Ne întoarcem în timp: pe 16 mai 2006, Gazeta de Sud publica un articol magnific despre domnul și doamna Bică, sub titlul: „Profesioniști și familiști convinși”. Faptul că articolul nu este semnat nu mai contează, că doar Gazeta de Sud era o minunăție de ziar controlată de frații Păunescu. Iar domnul Gheorghe Bică era prieten cu George Păunescu. 

În perioada în care bubuia traficul de combustibil către Serbia aflată sub embargo, perioadă în care domnul Păunescu investea în porturi la Dunăre și avea un incredibil succes financiar, domnul Bică era șeful poliției ultimului port la Dunăre înainte de Serbia, Calafat. Dar s-o luăm cu începutul.

La comanda milițienilor din Calafat

Din articol aflăm că Gheorghe Bică a început Şcoala militară de ofiţeri activi a Ministerului de Interne în 1977, la trei ani după ce a terminat liceul. Conform CV-ului, școala de ofițeri o termină în 1980. Nu sunt studii superioare. Nu se acorda licență, ci diplomă de absolvire.

Următorul punct din CV este totuși o licență în științe juridice, obținută la Academia de Poliție. Anii de studiu, așa cum notează domnul Gheorghe Bică, sunt „1977 – 1980 (1990 – 1993)”. Adică, ce-a făcut în vremea lui Ceaușescu, plus ce-a mai pus în vremea lui Iliescu i-au dat de-o diplomă.

Extras din CV-ul profesorului universitar Gheorghe Bică, de pe site-ul Universității Spiru Haret

Lucrează ca ofițer de poliție judiciară până în 1988, când ajunge șeful miliției din Calafat. Probabil infracționalitatea era în scădere rău, pentru că domnul Bică are timp să se apuce, în 1989, și de Facultatea de Ştiinţe Economice, la Craiova.

Șef la poliție, două facultăți în paralel și-un doctorat

Căderea lui Ceaușescu nu-l clintește de pe scaunul de șef al polițiștilor din Calafat. Ba mai mult, găsește timp să studieze concomitent, între 1990 și 1993, la două facultăți – Economie la Craiova, Drept la București. În timpul liber, că la program ne apăra opt ore pe zi de infractori.

Cert este că în 1993 își ia licența în Drept, iar în 1994, pe cea în Economie. În același an începe și un doctorat, în Economie. Continuă să lucreze în poliție, iar în 1997, an în care își obține și titlu de doctor, devine șeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova, locul unde duduiau găști mafiote. La vremea aceea, George Păunescu domina lumea politică și economică din Craiova. 

Polițist, profesor universitar, plus încă un doctorat

Concomitent cu obținerea titlului de doctor în Științe Economice, domnul Gheorghe Bică își începe și cariera universitară la una dintre cele mai problematice universități – Spiru Haret.

În 2006, apare ca doctorand la o universitate din California, Lexford. În fapt, Lexford era o fraudă de universitate, cu legături cu Universitatea Agora din Oradea, o altă bombă implicată în scandalul diplomelor false. În CV-ul nou, doctoreala de la Lexford a dispărut.

În 2008, ajunge șef al Poliției Craiova. Este și profesor universitar, predă Dreptul, deși nu are doctorat în domeniu. Problema se rezolvă rapid – devine doctorand al faimoasei „Academii de Plagiate și Poliție”. Termină doctoratul în 2011, la patru ani după ce preda deja ca profesor universitar Drept Penal.

Gheorghe Bică, șeful IPJ Dolj, în timpul conferinței de presă organizată la Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Dolj, 2009 | Foto: Agerpres

Teza de la Academia de Poliție figura pe lista lucrărilor suspectate de plagiat în urma unui control din 2019 dictat de ministrul de interne. 

Pe când era șeful poliției din Craiova, domnul Bică a fost nașul de căsătorie al omului de afaceri Dinel Staicu, fost milițian și el, condamnat ulterior în mai multe dosare penale, azi cu vreo 8 ani de pușcărie la activ. 

Traseist politic

Între timp, domnul colonel se pensionează din poliție și devine prorector al Universității Spiru Haret, poziție în care îl regăsim și astăzi. Plus cea de consilier județean la Dolj, din partea PSD.

Gheorghe Bică | Foto: Facebook

Adevărul este că domnul Bică are experiență politică: până să ajungă la PSD, a trecut pe la PMP (Băsescu), PPDD (Dan Diaconescu), UNPR (Gabriel Oprea) și ALDE (Tăriceanu).

„Profesioniști și familiști”

Soția domnului Bică, doamna Elena Bică a fost educatoare 25 de ani, până în 2005. Foarte frumos. În 2003, la 41 de ani, obține prima diplomă universitară la facultatea unde soțul domniei sale (șeful de la Crimă Organizată Craiova) este conferențiar universitar, adică la Spiru Haret. 

Doamna Bică mai face rapid încă o facultate, tot la Spiru Haret, iar în 2008 are deja două licențe: una în Economie, alta în Sociologie și Psihologie. 

Este deja lector universitar la universitatea unde soțul este prorector și, evident bântuită de nevoia de cunoaștere, se înscrie și la doctorat – la Mine și petrol. Astfel, doamna Bică ajunge doctor în Inginerie Mecanică și Electrică la mine și petrol. Acest doctorat îi dă dreptul să devină și conferențiar universitar. Din 2016, doamna Elena a devenit și directoarea colegiului universitar Spiru Haret. 

Fiica familiei Bică predă și ea tot la Spiru Haret. Studiile respectă modelul patentat de părinți, dar nu mai insist. Imaginea cred că e foarte clară.

Mai notez doar că averea soților Bică este, să spunem, pe măsura… studiilor. Două case în Craiova – una de 285 de metri pătrați și alta de 382 de metri pătrați, cu peste 1.500 de metri pătrați în jurul caselor, ca să aibă loc. Două Mercedesuri și o Toyota Yaris. Plus peste 2,5 milioane de lei în conturi, conform declarației de avere din 2022.

Doar din pensia specială și indemnizația de consilier, domnul Bică a făcut anul trecut 190.000 de lei. De la Spiru Haret a mai ridicat 115.165 de lei. Nici leafa soției nu e de lepădat. Adică merită, dar de plătit, plătim noi toți. Și nu mă refer doar la bani: oare ce se întâmplă cu copiii care, ajunși la facultate, au astfel de „profesioniști” drept modele?

Urmărește-ne pe Google News