UPDATE 16.42 Sebastian Burduja, ministrul Energiei, spune într-un comunicat că a cerut ANRE încă din luna august să facă o serie de controale, însă spune că instituția sa nu „nu are drept legal de control asupra furnizorilor din energie”.

„Ministerul Energiei nu are drept legal de control asupra furnizorilor din energie, dar – în calitate de ministru – am solicitat atât oficial, cât și public ANRE să verifice modul în care furnizorii de pe piața de gaze și energie electrică respectă prevederile OUG27/2022”, a spus Burduja.


„Am văzut că au apărut situații de furnizori care au crescut nefundamentat prețurile, de vreme ce în toată Europa au scăzut. E drept că aceste majorări nu se resimt în facturile populației, unde există plafonare. Dar aceste firme vin apoi la stat ca să le decontăm noi diferența față de prețul plafonat. De aceea, vă rog să verificați situația și sper ca și ANRE să se sesizeze”, a spus Ciolacu, în debutul ședinței de Guvern din 8 decembrie.

Preț plafonat la clientul final, dar bugetul suportă diferența

Prețurile pentru consumatorii casnici și firmele din România sunt plafonate în acest moment, până în martie 2025.

În același timp, prețurile pe piața liberă sunt printre cele mai mari din Uniunea Europeană, conform datelor Eurostat, citate de Business Magazin.

Astfel, prețurile pe prima jumătate de an la energie au fost cu 77% peste cele din prima jumătate de an de anul trecut, iar la gaze creșterea este de 134%.

Diferențele între prețurile plafonate și cele din contracte sunt achitate de la bugetul de stat.

Compensări de 22 de miliarde de lei

Până acum, statul a plătit 22,4 miliarde de lei pentru compensarea facturilor la energie și gaze ale consumatorilor.

Valoarea plafonată a prețului la energie a fost de 1.300 de lei pe MWh în primele șase luni ale anului, aceasta scăzând ulterior la 900 de lei pe MWh.

La gaze, prețul la producător este plafonat la 150 de lei/MWh, în vreme ce prețul la clientul final este de 0,31 lei/kWh pentru populație (adică 310 lei/MWh) și 0,37 lei/kWh pentru firme (adică 370 de lei/MWh).,

ANRE suspectează tranzacții succesive prin care au crescut prețurile

Conform Hotnews, ANRE se află deja în acțiuni de control la șase mari furnizori de energie electrică, la cei trei mari furnizori de gaze, dar și la traderi, instituția observând că unii furnizori au raportat valori mari în contractele cu clienții finali, iar energia a fost vândută în tranzacții succesive pentru a majora prețul.

Dacă vor fi găsiți vinovați, furnizorii ar putea fi amendați cu 5% din cifra de afaceri.

Urmărește-ne pe Google News