Potrivit medicilor, noțiunea de intoleranță alimentară reprezintă o reacție adversă a organismului la anumite alimente şi poate apărea, sub diverse forme, la câteva ore sau chiar zile după consumarea lor. Iar oboseala şi apatia pe tot parcursul zilei, lipsa rezultatelor în curele de slăbire, durerile de cap, senzațiile de greață sau pielea excesiv de sensibilă sunt doar câteva dintre simptome. “Pentru că simptomele intoleranței apar cu întârziere, e dificil de depistat ce aliment sau alimente au determinat-o, fără analize amănunțite”, a explicat prof. dr. Dan-Mircea Cheța, de la Institutul de Diabet, Nutriție şi Boli Metabolice “Prof. Dr. N. Paulescu”.
Eliminarea, pe rând, din meniu a componentelor “suspecte” de declanşarea intoleranței este cea mai simplă metodă de depistare a alimentelor care îți fac rău, potrivit prof. dr. Ciprian Constantin, de la Spitalul Clinic de Urgență Militar Central “Carol Davila”. Excluderea lor din meniu nu vindecă însă intoleranța. Simptomele vor reapărea de câte ori vei consuma acele alimente.
Cine e mai expus
Cele mai afectate sunt persoanele care suferă de:
• boli ale sistemului digestiv – sindrom de colon iritabil, indigestie, diaree, dureri de stomac, balonare, leziuni ale cavității bucale etc.;
• probleme ale pielii – acnee, eczeme, psoriazis, urticarie;
• boli ale sistemului nervos – migrene, depresii, insomnii;
• boli ale aparatului respirator – astm, faringită cronică, rinită, sensibilitate la infecții ale căilor respiratorii;
• oboseală cronică;
• reumatism;
• retenție de apă.
Te poţi testa pentru 113 alimente
În această săptămână a fost lansat în România YorkTest, o analiză a intoleranţei la 113 produse alimentare. Testul se face în baza unei picături de sânge luate din degetul arătător. Analizele sunt procesate la Londra, iar în cel mult două săptămâni pacientul primeşte rezultatele acestora şi listele alimentelor permise, neutre şi interzise. Acest pachet costă 400 de euro.
Cele mai frecvente intoleranțe
• Intoleranța la lactoză reprezintă incapacitatea organismului de a digera zaharurile din lapte. Simptomele – greaţă, crampe, balonare şi diaree – pot apărea la câteva ore după ingerarea alimentelor care conțin lactoză. Cele mai comune verificări folosite pentru măsurarea ei sunt testul intoleranței la lactoză, cel al hidrogenului în aerul expirat şi cel al undelor electromagnetice. Simptomele pot fi controlate prin excluderea din dietă a alimentelor care conțin lactoză.
• Intoleranța la gluten vizează proteinele din grâu, orz, ovăz, secară etc. Boala nu se vindecă, ci reapare atunci când se consumă cereale cu gluten. Se impune evitarea totală a produselor care conțin gluten.

Urmărește-ne pe Google News