“O capsulă din timp care trăiește în mijlocul Bucureștiului modern”, așa a început povestea despre casa de pe Șerban Vodă, Iozefina Postăvaru, cercetător științific în cadrul Institutului Național al Patrimoniului. Casa a fost construită în jurul anilor 1790. “A fost locuită de un târgoveț, un mic burghez de la începuturile epocii moderne a Românie. Avea această particularitate a prispei cu arcade în acoladă sprijinită pe stâlpi de lemn cu capiteluri sculptate. Vorbim de influențe balcanice preluate și integrate în arta românească”, ne-a spus Iozefina Postăvaru.

În cea mai veche casă din București a funcționat o tapițerie

În 1937 în cea mai veche casă din București funcționa un atelier de tapițerie

Casa are patru încăperi, o tindă, o prispă (cu arcade și stâlpi) care se lărgește într-un foișor, dar și o pivniță înaltă ce are grinzi masive din stejar. “Zona era mlăștinoasă în perioada în care s-a construit casa și din cauza aceasta beciurile înalte erau necesare. Ca pentru orice târgoveț, spațiul beciului era important pentru depozitare, dar și pentru izolarea termică a parterului”, ne-a mai spus Iozefina Postăvaru. Inițial, casa avea acoperiș din olane (argilă arsă), tabla fiind pusă mult mai târziu. Fațada dinspre stradă a fost remodelată de mai multe ori, chiar a fost tăiată după ce s-a făcut lărgirea străzii Șerban Vodă. Însă partea dinspre curte a rămas nemodificată.

A fost la un pas să se prăbușească

Iozefina Postăvaru, cercetător științific în cadrul Institutului Național al Patrimoniului, ne-a vorbit despre cea mai veche casă din București

În anul 1937 aici funcționa o tapițerie, după cum se poate vedea și în fotografiile din arhiva Institutului Național al Patrimoniului. Din 1955 casa figurează ca monument istoric. A scăpat, ca prin minune de demolările comuniste, dar nu a scăpat de colții timpului. Așa se face că în 1991 ajunsese într- un stadiu avansat de degradare. Un raport din anul 1991 arată o deteriorare a casei în proporție de 80%: zidurile, cărămizile erau macerate, acoperișul și stâlpii de lemn erau deteriorați. În 1991 a început și procesul de restaurarea a ei, care s-a produs în mai multe etape și la care au participat cele mai bune echipe de constructori, ingineri, structuriști și arhitecți. Casa este acum administrată de Institutul Național al Patrimoniului. “A fost o intervenție foarte importantă. Suntem încă în proces de restaurare. Mai sunt de rezolvat unele aspecte, dar lucrăm la ele”, ne-a mai spus Iozefina.

Cea mai veche casă din București poate fi vizitată gratuit

 

Institutul Național de Patromoniu colaborează cu un ONG, iar acum în Casa de târgoveț sunt organizate o serie de evenimente. “Până la organizarea preconizatului Centru de informare și dialog în domeniul patrimoniului cultural, oricine vrea să viziteze casa, poate merge le sediul Institutului Național al Patrimoniului (str. Ienăchiță Văcărescu 16) și cineva va fi oricând gata să-i arate această bijuteria e Bucureștiului”, ne-a mai zis Iozefina Postăvaru. Intrarea esta gratuită.

La ora actuală, în România există 30.000 de monumente istorice de mare importanță, în ultimii 25 ani fiind restaurate cu fonduri publice 1.000 dintre ele.


”Gaură” de 6,5 miliarde de lei la buget în primele opt luni ale anului. Banii s-au scurs pe salarii și pensii, iar acum Guvernul inventează noi taxe ca să acopere deficitul


 

Urmărește-ne pe Google News