Foame, frig, bătăi, abuzuri sexuale și umilință. Toate acestea le-au îndurat în primii lor ani de viață mai mulți frați din comuna băcăuană Parava. Aproape că este greu de spus și numărul lor pentru că, în prezent, sunt împrăștiați prin județ. Din câte se pare, ar fi vorba despre șapte frați, cu vârste cuprinse între un an și nouă ani. Cert este, însă, că toți sunt copiii unei tinere de 22 de ani, făcuți în urma unor relații pasagere, ceea ce înseamnă că primul ei fiu a venit pe lume când adolescenta avea doar 13 ani. Din această iarnă, după o perioadă mai lungă de monitorizare, a început și implicarea efectivă a primăriei din localitate.

Astfel, înainte de sărbători, doi dintre frați, un băiat de nici 2 ani și o fetiță de 5 ani, au ajuns în plasament maternal la o familie din sat. La sfârșitul lunii ianuarie, alți doi băieți, de 2 și 3 ani, au fost luați acasă, la Răcăciuni, de tatăl lor biologic. Și, astfel, au mai rămas acasă încă trei băieți, de 6, 8 și 9 ani, care, recent, au ajuns într-un centru de primire în regim de urgență a copilului abuzat, neglijat și exploatat Bacău, după ce toate abuzurile celor care îi aveau în ”grijă” au ieșit la iveală.

Trimiși în sat de unchii lor și bunică să schimbe ajutoarele primite pe băutură

Victimele abuzurilor de aproape orice natură au fost, așa cum a reieșit din anchetele autorităților, frații cei mai mari, rămași ultimii în casa rudelor mamei ei. Acestea, în loc să aibă grijă de copii măcar pentru simplul fapt că își cumpărau țigări și băutură din alocațiilor lor, îi exploatau și își băteau joc în ultimul hal de ei. Micuții erau trimiși de către bunică și unchii lor prin sat după ”combustibil”, în bluzițe și fără șosete în picioare, chiar dacă temperaturile de afară erau cu multe grade sub minus.

”De vreo câteva ori i-am întâlnit și eu prin sat, cu gâtul descoperit și îmbrăcați foarte sumar, de-ți era mai mare mila. Nici acasă nu aveau căldură în locuință. În plus, erau ținuți murdari și flămânzi de către cei care ar fi trebuit să aibă grijă de ei. Și asta în ciuda faptului că, lunar, primesc ajutoare de la o fundație, în cadrul proiectului ”vreau la școală”, constând în alimente, haine, rechizite și produse pentru igienă. Dar o mare parte din acestea erau schimbate pe băutură, la oameni în sat, la care erau trimiși chiar copiii, uneori și noaptea”, a declarat, pentru Libertatea, primarul comunei Parava, Costel Dediu.

De multe ori, localnicii refuzau să le dea copiilor bătură, astfel încât, atunci când aceștia ajungeau acasă, erau bătuți de unchii lor.

Mama copiilor, căutată de autorități ”la șosea”

Familia în care erau crescuți cei trei copii se afla de ceva vreme în atenția autorităților locale din Parava. Nu de puține ori, angajații primăriei și chiar edilul comunei au căutat-o pe mama copiilor, pentru a găsi o soluție în vederea îmbunătățirii condițiilor de trai pentru micuți.

”Familia era monitorizată de noi aproape zilnic. Mama copiilor nu era de găsit niciodată la locuință. Am primit unele informații că ar practica prostituția undeva la șoseaua națională, așa că am căutat-o și acolo. Am fost inclusiv la un băiat din Răcăciuni, cu care a avut o relație, și nu am găsit-o”, susține primarul Costel Dediu.

Cu mama plecată tot timpul, copiii erau exploatați la maximum de către unchii lor, de 28 și 43 de ani, dar și de bunica maternă, niciunul cu vreo sursă de venit sau, cum spune primarul, ”certați cu munca, prieteni cu băutura”.

”Alocația copiilor era cam singura lor sursă de venit. Uneori, bărbații se mai duceau la muncă în sat, cu ziua, dar asta se întâmpla foarte rar. Nu au fost în stare nici măcar să-și depună documentele pentru a obține ajutor social”, susține edilul din Parava.

Poliția a intervenit la cererea primarului. Unchii micuților, arestați; bunica, cercetată și ea

Autoritățile din Parava au realizat că lucrurile au scăpat de sub control în familia copiilor. Mai mult decât atât, copiii erau supuși și unor abuzuri sexuale, fiind puși de către unchii lor să-i privească atunci când aceștia se masturbau. În consecință, primarul Costel Dediu a făcut reclamație la Poliție și, împreună cu reprezentanții acestei instituții și cu cei ai Direcției pentru Protecția Copilului Bacău, au intervenit în acest caz.

”În urma cercetărilor desfășurate, pe numele celor doi bărbați de 28 și 43 de ani s-a întocmit dosar penal pentru infracțiunile de agresiune sexuală, corupere sexuală, lovire sau alte violențe și violență în familie. De asemenea, bunica copiilor este cercetată pentru rele tratamente aplicate minorului”, a precizat purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Bacău, Cătălina Crețu.

Polițiștii au decis reținerea celor doi bărbați, pentru comiterea celor patru infracțiuni și prezentarea acestora la Parchet. Procurorul de caz a mers în instanță cu propunerea de arestare preventivă, ambii băcăuani primind mandate pentru o perioadă de 30 de zile.

Cei trei frați scoși din familie, consiliați psihologic

Dacă frații mamei lor au fost băgați după gratii, trei dintre copii au ajuns într-un centru de primire în regim de urgență a copilului abuzat, neglijat și exploatat. Aici, ei beneficiază de îngrijirile corespunzătoare și, mai ales, de consiliere psihologică, pentru a trece peste traumele suferite.

”În urma anchetei desfășurate de specialiștii noștri, s-a constatat că minorii au fost abuzați și emoțional, în condițiile în care li se vorbea urât și erau trimiși după băutură și țigări. De asemenea, ei au fost abuzați și fizic, fiind bătuți de către cei doi adulți. În momentul de față, copiii primesc tot sprijinul din partea noastră”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bacău, Marian Vătămănescu.

Pe perioada internării copiilor în centru, autoritățile vor căuta soluții pentru viitorul celor trei frați. În acest sens, mama lor, care ar fi plecată în Italia din 28 ianuarie 2018, ar fi fost informată de către bunica micuților cu privire la situația lor din prezent.

”Măsura actuală este una provizorie. Ca pentru orice copil care intră în sistem, se face o evaluare a cazului și se va căuta soluția cea mai favorabilă și în interesul minorilor. Se va vedea dacă își asumă vreun membru din familia extinsă, însemnând rude de până la gradul IV, creșterea și îngrijirea copiilor. Obiectivul nostru principal este reintegrarea în familie”, a mai precizat Marian Vătămănescu.

Dacă DGASPC Bacău nu va reuși reintegrarea copiilor în familie, atunci aceștia vor ajunge, cel mai probabil, în grija unor asistenți maternali profesioniști.


Citește și:

Kovesi, despre recuperarea banilor furați de condamnații definitiv. ”Am sechestrat bunuri în valoare de 2 miliarde de euro”

Urmărește-ne pe Google News