Fotografie principală: Liviu Chirica / Inquam Photos

„Eu nu vreau să ofensez pe nimeni, pentru mine aceste ritualuri de exorcizare sunt total eronate, din punctul meu de vedere este vorba acolo de o psihoză, pur și simplu, de o nevroză psihotică, ce trebuie tratată de medicul psihiatru. În clinica noastră de psihiatrie întâlnim des cazuri de delir mistico-religios, fiind o clinică cu profil de acuți și, dintre pacienții noștri psihotici, 11% au aceste simptome”, explică medicul psihiatru Andreea Nester.

Ultima pacientă pe care a întâlnit-o era o tânără de 23 de ani, frumoasă și deșteaptă, dar care era chinuită de halucinații care vizau prezența unui anume preot. „A fost adusă doar în acest an de trei sau patru ori cu poliția și ambulanța, la triaj, cu halucinații vizuale și auditive. Avea un dialog cu un preot, îi reproșa acestui preot că a exagerat cu psalmii și canoanele. Țin minte că inclusiv PIN-ul cardului pacientei mele avea o semnificație aparte: era format din cifra patru, care reprezintă crucea, cifra opt – apocalipsa, cifra șapte, care era ziua anticristului, totul era îmbogățit cu multiple simboluri și semnificații”, explică medicul.

De unde apare această boală?

Dar există speranță, există tratament care dă roade. Medicamentele potrivite și vizitele la psihoterapeut pot aduce din nou un bolnav pe linia de plutire. „Pe Sfânta Parascheva nu am avut-o, dar am avut-o de nenumărate ori internată pe Fecioara Maria. Poate că pare ușor amuzant, dar există și soluții în acest sens și, ca medic psihiatru, când îți vine un pacient și îl internezi, la internare el are convingerea că e Fecioara Maria, iar la externare este pur și simplu Doina sau Irina, trăiești o mare satisfacție. Pentru că vine Fecioara Maria și pleacă Irina sau Getuța”.

De unde apare această boală? „De obicei, vulnerabilitatea genetică, ceea ce moștenim de la părinți joacă un rol foarte important. De exemplu, dacă avem un părinte diagnosticat cu schizofrenie, șansa de a dezvolta și noi această patologie este undeva la 50%, dacă avem doi părinți diagnosticați cu schizofrenie, atunci există riscul de 75% de a face această boală. Cred că are legătură cu educația familială, cu ceea ce învățăm de la mama și de la tata, unii părinți sunt mai rigizi, alții sunt mai religioși, nu neapărat credincioși pentru că, din punctul meu de vedere, sunt niște lucruri diferite”, mai spune psihiatrul Andreea Nester.

Tratament medicamentos, consiliere psihologică și apoi agheasmă

Boala la care apare delirul mistico-religios este de obicei schizofrenia paranoidă, o boală tratabilă. Medicii de la Institutul Socola au întâlnit și pacienți care se cred Iisus sau Dumnezeu și țes în jurul lor tot felul de scenarii. „Pacientul crede, este convins că menirea lui pe lume este să reinstaureze pacea și armonia, este convins că trebuie să îndepărteze diavolii și satana din om, că trebuie să-și curețe semenii de păcate. Aceste idei delirante mai pot fi asociate și cu idei de persecuție, pacientul are impresia că există un complot împotriva lui, pot fi idei delirante de posesiune, pacientul are convingerea că e posedat de diavol sau că Dumnezeu vorbește prin gura lui. De asemenea, delirul mistico-religios poate să fie acompaniat de o dispoziție expansivă, în cazul unui episod maniacal, și se simte omnipotent, răspândește cuvântul Domnului și răspândește credința printre oameni și printre semenii săi”, dă detalii specialistul.

Astfel de pacienți trebuie imediat internați. Și rolul cel mai important îl are familia care ar trebui să se informeze cu privire la boli, să meargă la medici și, foarte important, să fie atentă la schimbările de comportament. Astfel de cazuri sunt întâlnite în toată țara și cu atât mai mult ajung în atenție în cazul procesiunilor religioase, cum sunt pelerinajele, ca acela de la Iași, de Sărbătoarea Prăznuirii Sfintei Parascheva.

CITEȘTE ȘI

Actorul și solistul Marius Popa: «Renunț la religia ortodoxă, în semn de protest pentru urâțeniile pe care le face Biserica»

Urmărește-ne pe Google News