Decorul “Telejurnalului” comunist din spatele lui George Marinescu era unul sărac şi anost


Andreea Esca a ajuns în cărţile de istorie ca prezentator de ştiri şi poate zâmbi fericită: are un decor modern în spatele ei

George Marinescu a fost prezentator la postul public de televiziune între 1969 şi 1990, devenind astfel una dintre cele mai cunoscute figuri din România comunistă. Revoluţia l-a găsit la pupitru şi, în dimineaţa de 22 decembrie 1989, a citit comunicatul care anunţa sinuciderea “trădătorului Milea”. Pentru gestul său şi-a cerut scuze public. Ulterior, el a povestit că în “epoca de aur” nu spuneai ceea ce voiai, ci ceea ce trebuia spus, sancţiunile pentru abateri fiind deosebit de aspre, putând ajunge la acuzaţii de subminare a comunismului. Acum are 70 de ani şi prezintă o emisiune politică la postul TV România de Mâine, al Universităţii Spiru Haret din Bucureşti.

Dumitru Graur lucra la sport


Dumitru Graur (dreapta) l-a intervievat şi pe Marius Lăcătuş, pe vremea lui Ceauşescu

Corina Caragea, prezentatoarea ştirilor sportive de la Pro TV, a avut ocazia să calce pe cele mai mari stadioane ale lumii

Chiar dacă “Telejurnalul” nu avea o redacţie de sport propriu-zisă, Dumitru Graur era, şi la acea vreme, unul dintre jurnaliştii specializaţi în acest domeniu. “Eram fericit când aveam două minute de ştiri dedicate sportului”, spunea Dumitru Graur în EVZ. El e unul dintre cei mai longevivi ziarişti din branşă, în prezent fiind comentator sportiv, ultimul lui loc de muncă fiind Telesport.

Ortansa Jude, la «Meteo»


Ortansa Jude prezenta ştirile despre vreme la “Telejurnal”, în comunism

Florin Busuioc prezintă ştiri meteo la o hartă interactivă

Ortansa Jude era titulara rubricii “Meteo” a telejurnalelor. Un telefon al generalului de Securitate Nuţă, curios să afle vremea de a doua zi, i-a adus numai probleme. “E posibil să plouă”, i-a spus Ortansa securistului. Pentru că nu s-a întâmplat aşa, acesta a cerut să fie concediată.

Citiţi mâine despre mărcile care au rezistat din «epoca de aur» şi până acum

Urmărește-ne pe Google News