Urmare din numarul trecut

Mai mult de 90% dintre femeile cu epilepsie vor naste copii normali. Ele au totusi un risc mai crescut de complicatii pe perioada sarcinii si la nastere.

Riscurile de aparitie a malformatiilor congenitale sunt in general de 2-3%. La femeile epileptice a caror medicatie este reprezentata de un singur drog antiepileptic, riscul malformatiilor este de 4-8%. Cele mai frecvente malformatii congenitale implicate in epilepsie sunt reprezentate de despicaturile velopalatine, defectele cardiace si de spina bifida.

Fertilitatea femeilor cu epilepsie este mai scazuta decat media generala cu 25-30%. Incidenta neregularitatilor ciclului menstrual, a ovarelor polichistice, precum si a tulburarilor endocrine reproductive este mai mare la femeile care sufera de aceasta afectiune. Medicatia contraceptiva poate fi inactivata de o parte dintre drogurile antiepileptice, altele scad concentratia sanguina a estrogenului (unul dintre hormonii feminini), reducand eficacitatea contraceptiei hormonale.

Toate medicamentele antiepileptice pot afecta fatul. Acidul valproic si carbamazepina au fost asociate cu cresterea incidentei spinei bifide. Multi specialisti considera trimetadiona un drog prohibit femeilor care doresc sa aiba copii. Se asociaza cu o incidenta crescuta a malformatiilor congenitale, precum si a mortii fetale.

Urmărește-ne pe Google News