2. Chimenul

Chimenul (consumat sub formă ce infuzie) favorizează digestia, împiedică acumularea de gaze în intestine şi apără mucoasa gastrică de “atacul” sucurilor acide produse în timpul digestiei. Mestecând câteva seminţe de chimen, poţi scăpa de balonare, crampe şi greaţă. Acest remediu poate fi administrat şi copiilor.

3. Păpădia

Păpădia stimu­­lea­­ză se­­cre­­ţiile pancreatice şi digestia şi are efect laxativ. Es­­te in­­dicată în caz de colecistită şi de calculi biliari ori renali. Se con­sumă fie sub formă de infuzie (două-trei căni pe zi), fie ca tinctură (se pun 20-30 de pi­cături în 150 ml de apă şi se administrează de trei ori pe zi, înainte de masă).

4. Mărarul

Seminţele de mărar te scapă de neplăcerile cauzate de o masă copioasă şi o indigestie deficitară. Se consumă sub formă de infuzie (se pune o linguriţă de seminţe uscate într-o cană cu apă clocotită, se acoperă şi se lasă 10 minute, apoi se bea lichidul, iar la sfârşit se mestecă seminţele). Acest remediu poate fi administrat şi copiilor.

5. Cicoarea

Ceaiul de cicoare sti­­mulează se­­creţia biliară, este hepatoprotector şi un bun laxativ. Această plantă e folo­­sită şi pentru eliminarea viermilor intestinali.

6. Pelinul

Puternic stimulator al digestiei, ceaiul de pelin este şi un detoxifiant al organismului, pentru că favorizează se­­creţia bi­­liară. Mai ajută la eliminarea viermilor intestinali şi are efect antiseptic.

7. Oregano

Oregano şi ruda lui apropiată, măghiranul, sunt condimente foarte populare şi se numără printre ce­le mai puternice antiseptice naturale. Ceaiul şi decoctul sunt indicate în caz de colici abdominale, renale şi biliare, gastrită şi en­terită.

8. Ghimbirul

Ghimbirul, pe lângă gustul aromat foarte particular, este un ajutor preţios pentru cei care au o digestie leneşă. Ceaiul preparat din această plantă are efect antiinfecţios.

9. Rădăcina de lemn dulce

Infuzia pre­­pa­­rată din ră­­dăcină de lemn dulce are o acţiune favora­­bilă a­­supra digestiei, protejând mucoasa gastrică şi duodenală. Extractul din rădăcină de lemn dulce mai este folosit în caz de ulcer.

10. Feniculul

Conţine u­­leiuri e­­sen­­ţi­ale care cresc pofta de mâncare şi stimu­lează se­­creţia enzimelor digestive. Se­min­ţele sunt folosite în caz de indigestie, con­­sti­­paţie şi dureri abdominale, pentru că ajută la eliminarea toxinelor.

11. Rubarba

Infuzia din pulbere de ru­­barbă e laxativă, ajută la detoxi­fierea organismului şi la eliminarea vier­­milor intestinali, are acţiune to­­nică asupra sistemului digestiv şi tra­tează dizenteria, dispepsia şi dis­­chinezia biliară.

Urmărește-ne pe Google News