Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Despre prunele uscate

Prunele sunt extrem de hrănitoare și au varietate de beneficii pentru sănătate.

Acestea conțin multe vitamine și minerale, pe lângă fibre și antioxidanți care vă pot ajuta la reducerea riscului de apariție a mai multor boli cronice. Prunele uscate sunt cunoscute ca remediu pentru mai multe afecțiuni, inclusiv constipația și osteoporoza.

Majoritatea oamenilor se bucură de prunele uscate, care sunt dulci la gust. Există o mulțime de beneficii pentru sănătate ale prunelor uscate, cu toate acestea însă există și unele efecte secundare care trebuie, de asemenea, cunoscute.

Spre deosebire de prunele proaspete, prunele uscate, la fel ca și alte fructe uscate, au un conținut mai ridicat de zahăr, tocmai de aceea este bine să fim atenți la cantitatea de prune uscate consumate.

Prune uscate

Câte prune uscate e bine să mănânci?

Conform Departamentului Agriculturii din SUA, trebuie să consumați maximum o cană de prune uscate pe zi pentru o dietă sănătoasă. Dacă nu sunteți obișnuit cu o dietă bogată în fibre, atunci trebuie să începeți cu o porție mai mică, de 4-5 prune uscate și apoi să creșteți treptat consumul pentru a evita efectele secundare digestive.

Valori nutriționale pentru 100 de grame de prune uscate

  • Carbohidrați -63.88 g
  • Zaharuri-38.13 g
  • Fibre-7.1 g
  • Grăsimi-0.38 g
  • Proteine -2.18 g
  • Vitamina A -5% 39 μg
  • Thiamine (B1)- 051 mg
  • Riboflavină (B2) – 186 mg
  • Niacina (B3)- 882 mg
  • Vitamina B- 0.205 mg
  • Vitamina C -6 mg
  • Vitamina E – 0,43 mg
  • Vitamina K -59.5 μg
  • Calcium -43 mg
  • Fier -0.93 mg
  • Magneziu – 41 mg
  • Fosfor- 69 mg
  • Potasiu -732 mg
  • Sodiu -2 mg
  • Zinc -0.44 mg

Ce beneficii au prunele uscate

Bogate în antioxidanți – reduc inflamația

Prunele uscate sunt bogate în antioxidanți, care sunt de ajutor pentru reducerea inflamației și pentru protejarea celulelor.

Sunt deosebit de bogate în polifenoli, care au efecte pozitive asupra sănătății oaselor și pot ajuta la reducerea riscului de boli de inimă și diabet. Multe studii de laborator au descoperit că polifenolii din prunele uscate au efecte antiinflamatorii puternice, precum și capacitatea de a preveni deteriorarea celulelor.

De fapt, unele studii au arătat că prunele conțin mai mult de două ori mai multă cantitate de antioxidanți polifenoli decât alte fructe populare, cum ar fi nectarinele și piersicile.

Mențin sănătatea oaselor

Prunele pot fi benefice pentru îmbunătățirea sănătății oaselor. Unele studii au asociat consumul de prune uscate cu un risc redus de afecțiuni osoase , cum ar fi osteoporoza și osteopenia, care sunt caracterizate prin densitate osoasă scăzută.

Nu numai că s-a demonstrat că prunele uscate previn pierderea densității osoase, dar pot avea și potențialul de a inversa procesul care a avut loc deja.

În plus, cercetările sugerează că consumul de prune uscate poate crește nivelul anumitor hormoni care sunt implicați în formarea oaselor.

Reduc constipația

Prunele și sucul de prune sunt bine cunoscute pentru capacitatea lor de a ameliora constipația.

Acest lucru se datorează parțial cantității mari de fibre din prunele uscate. O prună oferă 1 gram de fibre.

Fibrele din prune uscate sunt în mare parte insolubile, ceea ce înseamnă că nu se amestecă cu apa.

În plus, prunele și sucul de prune conțin sorbitol, care este un alcool zaharat cu efecte laxative naturale.

Anumite studii au dovedit că consumul de prune uscate este mai eficient în tratarea constipației decât multe alte tipuri de laxative.

Mențin sănătatea inimii

Consumul regulat de prune uscate poate avea un efect protector asupra inimii.

Au fost studiate pentru potențialul lor de a reduce hipertensiunea arterială și nivelul colesterolului, care sunt factori majori de risc pentru bolile de inimă.

