Din punct de vedere tehnic, testul se referă exclusiv la numărul de bacterii conţinut de un mililitru de apa plată de băut, test repetat de două ori: odată la temperatura de 22 de grade Celsius, apoi la 37 de grade Celsius. La primul test apa nu trebuie să conţină mai mult de 100 de microorganisme (100 ufc/ml), iar la al doilea, standardul este de 20 de microroganisme (20 ufc/ml).

Apă plată cu bacterii unde limita admisă este depăşită şi de 15 ori!

Am luat 19 sticle de pe raft şi le-am dus la DSV. Printre sortimentele testate au fost și trei de import, una dintre ele, San Benedetto, Italia, fiind „apă necurată” campioană, în sesnul că depășește limita de bacterii de 15 ori!

Din cele 19 sticle, doar 8 au trecut testul de curăţenie. Asta însemană că 68% din apa din magazine colcăie de bacterii!

Este uimitor că după scandalul din primăvară, când Autoritatea Națională pentru Protecția Consuamtorului (ANPC) a depistat cinci sortimente de apă cu depășiri ale normelor admise, nici până astăzi situația nu s-a ameliorat, iar românilor li se vinde în continuare otravă pe post de apă de băut.

Pe multe sticle etichetarea nu specifică numărul de lot

Mai mult, după investigația ANPC s-a dat vina exclusiv pe firmele românești care îmbuteliază asemenea produse, adică acestea ar fi mai puțin serioase decât cele occidentale. Iată că nici apa de importat nu respectă normele internaționale de puritate! Ba, importurile bat în multe cazuri apa românească la capitolul mizerie!

O altă problemă a apei îmbuteliate testate de Libertatea este că în aproxiamtiv 30% din cazuri nu se specifică lotul din care face parte sticla respectivă, practic ea nu are trasabilitate și nu se pot preveni incidentele nedorite. Degeaba ai detectat o sticlă cu ”otravă” dacă nu ai numărul de lot, ca să poți retrage la timp produsul infectat şi a evita îmbolnăviri în masă.

De reamintit cazurile de bebeluși din Argeș infectați cu ecoli O26 (s-au înregistrat și decese), în februarie. În prima fază a anchetei s-a dat vina pe o fabrică de brânzeturi din Curtea de Argeș. După ce a fost închisă fabrica, s-a constatat că acea firmă nu avea nicio vină. Până astăzi, nu se cunoaște oficial cine şi ce a îmbolnăvit acei copii! În acest context, se poate spune că doar Dumnezeu îl ocroteşte pe consumatorul român.

Îmbolnăvirile pot fi îngrozitoare

Este sau nu periculos să bei apă cu microroganisme? ”Depinde de tipul şi de numărul de microorganisme – adică nu este periculos în toate cazurile. În general însă, în apă nu trebuie să existe decât apă. În al doilea rând standardele de conţinut au fost calculate în urma a numeroase studii, adică este ceva foarte serios care trebuie rspectat. Organismul nu se poate proteja imunitar decât până la o anumită limită, după care se îmbolnăveşte. Iar dacă depăşirea de 15 ori a standardului de microorganisme este cu virus hepatic, de exemplu, îmbolnăvirea este îngrozitoare”, ne-a explicat medicul Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, despre sensul limitării conţinutului de microorganisme din apă.

Documentele DSV (click pe fotografii pentru a le vedea mărite):

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

În luna martie, în urma unui control al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) privind calitatea apei îmbuteliate din magazine au fost depistate produse de-a dreptul înfricoşătoare: depăşiri ale parametrilor legali între 10 şi 200 de ori.

Controlul s-a desfăşurat începând, la nivel naţional. În Bucureşti s-au prelevat eşantioane din sortimente de apă de masă şi de izvor din reţeaua comercială a unor lanţuri de hypermarketuri şi supermarketuri. Parametrul verificat de ANPC în sortimentele de apă era legat de numărul de germeni la centimetrul cub de lichid şi nu poate fi mai mare de 100 pentru a fi consumată în siguranță. Din 17 eşantioane analizate, 5 au dat rezultate cutremurătoare.

Citește mai mult: Cine ne vinde apă otrăvitoare în supermarketuri?

 

Urmărește-ne pe Google News