Şi pentru un pui, şi pentru un adult, soluţia este (re)educarea: când vii acasă, nu face caz de isprava lui. Asta aşteaptă el, de fapt: să vadă că te-a impresionat! Prefă-te că nu observi nimic, trimite-l să stea cuminte în culcuşul lui şi pleacă din nou din casă. Revino peste cinci minute. Dacă îl găseşti stând cuminte la locul lui, felicită-l.

Repetă „exerciţiul” de câte ori este nevoie, prelungindu-ţi absenţa. Trebuie să înveţe să asocieze plecările şi revenirile tale cu propriul său comportament supus. Dacă bănuieşti că se plictiseşte, lasă-i jucării şi oase de ros speciale, luate de la pet shop.

Altă soluţie: ce ar fi să mai iei un câine? Aşa, ar avea un partener de joacă şi şi-ar umple într-un mod plăcut timpul cât tu nu eşti acasă. Este însă foarte adevărat că asigurându-i un tovarăş nu ai garanţia că va pune punct comportamentului distructiv. Trebuie să existe compatibilitate între cei doi patrupezi, ca să nu fie stresaţi şi să te trezeşti că ai doi căţei care rod tot din casă, în loc de unul singur.

Câinele latră non-stop

Îl iubeşti ca pe ochii din cap, dar faptul că latră întruna, cu sau fără motiv, te scoate din minţi! Iar cu vecinii nici nu-ţi mai vine să dai ochii! Şi acest „nărav” poate fi corectat dacă depistezi cauza. Poate fi vorba despre apărarea teritoriului, despre dorinţa de a-ţi atrage atenţia sau, în cazul căţeilor care sunt lăsaţi prea mult timp singuri, despre plictiseală, frică, anxietate. Singurătatea nu este o situaţie naturală pentru ei, aşa că îşi manifestă nefericire lătrând.

Căţelul mai poate lătra necontrolat dacă îi este frică (inclusiv absenţa stăpânului îi poate alimenta acest sentiment, chiar şi atunci când în casă sunt, alături de el, un alt câine sau o pisică). Cât despre câinele din curte, e clar: el are multe motive să latre, de la persoane şi alte animale care trec pe stradă, la maşini, zgomote etc. Ideea este că, dacă nu intervii, se va obişnui aşa şi va rămâne un lătrător.

De ce urlă câinii? Dacă urlă sau latră de fiecare dată când se află în faţa unei situaţii noi sau a unui zgomot ce nu-i este cunoscut, trebuie să-l înveţi să socializeze. Cu cât va cunoaşte situaţii mai variate, cu atât mai puţin va reacţiona la diverşi stimuli. Iar cu cât va deveni mai ascultător, cu atât mai uşor îţi va fi să îl reduci la tăcere. Cum îl faci să fie ascultător? În primul rând, printr-o atitudine coerentă, susţine medicul veterinar Liliana Soare. În al doilea rând, prin recompense.

Exemplu concret: când îi dai comanda „Linişte!”, câinele trebuie să tacă pentru a-şi primi recompensa. Nu-i da comanda strigând, câinele nu este surd. Dacă vorbeşti cu voce joasă, va trebui să fie şi mai atent şi va înceta cu lătratul. Iar dacă nu va înceta, nu primeşte recompensa.

Foloseşte aceeaşi metodă pentru a-l învăţa să latre la comandă. Când latră spontan, spune-i „Latră!” şi recompensează-l. Apoi, treptat, dă-i acelaşi ordin pentru a declanşa răspunsul. După câteva exerciţii reuşite, schimbă foaia: cere-i să latre, dar nu-l mai recompensa.

Rosteşte ferm „Linişte!” şi abia acum oferă-i gustarea mult râvnită. Aşa va învăţa să fie atent la ce-i ceri şi să execute comanda întocmai.

Îşi face nevoile în casă

Asta este o problemă extrem de neplăcută, mai ales atunci când ai un câine de apartament! În jurul vârstei de 4-5 luni, puii învaţă să se abţină până când sunt scoşi afară. Însă fiecare individ este unic, la fel ca şi în lumea bipezilor, aşa că procesul de educare poate dura mai mult sau mai puţin, de la caz la caz. Totul este ca stăpânul să rămână ferm şi exigent.

