• 7 cupluri de același sex, sprijinite de Asociația ACCEPT (care s-a ocupat și de cazul Coman-Hamilton), au dat în judecată statul român la CEDO pentru nerespectarea dreptului la viață de familie.
  • Demersul lor este asemănător cu cazul Oliari și alții contra Italiei, unde CEDO a dat câștig de cauză celor trei cupluri care au dat în judecată statul italian.
  • 22 de state din cele 28 ale Uniunii Europene acordă o formă de protecție juridică pentru familiile gay: prin căsătorie sau parteneriat civil. România, Bulgaria, Letonia, Lituania, Slovacia și Polonia sunt singurele state pentru care familiile gay nu există.
  • Libertatea va prezenta, în exclusivitate, poveștile a trei din aceste cupluri care trăiesc împreună chiar și de peste 15 ani și vor să fie recunoscute de statul român.
VIDEO / 7 cupluri gay au dat în judecată statul român la CEDO. Cer să le fie recunoscute familiile. Libertatea vă va prezenta în zilele următoare poveștile lor


de Florinela Iosip, Eli Driu (Foto)
”Imaginează-ți că nu poți să-ți ții partenerul de mână când este la terapie intensivă, că nu puteți lua împreună un credit. Nici măcar nu poți să-l iei de la morgă ca să nu fie îngropat la groapa comună. Relația pur și simplu nu există în fața statului român”, spune un reprezentant al comunității LGBT din România. Din toate aceste cauze, și nu numai, 7 cupluri au dat în judecată statul român la CEDO. Consideră că este singura soluție pe care are o mai au ca să-și câștige recunoașterea juridică a cuplului și toate drepturile ce decurg de aici.

 „ACCEPT nu solicită de ieri-de azi dreptul la protecție pentru viața de familie.  Solicitarea asta a venit din partea familiilor către noi ca organizație relativ repede după abrogarea Articolului 200 ( care incrimina homosexualitatea). Asta pentru că oamenii trăiau în relații de familie și până atunci, dar mult mai ascunși. Astfel, după 2001 nu exista nici o interdicție în Codul Civil pentru parteneriatul civil sau a căsătoriei asupra persoanelor de același sex. Legea nu făcea nicio precizare în acest sens, dar nici nu reglementa o formă de recunoaștere pentru ele. Totul a fost într-o zonă gri până în 2011, când a fost adoptat noul Cod Civil, în ciuda protestelor societății civile pentru că nu a fost consultată. Or, asta este o chestiune extrem de gravă întrucât Codul Civil reglementează toată viața omului: de la naștere până la deces“, explică Teodora-Ion Rotaru, director Asociația ACCEPT.

VIDEO / 7 cupluri gay au dat în judecată statul român la CEDO. Cer să le fie recunoscute familiile. Libertatea vă va prezenta în zilele următoare poveștile lor
Teodora-Ion Rotaru, director ACCEPT/ FOTO: Eli Driu

Cazul Coman-Hamilton și consecințele lui în România

ACCEPT a susținut cazul Coman-Hamilton prin care, după 7 ani de procese în țară și în străinătate, au fost obținute două modificări juridice importante pentru cuplurile de același sex:

  1. recunoașterea la nivelul Uniunii Europene a dreptului de ședere printr-o decizie CJUE
  2. recunoașterea dreptului la viața de familie în România, printr-o decizie CCR

Cel puțin 5 proiecte de parteneriate civile au fost depuse în Parlament până în prezent. Ultimul, la scurtă vreme după Referendumul pentru familia tradițională. Chiar dacă inițial a fost asumat de toate partidele parlamentare și a fost realizat de structuri specializate în drepturile minorităților (ACCEPT și CNCD), a rămas îngropat la Camera Deputaților. Motivul: „linia partidului este anti-parteneriat civil“, ar fi afirmat senatorii PSD Șerban Nicolae și Titus Corlățean în Comisia pentru Drepturile Omului, potrivit Newsweek România.

Nu cer dreptul la căsătorie, ci o formă de recunoaștere 

„Noi nu contestăm faptul că, la nivelul UE, fiecare stat are propria înțelegere și respectare a instituției căsătoriei, ci faptul că în România nu se acordă nicio altă formă de protecție juridică pentru aceste cupluri. Asta în condițiile în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului are o jurisprudență foarte clară, potrivit căreia statele au obligația să adopte legislație prin care să protejeze toate familiile, inclusiv cele formate din persoane de același sex“, explică Iustina Ionescu, unul dintre juriștii ACCEPT.

VIDEO / 7 cupluri gay au dat în judecată statul român la CEDO. Cer să le fie recunoscute familiile. Libertatea vă va prezenta în zilele următoare poveștile lor
Iustina Ionescu, jurist ACCEPT/ FOTO: Eli Driu

Acest lucru a fost decis în cazul Oliari și alții contra Italiei, țară care era exact ca România din punct de vedere al legislației (inexistente) pentru cuplurile gay. Acolo, trei cupluri au solicitat o formă de protecție. Statul italian nu le-a acordat-o, drept urmare s-au adresat către CEDO. Curtea a găsit vinovată Italia pentru încălcarea Art. 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, și-anume: dreptul la viață de familie, mai punctează Iustina Ionescu.

Libertatea va prezenta în zilele următoare poveștile de viață a trei cupluri de același sex (două cupluri de bărbați și unul de femei) care-și susțin cauza și explică ce le-a determinat să meargă până la CEDO pentru a le fi recunoscută familia.

Citește și:

Viața pe ascuns. Povestea lui Andrei și Cristi, homosexualii care au dat în judecată statul român pentru a le fi recunoscută relația

Google News Urmărește-ne pe Google News