David OReilly conduce divizia de cercetare şi dezvoltare la nivel global a British American Tobacco, responsabilă de “ţigările de ultimă generaţie”. Pe fondul investiţiilor anunţate de 800 de milioane de euro în fabrica de la Ploieşti, cotidianul Libertatea a încercat să afle “cât de sănătoase sunt acestea”, ce spune Organizaţia Mondială a Sănătăţii, dacă pot sau nu acestea să fie contrafăcute şi care sunt perspectivele acestei industrii în România.

Reporter: În contextul în care asistăm la un “război” între ţigara tradiţională şi ţigara “de ultimă generaţie”, cât de mare este turnura producătorilor mondiali către acest ultim segment?

David OReilly: Viitorul industriei de tutun, şi implicit, viitorul British American Tobacco îl reprezintă aceste produse cu risc scăzut, de generaţie următoare, “fără fum”. De aceea, avem o strategie numită “Transformarea tutunului”. Majoritatea fumătorilor vor să renunţe la fumat, sunt consumatori şi vor să renunţe pentru că fumatul le pune în pericol sănătatea. Se aşteaptă ca jumătate dintre fumători să moară prematur dacă nu vor renunţa la acest viciu. În timp ce nicotina îi ţine dependenţi pe majoritatea dintre ei, arderea tutunului cauzează cancerul la plămâni, boli de inimă şi boli ale sistemului respirator. Aşadar, toate produsele noastre de generaţie următoare lasă în urmă arderea tutunului, fie că vorbim de ţigări electronice, de produsele de încălzit tutunul sau despre produsele bazate pe nicotină. Dacă vrem ca fumătorii să renunţe la acest viciu, pot să treacă la aceste produse “fără fum”, posibil mai sigure. Şi vor fi mulţumiţi, pentru că este redus riscul bolilor, autorităţile ar trebui să fie mulţumite pentru că vor cheltui mai puţin pentru sănătate în ceea ce priveşte tratarea bolilor conexe fumatului tradiţional. Iar acesta este viitorul sustenabil al afacerii noastre.

Reporter: Organizaţia Mondială a Sănătăţii a tranşat până în prezent acest aspect?

David OReilly: Sunt multe autorităţi publice de sănătate în lume care susţin fumatul ”fără fum” pe bază de tutun sau nicotină ca variante mai puţin periculoase faţă de fumatul tradiţional. Vorbim de autorităţi şi profesori universitari din Anglia sau instituţii similare din Statele Unite. Organizaţia Mondială a Sănătăţii analizează rezultatele ştiinţifice şi sperăm că vor vedea că am făcut cel mai bun pariu pentru a evita decese premature din cauza ţigărilor tradiţionale în secolul XXI. Aceasta se numeşte politica “reducerii riscurilor generate de tutun”. Tradus, asta înseamnă migraţia fumătorilor de ţigări clasice, care sunt nocive pentru sănătate, către aceste produse considerate mai sigure sau alternativele pe bază de nicotină.

Reporter: Cât credeţi că va mai dura până când Organizaţia Mondială a Sănătăţii va avea o poziţie în legătură cu ţigările din zona “electronică”?

David OReilly: Cred că ar trebui să aşteptăm să vedem dacă aceste produse vor putea fi contrafăcute. Evident că acest lucru este mai complicat decât în cazul ţigărilor tradiţionale, pentru că majoritatea sunt bazate pe electronică. La nivelul structurilor noastre de cercetare şi dezvoltare, am investit peste 2,5 miliarde de lire în ultimii cinci ani, pentru a crea aceste produse. Sunt foarte greu de realizat şi cred că va fi foarte greu să fie contrafăcută componenta electronică, cât şi consumabilele aferente. Aşteptăm să vedem, însă noi sperăm că nu va fi cazul. E o problemă, în schimb, cu ţigările tradiţionale.

Reporter: Ce va produce mai exact fabrica de la Ploieşti şi cât de mult contează aceasta pentru British American Tobacco, la nivel global?

David OReilly: Investiţia noastră în fabrica de la Ploieşti reprezintă un angajament al nostru pentru “transformarea” tutunului. Mai avem fabrici în Coreea de Sud şi Rusia care fac NeoStick-uri (n.r. – consumabile pentru dispozitivele Glo). Ploieştiul va fi o componentă principală. Noi avem un ritm de fabricaţie ridicat în România şi în Europa de Est în general. Iar aceasta face parte din strategia de „transformare”.

Reporter: Are în plan British American Tobacco să investească în România şi pe parte de cercetare?

David OReilly: Avem departamente de cercetare şi dezvoltare peste tot în lume. Sediul central al cercetării şi dezvoltării se afla la Londra, însă avem centre similare în Statele Unite, Brazilia, în Africa de Sus, în Rusia, în Malaezia, în Indonezia, iar în Polonia avem o parte dedicată “vaporizării” (n.r. – tehnologie care presupune vaporizarea nicotinei lichide).

Pe piaţa din România, principalii competitori ai British American Tobacco, inclusiv pe segmentul “țigărilor de ultimă generaţie”, sunt Japan Tobacco International (JTI) şi Philip Morris.


CITEŞTE ŞI:

#salvatipipera | Noi măsuri în urma campaniei Libertatea: Primăria Sectorului 2 a montat garduri pentru a împiedica parcarea ilegală pe str. Gara Herăstrău

REPORTAJ/Mesajul tulburător al unei bătrâne de vârsta României Mari: ”Să se găsească un conducător care să ne aducă acasă copiii” (VIDEO)

Urmărește-ne pe Google News