Descoperă lucruri interesante și curiozități despre panda roșu:

Cum arată panda roșu

Panda roșu este un mamifer mic, cu coadă lungă, pufoasă și semne roșii și albe pe blană. Deși numele lui ne duce cu gândul la ursul panda, aceste specii nu sunt strâns înrudite. De fapt, numele „panda” a fost dat pentru prima dată acestor animale, și nu ursului mai mare alb-negru.

Panda roșu are dimensiuni similare cu pisica obișnuită de casă. Au o lungime de 51 până la 66 de centimetri de la cap până la crupă, iar coada lor adaugă încă 25,4 până la 51 cm. Cântăresc de la 4,5 până la 9 kilograme.

Cum arată panda roșu

Urșii panda roșii au capete mari rotunde și bot scurt, cu urechi mari și ascuțite. Blana lor este maro-roșcată, deși fețele lor sunt în mare parte albe, cu „urme de lacrimi” roșiatice care se extind de la ochi până la colțul gurii. Aceste marcaje pot ajuta la protecția față de lumina solară.
Au cozi lungi, stufoase, cu inele alternante roșii și albe. Coada îi ajută să-și mențină echilibrul în timp ce se cațără în copaci. Ghearele lungi și ascuțite îi ajută să urce la cele mai înalte ramuri pentru a sta la soare sau pentru a scăpa de prădători.

O caracteristică pe care panda roșii o împărtășește cu panda giganți este un os modificat al încheieturii labei din față, care acționează ca un deget mare, ajutându-i să prindă bambusul atunci când se hrănesc.

Unde trăiește panda roșu

Panda roșu trăiește în munții din Nepal, centrul Chinei și nordul Myanmarului, în păduri temperate ploioase, de mare altitudine și păduri tropicale. Un factor important pentru habitatul lor este bambusul. Pădurea trebuie să aibă arbore de bambus pentru ca aceasta să fie viabilă pentru panda roșu.

Ce mănâncă panda roșu

Alimentația unui panda roșu constă din 85 până la 95% bambus. Panda roșu mănâncă lăstari de bambus și vârfuri de frunze de bambus. De asemenea, pot căuta rădăcini, ierburi și fructe căzute. Uneori, vor mânca ouă, insecte, păsări și mamifere mici, dar în cea mai mare parte se lipesc de bambus.

Deși este o mare parte a dietei lor, panda roșu poate digera doar aproximativ 24% din bambusul pe care îl mănâncă. Ei trebuie să consume 20 până la 30 la sută din greutatea lor corporală, sau aproximativ 1 până la 2 kg de lăstari și frunze de bambus pe zi. Un studiu a constatat că femelele panda roșii mănâncă aproximativ 20.000 de frunze de bambus într-o singură zi.

Curiozități despre panda roșii

Panda roșii
  • Frédéric Cuvier, un zoolog francez, a descris pentru prima dată panda roșu în 1825, cu aproximativ 48 de ani înainte ca specia panda uriaș să fie catalogată. L-a numit cel mai frumos animal pe care l-a văzut vreodată și l-a numit Ailurus fulgens, adică pisica de culoarea focului sau strălucitoare. Numele comun, panda, poate fi derivat dintr-un nume nepalez pentru aceste animale, nigalya ponya, care poate însemna „cu picioare de bambus”. Panda uriaș a primit numele mai târziu, pe baza asemănărilor cu panda roșii
  • Panda roșii au fost la început clasificați ca rude ale ratonilor din familia Procyonidae, pe baza asemănărilor fizice, cum ar fi capul, dinții și coada inelată. Mai târziu, datorită unor asemănări de ADN, au fost clasificați ca urși în familia Ursidae. Cercetările genetice recente îi plasează însă în propria lor familie, Ailuridae. Ei nu au rude în viață, iar strămoșii lor fosile cei mai apropiați au trăit acum 3 până la 4 milioane de ani.
  • Panda roșii sunt activi în zori sau amurg. Sunt creaturi solitare. mMsculii sunt teritoriali și își vor marca teritoriul cu miros puternic de la glanda de la baza cozii. Panda roșu poate dezlănțui mirosul atunci când îi este frică și vrea să se apere de un prădător.
  • Aceste creaturi își petrec cea mai mare parte a timpului în copaci, mâncând și dormind fără a fi nevoie să calce pe pământ. De asemenea, le place să se întindă pe crengi pentru a sta la soare în timp ce dorm. Poate deveni puțin răcoare noaptea acolo unde trăiesc panda roșii, așa că pentru a se încălzi, ei se înfășoară în cozile lor pufoase.
  • Când temperaturile scad semnificativ, panda roșii pot deveni latenți. Rata lor metabolică scade și crește doar la fiecare câteva ore pentru a-i trezi astfel încât să poată căuta hrană.

Urmărește-ne pe Google News