Construite în urmă cu peste un secol, primele clădiri de tip zgârie-nori au fost considerate un simbol al puterii și al stilului urban. Profesorul Valery Augustin de la Facultatea de Arhitectură a Universității Southern California spune că „oamenii au fost mereu fascinați de înălțime”, notează CNN.

Fie că e vorba despre Icar sau de Frații Wright, noi (oamenii) ne-am dorit mereu să pierdem legătura cu gravitația. Zgârie norii ne permit să zburăm pentru scurt timp.

Valery Augustin, profesor la Facultatea de Arhitectură a Universității Southern California

Burj Khalifa e cea mai înaltă clădire din lume

Situat în Dubai, Turnul Khalifa (Burj Khalifa) măsoară 828 de metri și este, în prezent, cea mai înaltă clădire din lume. Turnul de 163 de etaje este considerat o minune a arhitecturii. Îmbină stilul arhitectonic islamic cu tehnică de ultimă oră în materie de economisire a energiei, potrivit Skyscraper.com.

Clădirea luxoasă și extravagantă este conectată și cu sistemul de transport al orașului, având de asemenea un aspect practic.

Burj Khalifa are 900 de apartamente și intrarea se face printr Dubai Mall, cel mai mare centru comercial din lume. Turiștii care vor să viziteze cea mai înaltă clădire din lume pot lua liftul până la etajul 124 de unde poate fi admirată o priveliște impresionantă asupra orașului.

Prin comparație, Burj Khalifa este de șase ori mai înaltă decât cea mai înaltă clădire din România. Este vorba despre Sky Tower din București, care are 136 de metri și 37 de etaje.

Cladirea Sky Tower este cea mai înaltă clădire din București

Turnul Shanghai e cea mai înaltă clădire din China

Turnul Shanghai (Shanghai Tower) se află în prosperul oraș chinez cu același nume. Construită sub formă de spirală, clădirea de 126 de etaje are 632 de metri, fiind considerată cea mai înaltă din China și a doua cea mai mare din lume. A fost concepută astfel de către arhitecți pentru a avea o rezistență mai mare în calea vântului puternic.

În Shanghai Tower există numeroase magazine, restaurante, birouri, dar și un hoteluri.

Abraj Al-Bait sau Turnul cu ceasuri regale din Makkah

Situat în orașul Mecca din Arabia Saudită, Turnul cu ceasuri regale din Makkah se află pe locul 3 în topul celor mai înalte clădire din lume. Turnul are o înălțime de 601 metri și 120 de etaje.

Clădirea a fost construită în centrul orașului și se află apropierea Marii Moschei de la Mecca, un important loc de pelerinaj pentru musulmani.

Turnul dispune de patru ceasuri uriașe, montate pe fiecare latură a acestuia. Deține chiar și un record mondial pentru cele mai mari ceasuri montate la înălțime, conform Skyscrapercenter.com.

Centrul financiar Ping An din Shenzhen

Locul patru în topul celor mai înalte clădiri din lume, realizat de CNN, este ocupat de Centrul financiar Ping An (Ping An Finance Center) din Shenzhen, unul dintre cele mai prospere orașe din apropiere de Hong Kong.

Zgârie-norul cu fațada de sticlă și oțel inoxidabil are 115 etaje și 599,1 metri înălțime.

Lotte World Tower din Coreea de Nord

Construit în Seul, Turnul Lotte Word are 555 metri și 123 de etaje. Arhitecții care l-au conceput s-au inspirat din „arta tradițională coreeană”, notează
Skyscrapercenter.com.

Turnul impunător găzduiește numeroase magazine, birouri, aparatemente și chiar un hotel de lux. Dispune și de o sală de concerte și de o cafenea construită pe acoperișul clădirii.

De asemenea, de pe această clădire sunt lansate de Anul Nou artificiile pe cerul capitalei Coreei de Sud.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

sursă foto: 123rf, EPA, Hepta

Urmărește-ne pe Google News