Te distrează să-i vezi pe ceilalţi căzând în plasa păcălelilor tale de 1 aprilie? Şi tu trebuie să laşi orgoliul la o parte şi să guşti farsele lor, chiar dacă unele ţi se par cam deplasate (deşi regula spune că toate glumele trebuie să fie de bun simţ).
Superstiţiile legate de prima zi din aprilie cer să te înarmezi cu umor şi să faci haz chiar şi de necaz. Pentru că, dacă te îmbufnezi, de păcăleli vei avea parte un an întreg, până la următorul 1 aprilie. Iată ce ar mai trebui să ştii despre această zi:
Termen-limită pentru păcăleli: ora 12.00. Deşi explicaţia acestei restricţii s-a pierdut în negura vremii, tradiţia este fermă: este bine să ne amuzăm unii pe seama altora, punând la cale fel de fel de farse şi dând frâu liber veseliei, doar până la prânz. Cei care depăşesc acest prag orar vor avea parte de ghinion tot anul!
Nu se fac nunţi şi cununii: vechile superstiţii mai spun şi că ziua de 1 aprilie este total contraindicată pentru astfel de evenimente, pentru că… numai fericite nu vor fi. Fie că mirii nu vor avea parte de “casă de piatră” şi se vor despărţi, fie că relaţia va merge prost, susţinută prin sacrificiul soţului, care va trăi sub papucul soţiei!
Dacă o femeie păcăleşte bărbatul care o consideră agreabilă, se pare că este de bun augur – soarta le-a rezervat o relaţie frumoasă, poate chiar o căsătorie.
Veşti bune pentru părinţi: dacă au copii născuţi pe 1 aprilie, nu mai trebuie să-şi facă griji pentru viitorul lor, fiindcă aceştia vor fi urmăriţi de noroc. În plus, vor fi persoane dotate cu umor, gata oricând să facă farse, dar greu de păcălit. Atenţie însă, nu trebuie să-şi încerce norocul la… jocuri de noroc! Fiindcă vor avea parte numai de pierderi.

Cât de veche este tradiţia

În România, tradiţia păcălelilor de 1 aprilie începe în 1919, odată cu adoptarea calendarului Gregorian. Dar obiceiul este mult mai vechi: romanii serbau, începând cu 25 martie, Hilaria – echinocţiul de primăvară şi renaşterea naturii.

Urmărește-ne pe Google News