Iată câteva trucuri de succes pentru dresajul câinilor de apartament:

Când este foarte mic, urinează foarte des. Scoate-l afară din două în două ore, dar obligatoriu imediat după ce s-a trezit, după o repriză de joacă şi după ce a mâncat (ca să-ţi fie mai uşor, hrăneşte-l la ore fixe). La început, va fi mai greu să îl surprinzi la timp. Dar în câteva zile vei învăţa semnele: se învârte în cerc, scânceşte, ridică privirea. Dacă face aşa, ieşi iute afară cu el!

Nu contează cât de urâtă este vremea, doar aşa se învaţă igiena. Există şi trucuri antisucces, aplicate, din păcate, destul de des. De pildă, unii stăpâni vor să doarmă liniştiţi chiar şi în primele nopţi (când, de fapt, ar trebui să-şi sacrifice odihna pentru a-l învăţa pe pitic bunele maniere) şi ”tapetează” câteva zone din casă cu ziare.

Nimic de zis, căţeluşul învaţă, de regulă, că acolo trebuie să îşi facă nevoile. Dar a doua zi i se va cere să înveţe că nu, nevoile se fac afară, nu în casă, pe ziar.

Confuzie totală! Abordarea corectă este următoarea: când se scapă pe gresie sau pe parchet, spală bine locul, ca să nu persiste mirosul şi să-l atragă din nou. Nu-l certa, nu-l brusca! Nu îl băga cu nasul în propriile dejecţii, nu va înţelege ce îi reproşezi.

La fel ca în cazul copiilor de 3 ani, care trebuie să înveţe să facă la oliţă, pedeapsa are efect contrar: îl sperie şi îl inhibă. Dacă faci aşa, data viitoare va încerca să se ascundă după o mobilă sau, şi mai rău, să-şi înghită propriile dejecţii. Care este metoda bună?

Rosteşte doar un „Nu!” pe ton ferm. Respectă cu sfinţenie programul ieşirilor afară până devine rutină şi pentru el. Şi încearcă să-i comunici ce vrei de la el printr- o comandă scurtă („Fă pipi!”, de exemplu). Felicită-l apoi când se execută. Cu cât arăţi mai mult entuziasm şi mai multă căldură, cu atât mai repede va deprinde lecţia.

Doar se topeşte după mângâieri şi vorbe drăgăstoase! Ştii ce mai contează la acest capitol? Calitatea mâncării. Hrana de proastă calitate nu-l satură destul de repede. Mănâncă mai mult şi, inevitabil, îşi face nevoile mai des şi mai abundent. Sfătuieşte- te cu medicul veterinar, ca să fii sigur că îţi hrăneşti corect amicul hămăitor!

Ce ar mai fi de reţinut? Păstrarea curăţeniei şi afară, nu doar în casă. Învaţă-l că nu are voie să se uşureze oriunde. În special, nu pe trotuare. Du-l iniţial în unul şi acelaşi loc, cât mai aproape de casă. Un loc izolat, de unde poţi aduna uşor „produsul” (ai această obligaţie prin lege!). Şi nu-l târî în casă imediat după ce a făcut ce avea de făcut! Dacă dă semne că vrea să mai stea afară, recompensează-l cu o plimbare lungă.

Dresaj canin - femeie care isi dreseaza cainele
Dresaj canin

Dresaj canin – comenzi esențiale pentru câinele tău

Comenzi utile de dresaj canin

Comanda Șezi

Una dintre cele mai simple comenzi pe care o poți preda câinelui după cum urmează:

Începe prin a ține o recompensă deasupra nasului câinelui și mișcă mâna în sus. Câinele se va mișca urmărind recompensa și astfel se va așeza în fund. Imediat cum câinele stă în poziția șezut, îi spui șezi și îi oferi recompensa, după care îl feliciți. Vei repeta această comandă de câteva ori pe zi, până când câinele se va obișnui cu mișcarea.

Comanda Vino

Comandă ce te va ajuta să îți ferești câinele de necazuri și să îl aduci lângă tine ori de câte ori îți scapă din lesă. Vei proceda după cum urmează:
Pune o lesă la gâtul câinelui, stai la același nivel cu câinele și spune-i vină, în timp ce îl tragi ușor de lesă spre tine.

Imediat cum ajunge lângă tine, oferă-i recompensa și felicită-l. Repetă această comandă până ce câinele se obișnuiește cu ea, după care îi poți scoate lesa.