Într-un studiu, subiecții care au băut suc de prune și au mâncat trei sau șase prune uscate în fiecare dimineață timp de opt săptămâni au fost comparați cu un grup care a băut doar un pahar de apă pe stomacul gol.

Cei care au consumat prune uscate și sucul de prune au avut niveluri semnificativ mai scăzute ale tensiunii arteriale, colesterol total și colesterol LDL „rău” decât grupul care a băut apă.

Cum se usucă prunele

Pentru uscare, prunele sunt lăsate să se coacă foarte bine în copac, la soare, cât mai mult posibil, până devin ușor ridate. Numai prunele bine coapte și sănătoase se folosesc pentru a obține cele mai bune prune uscate.

Nu toate speciile sau soiurile de prune pot fi uscate. Pruna uscată este fructul cu pulpă fermă din soiurile Prunus domestica și au un conținut ridicat de solide solubile, astfel că nu fermentează în timpul uscării.

Prunele se pot usca într-un deshidrator special pentr fructe sau legume sau se pot băga în cuptor, unde pot fi lăsate până la 3-4 ore la temperatură joasă.

La ce se folosesc prunele uscate

Prunele uscate sunt o gustare ideală între mese. De asemenea, se pot utiliza și în müsli, în salate, diferite deserturi sau alte preparate culinare. Prunele uscate se folosesc și în prăjituri sau alături de coastele de porc ori alte fripturi.

Găluște cu prune uscate

Găluște cu prune uscate

Ingrediente:

  • 12 prune uscate
  • 500 ml vin roşu
  • 2-3 linguri zahăr tos
  • 1 lingurita coajă de lămâie
  • 300 g cartofi
  • 1 lingura ulei
  • 1 ou
  • 100 g făină
  • 50 g unt
  • 3-4 linguri pesmet
  • 2 linguri nucă sau migdale pisate
  • zahăr pudră vanilat
  • sare

Mod de preparare:

Vinul se fierbe, se îndulceşte după gust şi se aromează cu coaja de lămâie. Se adaugă prunele uscate, spălate, se lasă să dea câteva clocote, apoi se acoperă şi se lasă 3-4 ore, să se înmoaie. Dacă au sâmburi se curăţă şi se lasă la scurs într-o strecurătoare. Cartofii fierţi se zdrobesc şi se amestecă cu uleiul. Când se răcesc, se adaugă făina şi oul. Se amestecă până se omogenizează, apoi se întinde într-o foaie groasă de 2 – 3 cm, care se împarte în 12 bucăţi.

Prunele scurse se dau prin pesmet şi se îmbracă în aluat. Se dau prin făină şi se pun pe rând într-o oală de 3 l cu apa clocotită. Se lasă să fiarbă acoperit, la foc mic, 10 – 15 minute, apoi se ia de pe foc şi se mai lasă acoperite, încă 15 minute. Găluştele fierte se scot din apă şi se lasă la scurs. Se tapetează cu pesmet rumenit în unt şi nucă pisată, apoi se pudrează cu zahăr.

Descoperă și alte rețete delicioase de găluște cu prune.

Mușchiuleț de porc în sos de prune uscate

Muschiulet de porc cu prune uscate

Ingrediente:

  • 800 g muşchi de porc
  • sare
  • piper
  • 1 căpăţână usturoi
  • cimbru
  • 4 linguri ulei de măsline
  • 200 g gem de prune
  • 100 g prune uscate
  • 100 ml vin alb sec

Mod de preparare:

Muşchiul de porc se spală, se unge cu ulei pe toată suprafaţa şi se condimentează cu sare, piper, cimbru şi usturoi. E bine ca usturoiul să fie pus pe toată suprafaţa muşchiului de porc, ca acesta să ia din aroma sa. Se înfăşoară în folie de plastic şi se lasă la rece pentru macerare.

În timpul acesta, se pun prunele uscate să se înmoaie în vin. Sucul rezultat şi prunele uscate se amestecă cu ulei, cu un praf de sare şi cu gemul de prune şi se fierbe la baie de aburi.

Muşchiul se bagă în cuptor şi, când este aproape gata, se mai lasă câteva minute împreună cu sosul de prune. Se serveşte cu sos de prune şi orice garnitură dorim.

Sursă reteta – retete.unica.ro

Urmărește-ne pe Google News