• În afară de poluarea aerului, în orele de vârf și concentraţia de dioxid de carbon este periculos de ridicată!
  • Iar pe Magistrala 4, care face legătura între Gara de Nord şi Străuleşti, din cauza trenurilor vechi folosite, nivelul de zgomot măsurat se apropie de cel de la un concert rock!

Senzaţia pe care o resimțim majoritatea celor care circulăm cu metroul din Bucureşti este că ne sufocăm, că ne e cald, că respirăm un aer greu şi plin de praf.

Dincolo de căldură mai e ceva.

Concentraţia de pulberi în suspensie, adică praf mai subţire decât un fir de păr, este uriaşă!

Reporterul Libertatea a fost în mai multe zone în care a testat calitatea aerului cu ajutorul unor aparate folosite de specialişti. Cea mai gravă situaţie este pe Magistrala 2, între Berceni şi Pipera. În staţia de la Piaţa Unirii 2 s-au înregistrat, puţin după ora 09:00, nu mai puţin de 680 micrograme de particule în suspensie pe metrul cub (PM10).

  • Mai mult de jumătate dintre aceste particule sunt mai mici de 2.5 microni.
  • Vorbim despre particule de praf atât de subţiri încât pătrund adânc în plămâni, iar organismul le consideră bacteriile şi încearcă să le omoare.
  • Asta produce, pe termen scurt, o inflamare a ţesutului pulmonar. Dar, pe termen lung, specialiştii avertizează că pot favoriza chiar apariţia cancerului.

Aceasta este cantitatea de pulberi în suspensie indicată de aparatul de specialitate, în staţia de metrou Piaţa Unirii 2

Aerul de la metrou, de 10 ori mai nociv decât limita legală

„Aceste pulberi, dacă nu există o ventilaţie corespunzătoare, se depun la nivelul căilor aeriene inferioare şi dau o reacţie de apărare a organismului, care este, de fapt, o inflamaţi în arborele bronşic. Aceste pulberi au, în timp, prin cumulare, şi un efect cancerigen. În cazul celor cu afecţiuni respiratorii, efectele apar în câteva minute, dar în cazul oamenilor sănătoşi, primele simptome e posibil să apară în câţiva ani, sau zeci de ani de expunere”, a explicat pentru cititorii Libertatea medicul pneumolog Florin Mihălţan.

Tocmai de aceea, încă din anul 2011, statul a stabilit ca limita maximă de particule în suspensie PM 10 să fie de cel mult 50 micrograme pe metru cub, iar PM 2.5 de maximum 25 micrograme/m3. În aproape toate staţiile de metrou, unde Libertatea a analizat calitatea aerului, aceste valori sunt cu mult depăşite.

Aceasta este cantitatea de pulberi în suspensie PM10 şi PM2.5 indicată de aparatul de specialitate, într-un vagon de metrou, între staţiile Piaţa Unirii şi Universitate

Iar în vagoanele de metrou situaţia este la fel de gravă, în condiţiile în care, pe Magistrala 2, s-au înregistrat valori de peste 500 μm/m3 în cazul PM10 şi peste 300 μm/m3 în cazul PM2.5, de peste 10 ori mai mari decât limitele până la care se consideră că nu este pusă în pericol sănătatea oamenilor.

Culmea este că, exact deasupra acestei staţii de metrou, într-una dintre cele mai aglomerate şi poluate intersecţii din Bucureşti, cea de la Piaţa Unirii, nivelul acestor pulberi în suspensie este de 34 de ori mai mic în cazul PM10 şi de peste 50 de ori mai scăzut în cazul PM2.5!

Iată cum arată nivelul particulelor în suspensie PM10 înregistrat în data de 16 octombrie, în intervalul 09.00 – 11.30:

Iată care era nivelul particulelor în suspensie PM2.5, înregistrat în data de 16 octombrie, în intervalul 09.00 – 11.30:

Poluarea fonică pe Magistrala 4, ca la un concert rock

Şi nivelul de zgomot este unul foarte ridicat, în unele zone. De exemplu, pe Magistrala 4, care face legătura între Gara de Nord şi Străuleşti, nivelul acestor pulberi în suspensie e aproape de limita legală, în schimb, din cauza metrourilor vechi care circulă pe această rută, zgomotul înregistrat depăşeşte uneori şi 100 de decibeli.

Prin comparaţie, la un concert rock, nivelul de zgomot este, în gerenal, de aproximativ 110 decibeli, iar un avion supersonic atinge 130 de decibeli la decolare.

Și nivelul de dioxid de carbon e periculos

Cantiatea de CO2 din aer creşte îngrijorător la orele de vârf, mai ales în pasajele care fac legătura între staţiile de metrou şi în vagoanele arhipline.

Nivelul de dioxid de carbon (CO2) înregistrat în data de 16 octombrie, în intervalul 09.00 – 11.30 (part. per milion) :

O concentraţie crescută de CO2 cauzează scăderea capacităţii de concentrare şi somnolenţă. În cazul în care concentraţia de dioxid de carbon atinge o valoare comparabilă cu concentraţia de oxid din aer (circa 20%), poate prezenta chiar un risc pentru viaţă. Între 350 şi 450 ppm este nivelul normal al CO2 din atmosferă. În spaţiile închise, nivelul limită al concentraţiei de CO2 pentru ca organismul să nu resimtă lipsa oxigenului este de 800 – 1.000 ppm.

Nivelul de dioxid de carbon (CO2) din vagonul de metrou a atins pragul de 2000ppm, în condiţiile în care specialiştii recomandă ca în spaţiile închise acesta să nu treacă de 1000ppm

La orele de vârf, în vagoanele de metrou unde se îngrămădesc zeci de mii de călători, concentraţia de CO2 atinge în câteva zeci de secunde, după închiderea uşilor, 2.000 ppm. Nivel la care încep să apară durerile de cap, ameţeala şi unele persoane chiar îşi pierd conştienţa. Într-unul dintre vagoanele metroului care făcea legătura, la prânz, între Piaţa Romană şi Piaţa Victoriei, aparatul folosit de jurnaliştii Libertatea pentru a analiza concentraţia CO2 a indicat o valoare uriaşă – 2.600 ppm.

Pentru a analiza nivelul particulelor în suspensie a fost folosit aparatul CEM DT-96. Pentru a verifica cantitatea de CO2 din atmosferă a fost utilizat aparatul Drager X-am 5600. Iar pentru a stabili nivelul de zgomot s-a utilizat un sonometru CEM. Toate aceste produse sunt importate de Filip Impex, care le-a pus la dispoziția Libertatea, cu titlu gratuit.

PARTENERI - GSP.RO
Cum a ajuns Ionuț Luțu în faliment: „Am topit 2 milioane de dolari, dormeam în Militari”
PARTENERI - PLAYTECH
Anna Lesko, declarație șocantă despre un concurent: ”M-a distrus, m-a violat!” Ce se întâmplă la Ferma 2020!
HOROSCOP
Horoscop 26 septembrie 2020. Scorpionii sunt în formă și prietenii beneficiză de buna lor dispoziție
Telekomsport
VIDEO EXCLUSIV Momente fabuloase cu Gigi Becali după meciul european al FCSB-ului: ”Bă, tu eşti bun, dar şi nebun!”