Comanda Culcat

Este considerată una dintre cele mai dificile comenzi în dresajul canin deoarece este o poziție ce presupune o postură supusă. Însă, pentru ca orice câine să învețe această comandă, este recomandat ca dresajul să fie făcut într-o atmosferă pozitivă și relaxată. Se vor face următoarele:

Vei lua o recompensă cu un miros nou pentru câine și extrem de puternic și o vei ține în pumn. Vei mișca mâna pe podea în fața câinelui, tocmai pentru a-l determina să te urmeze cu capul. Imediat cum câinele este în poziția culcat îi vei spune comanda Culcat, îi vei da recompensa și îl vei felicita. Se va repeta comanda în fiecare zi timp de o lună până când vei vedea că animalul de companie va reacționa atunci când aude comanda, chiar și fără să aștepte recompensă.

Comanda Stai

Imediat cum câinele se va așeza în comanda șezi, vei acționa în felul următor:

Îi vei spune comanda Șezi, după care vei deschide palma către el și îi vei spune stai. Fa câțiva pași înapoi, după care răsplătește-l cu o recompensă și felicită-l. Repetă această comandă și ori de câte ori îi vei spune Stai, mărește treptat numărul de pași pe care îi faci înapoi. Oferă-i o recompensă câinelui ori de câte ori rămâne în poziție Stai. Repetă comanda în fiecare zi timp de o lună.

Până la urmă, câinele este cel mai bun prieten al omului, iar pentru a te asigură că este un animal fericit și toată familia trăiește în armonie, dresează-l corect și urmează regulile de bază. Cum dresezi un câine? Este foarte simplu! Trebuie doar să urmezi pașii de mai sus!

Care sunt cei mai buni caini de paza din lume

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Două crime comise în județul Constanța, aparent fără legătură între ele, scot la iveală un caz înfiorător
Știrileprotv.ro
Două crime comise în județul Constanța, aparent fără legătură între ele, scot la iveală un caz înfiorător
Claudia Pătrășcanu a răbufnit și a spus ce a făcut unul dintre băieți pe ascuns: „Câtă suferință!” Filmarea care dă peste cap tot ce se știa
Viva.ro
Claudia Pătrășcanu a răbufnit și a spus ce a făcut unul dintre băieți pe ascuns: „Câtă suferință!” Filmarea care dă peste cap tot ce se știa
Elena Udrea, mesaj din închisoare pentru fiica ei, în prima zi de școală: „Draga mea inimă…”. Ce mare și frumoasă s-a făcut Eva Maria!
Libertateapentrufemei.ro
Elena Udrea, mesaj din închisoare pentru fiica ei, în prima zi de școală: „Draga mea inimă…”. Ce mare și frumoasă s-a făcut Eva Maria!
Fabricile din România care produc pe bandă rulantă. Au făcut uitate importurile și angajează constant
FANATIK.RO
Fabricile din România care produc pe bandă rulantă. Au făcut uitate importurile și angajează constant
Bellu și Bitang, revenire istorică? » „Avem nevoie de ei. Degeaba ajută din umbră”
GSP.RO
Bellu și Bitang, revenire istorică? » „Avem nevoie de ei. Degeaba ajută din umbră”
Leguma din România care a avut un randament de vis. Au ieșit pe plus toți cei care au cultivat așa ceva
FANATIK.RO
Leguma din România care a avut un randament de vis. Au ieșit pe plus toți cei care au cultivat așa ceva
Jennifer Lopez, în cea mai sexy rochie, la 55 de ani! Artista vrea să-i arate lui Ben Affleck ce a pierdut! FOTO
Unica.ro
Jennifer Lopez, în cea mai sexy rochie, la 55 de ani! Artista vrea să-i arate lui Ben Affleck ce a pierdut! FOTO
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Orangesport.ro
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Tânărul care a venit îmbrăcat în "steagul" Americii în prima zi de şcoală explică gestul
Observatornews.ro
Tânărul care a venit îmbrăcat în "steagul" Americii în prima zi de şcoală explică gestul
Horoscop 9 septembrie 2024. Scorpionii au parte de sfaturi de mare valoare, care vin de la persoane apropiate, pe care nu le apreciază întotdeauna
HOROSCOP
Horoscop 9 septembrie 2024. Scorpionii au parte de sfaturi de mare valoare, care vin de la persoane apropiate, pe care nu le apreciază întotdeauna

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI