Pe Petre Cozma nu-l trădează decât ochii. Nici faptul că are grave probleme la piciorul stâng – „nu mă mai ajută deloc” – și e chinuit de diabet nu-l doboară. Însă privirea nu poate ascunde marea suferință.

„De 15 ani mă trezesc în fiecare noapte, la 2.30 și plâng”, mărturisește încercatul părinte. La 2.30 a primit cumplitul telefon. Iar din acel coșmar, din acea noapte fatidică, parcă nu s-a trezit niciodată.

Petre Cozma, tatăl fostului handbalist Marian Cozma

Ferenc Ilyés i-a dat vestea cumplită

„M-a sunat Ferenc Ilyés, era coleg cu Marian”, spune Petre Cozma. Jucător de origine română, născut la Odorheiu Secuiesc, Ilyés a evoluat la Veszprem (2007-2009) și între 2003 și 2019 pentru naționala Ungariei, iar acum e șeful federației de la Budapesta.

„Prin cei mici, am reușit să merg mai departe. Le fur lor din putere și energie”, spune bunicul Petre Cozma. Andrei, 17 ani, handbalist, tot pivot, și Marian, zis „Bronto”, 8 ani, care a trecut, recent, de la arte marțiale la sportul cu mingea mică, la Dinamo, sunt nepoții din partea surorii mai mari a lui Marian. Raluca, 4 ani, este fetița Alexandrei, sora mai mică a fostului handbalist.

„Andrei va fi Marian 2”

Andrei joacă la Dinamo, „însă Feți Ilyés ar vrea să-l tragă la Oradea, unde federația maghiară intenționează să deschidă o academie”, explică Petre, convins că „Andrei va fi Marian 2”.

Andrei Chiriac

Marian Cozma, fiul său, a fost înjunghiat mortal pe 8 februarie 2009, la clubul Patriota, din oraşul Veszprem, în altercaţie fiind implicaţi alţi doi coechipieri, Zarko Sesum şi Ivan Pesici, grav răniţi şi ei.

Handbalistul român, 26 de ani atunci, a fost înjunghiat în inimă, fiind singurul dintre cei trei care şi-a pierdut viaţa. 

Sârbul Sesum s-a retras, dar croatul Ivan Pesici încă apără.

Pesici venise la echipă odată cu Marian. A sărit primul să-l apere, i-au perforat rinichiul, a și stat pe margine aproape un an. Era un băiat supermuncitor, uite că l-a ajutat Dumnezeu și joacă și azi, la Nantes. La momentul acela, i-am și promis că, dacă eu am rinichi sănătoși, o să-i donez unul de-ai mei

Petre Cozma:

„Nici nu știu cum am putut să rezist în acești ani. E ceva ce nu poate fi exprimat în cuvinte, inima îmi este frântă, dar, cu toate acestea, încă bate în piept”, se încurajează.

Barul la subsolul căruia era un club în care a avut loc crima. Și-a schimbat numele, iar subsolul a fost închis. Foto: Blikk

„Doctorașul m-a sunat săptămâna trecută. La ei, îl comemorează, la noi, nu”

„De la Veszprem țin legătura cu doctorul Zoltán Csík, care este CEO, și cu László Nagy, fostul mare handbalist, director sportiv. Ei au fost și la mormântul lui Marian când Veszprem a jucat la București, cu Dinamo, în Liga Campionilor”, explică Petre Cozma. „Mai este acolo secundul Peter Gulyas, care a jucat cu Marian. Și francezul Hugo Descat, băiatul meu, cum îi spun eu, extrema care a jucat la noi, la Dinamo”, își aduce aminte.

Mormântul lui Marian

„Cu doctorașul Csík, cum îi zic eu, am vorbit și săptămâna trecută. Maghiarii vor organiza o comemorare. Se va organiza un eveniment și în fața statuii lui Marian din fața sălii. Acolo se face, la noi, nu!”, își varsă amarul.

Statuia lui Marian din fața sălii

De altfel, când a fost invitat la Veszprem, în urmă cu câțiva ani, a înțeles cât de iubit a fost Marian Cozma: „Am plâns întruna. Și la hotel, și la sală, și la meci. Toată lumea îl cunoștea, toată lumea îl aprecia”.

N-a primit nicio despăgubire

Familia Cozma nu a primit niciun ban, din cei 700.000 de euro despăgubiri, sumă pe care ar trebui să o ia de la criminali. Cazul e blocat în justiție.

Sincer, nu mă mai interesează suma. Băiatul meu de la groapă nu se mai întoarce.

Petre Cozma

Petre Cozma la Veszprem. Foto: Szabó Miklós/Blikk Hungary

Ce s-a întâmplat cu cei care l-au ucis pe Marian

Raffael Sandor, 42 de ani şi Nemeth Gyozo, 41 de ani, au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă în primă instanţă, în iunie 2011. Au făcut apel, iar pedepsele pe viaţă au fost reduse la 18 ani. 

Sztojka Ivan, 40 de ani, a primit 20 de ani de închisoare. A fost eliberat în 2018, după doar cinci ani, pentru bună purtare, și și-a schimbat numele, dar a fost întemnițat din nou, în 2021, pentru trafic de persoane și proxenetism. A luat 8 ani, inclusiv 4 ani și cinci luni, restanța din cazul Cozma.

Pal Gabor, una dintre persoanele implicate în uciderea lui Marian Cozma, a ieșit și el din închisoare. Fusese condamnat în 2012 la 5 ani de închisoare, dar a fost eliberat mai devreme, pentru bună purtare.

Alți complici, Csaba Bihari (4 ani de închisoare), Gergely Péterné (3 ani de închisoare) și Antalik László (2 ani și 8 luni închisoare), sunt deja liberi.

Urmărește-ne pe Google News