Ce beneficii au pastele și care sunt mai bune

Atunci când spunem paste, ne gândim imediat la Italia și la o dietă mediteraneană. Ei bine, deși pastele sunt adesea etichetate greșit ca fiind „nesănătoase” din cauza conținutului ridicat de carbohidrați, de fapt au un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că eliberează energie în corp în mod constant timp de câteva ore. Așadar, să mănânci un castron cu paste delicioase ca masă la prânz este o modalitate bună de a evita letargia experimentată adesea după-amiaza.

Unele tipuri de paste sunt rafinate în timpul procesării, eliminând mulți dintre nutrienți. Pastele din cereale integrale sunt de obicei cea mai bună alternativă. Ele sunt bogate în fibre, mangan, seleniu, cupru și fosfor.

Pastele din cereale integrale au, de asemenea, mai puține calorii și mai multe fibre și anumiți micronutrienți în plus față de pastele rafinate.

Rețete de paste de post

Pastele de post sunt cel puțin la fel de delicioase ca și cele care conțin proteină animale. Ba, mai mult, exceptând faptul că italienii folosesc mult parmezan, ei mănâncă multe rețete de paste de post.

Paste cu legume

Paste de post cu legume

Ingrediente:

  • 5 roşii
  • 2 dovlecei
  • 2 cepe
  • 2 vinete
  • 2 ardei graşi, roşu şi galben
  • 2 căţei de usturoi
  • 6 linguri ulei
  • 2 linguri bulion
  • 2 linguri tarhon uscat
  • 1 lingurita rozmarin
  • sare şi piper

Mod de preparare:

Se taie vinetele rondele, se presară cu sare şi se lasă 10 minute, apoi se şterg. Ceapa se taie rondele, ardeii curăţaţi se taie bucăţi mai mari, dovleceii se taie rondele. Usturoiul, şi el, se taie în felioare.

Într-o tigaie, se încinge uleiul şi se pun toate legumele fără roşii. După 5 minute se adaugă usturoiul şi ierburile, roşiile şi bulionul. Se presară sare şi piper şi se lasă 15 minute la foc mic.

Între timp, se fierb pastele, se scurg şi apoi se pun în tigaie peste legume. Se presară tarhonul şi se amestecă cu grijă fără a sfărâma ingredientele.

Paste de post cu mazăre

Paste cu mazăre

Ingrediente:

  • 200 g paste în formă de spirale
  • sare şi piper
  • 3-4 roşii mici
  • 2-3 cepe verzi
  • 1 ardei roşu
  • 1 ardei galben
  • 2-3 linguri ulei de măsline
  • 100 g mazăre din conservă

Mod de preparare:

Se pun pastele la fiert într-o oală cu apă fiartă, cu sare şi puţin ulei şi se fierb conform instrucţiunilor de pe pachet. După ce s-au fiert, se scot din apa clocotită şi se ţin aproape 10 minute în apă rece ca să nu se lipească.

Legumele se spală bine cu apă rece. Apoi se curăţă de coajă sau de sâmburi şi se taie în cubuleţe destul de mici şi se amestecă cu pastele care au fost scoase între timp din apa rece. Se condimentează cu ulei de măsline, cu sare atât cât consideraţi că este nevoie, cu puţin piper alb sau roşu şi cu o picătură de oţet balsamic. Oţetul îi dă salatei o aromă deosebită şi un gust unic.

Se serveşte cu busuioc verde tocat mai mare de data aceasta.

Paste cu sparanghel

Paste de post cu sparanghel

Ingrediente:

  • 2-3 frunze busuioc
  • 1 legătură sparanghel
  • 5-6 roșii cherry
  • 1 ceapă roșie
  • 2 ardei galbeni
  • 2-3 lingurite ulei de măsline
  • 300 g paste fără ou
  • sare
  • piper alb

Mod de preparare:

Pastele se pun să fiarbă în apa clocotită cu sarea şi uleiul de măsline. După ce au fiert, se scot şi se lasă în apă rece să se limpezească. Se scot din apă şi se acoperă cu o folie de plastic.
Se curăţă sparanghelul, se spală, se leagă în mănunchi, apoi se pune să fiarbă în apă cu sare. După ce a fiert, se scoate şi se lasă să se scurgă.
Se curăţă ceapa şi ardeii, se spală şi se taie mărunt. Se călesc în ulei şi se condimentează cu sare şi piper, după gust. Se adaugă sparanghelul tăiat bucăţele şi, la sfârşit, se pun roşiile tăiate. Se lasă să se înăbuşe.
Se pun pastele într-un bol şi se amestecă cu legumele călite. Se servesc ornate cu frunzuliţe de busuioc.

Descoperă și cele mai bune rețete de prăjituri de post.

Paste de post cu măsline și roșii

Paste cu măsline și roșii

Ingrediente:

  • 300 g paste
  • 1 ceapă
  • 2-3 căţei de usturoi
  • 400 g roşii decojite în suc de roşii
  • 100 ml vin alb
  • 150 g măsline negre
  • oregano, sare și piper – după gust

Mod de preparare:

Pastele se fierb conform indicațiilor de pe pachet. Se trec apoi printr-un jet de apă rece şi se lasă la scurs.

Pentru sosul de roșii, ceapa şi usturoiul se toacă mărunt şi se călesc în ulei încins. Se sting cu vin îndoit cu apă şi se fierb înăbuşit timp de 10 minute. Se adaugă măslinele, sucul de roşii şi roşiile tăiate cubuleţe

Sosul de roșii se lasă la foc mic 15-20 minute, până se îngroaşă, după care se condimentează după gust cu sare, piper şi oregano.

Pastele fierte, după ce s-au răcit, se pun într-un bol şi se amestecă cu 2-3 picături de ulei. Adaugă sosul de roşii cu măsline peste paste se amestecă ușor. Așa ai făcut simplu și rapid cele mai bune paste cu sos de roșii și măsline.

Paste arrabiata

Paste arrabiata

Ingrediente:

  • 450 g paste
  • 430 g sos de roșii
  • 6 căței de usturoi pisați
  • 1 linguriță fulgi de ardei iute
  • 1 și 1/2 linguriță ulei de măsline
  • o mână de pătrunjel proaspăt tocat
  • sare și piper după gust

Mod de preparare:

Pune pastele la fiert. Apoi se încinge uleiul într-o tigaie. Adaugă usturoiul pisat și fulgii de ardei iute și lasă la sotat până se rumenește ușor usturoiul (2-3 minute). Toarnă sosul de roșii cu jumătate de cană de apă. Amestecă, micșorează focul și lasă la făcut 10 minute.

Scurge pastele când sunt gata. Adaugă pătrunjelul peste sos și toarnă apoi totul peste paste. Presară pătrunjel deasupra, dacă vrei, înainte de servire.

Sursă- retete.unica.ro

Urmărește-ne pe Google News