Colibaciloza este o boala de natura infectioasa, foarte periculoasa, ce afecteaza cel mai des tineretul canin si felin. Se localizeaza la nivelul tubului digestiv si se poate solda chiar cu decesul animalelor.

Este produsa de Escherichia coli, o bacterie gram negativa, care este in mod obisnuit localizata la adulti in tubul digestiv, dar care, in anumite conditii, la nou-nascuti poate produce chiar septicemie, gravitatea bolii fiind data mai ales de imaturitatea sistemului imunitar.

In afara de cantonarea la nivel digestiv, E. coli mai poate fi implicata si in infectiile urogenitale, mamare sau cutanate.

Aceasta afectiune este mai des intalnita in colectivitatile de animale, in cazul fatarilor in mediu neigienic, in cel al afectiunilor mamare din timpul alaptarii sau la introducerea in colectiv a unui animal bolnav sau purtator al bacteriei. Un animal afectat va prezenta urmatoarele simptome: voma, diaree apoasa, letargie, deshidratare, hipotermie (la nou-nascuti) sau febra (la adulti si tineret). De foarte multe ori, aceasta boala este confundata cu diverse afectiuni virale (parvoviroza, coronaviroza), afectiuni bacteriene de tipul salmonelozei sau clostridiozei ori parazitare (giardia, coccidia). Tratamentul presupune rehidratarea adecvata, repausul si antibioterapia. Prevenirea este legata in primul rand de igiena fatarii si a mediului in care sunt tinuti indivizii nou-nascuti sau tineri, de colostrarea adecvata (alaptarea puilor cat mai repede dupa fatare), starea de sanatate a femelei etc.

Ca la orice boala ce evolueaza cu voma sau diaree la tineret, este recomandat consultul medical cat mai rapid, la primele simptome.

Liviu Harbuz
DVM Ph. D

Urmărește-ne pe Google News