Doina Cornea povestea pentru EVZ.ro, momentele tensionate pe care le-a trăit în primele zile ale Revoluției când a fost adusă fără voia ei la Televiziunea Română cu scopul de a ”legitima” noua putere instalată-adică să le ofere credit lui Ion Iliesscu și FSN-ului. Silviu Brucan a fost cel care a obligat-o să le facă pe plac

Doina Cornea s-a considerat ostatecă după 22 decembrie, pentru că la poarta casei sale din Cluj, securiştii care o supravegheau au fost înlocuiţi de militari.Pe 25 decembrie a fost adusă la Bucureşti, la gară a fost suită direct în TAB, acoperită cu o manta soldăţească și o căciuli militare cu urechi, povestea ea.

„În faţa gării zic să luăm un taxi, totuşi. Zice (militarul tânăr care a primit-o în grijă) nu, nu, aici ne aşteaptă un TAB. Şi zic, eu nu pot urca în TAB. Lăsaţi că vă ajutăm noi!”, spunea Doina Cornea.

Militarul a avertizat-o: „Ştiţi, e foarte periculos, vă vede cineva, că aveţi duşmani în ţara asta, şi vă împuşcă”. Am întrebat unde sunt cazată. E mai bine să nu ştiţi, mi-a răspuns”.

Doina Cornea a fost supusă practic unui regim de semi-arest. „Dimineaţa, a venit ofiţerul în cameră: aţi auzit azi-noapte cum s-a tras? Ninsese foarte frumos în noaptea aia, şi zice, aţi auzit împuşcăturile? Vai, teroriştii, aicea pe acoperişuri au umblat! Şi atunci mă uit pe acoperişuri şi zic: domnule locotenent, dar dacă ar fi umblat s-ar fi văzut urmele pe acoperiş. Dar nu era nici o urmă, era o zăpadă frumoasă. E, atuncea am început să drămuiesc…”

Ion Iliescu și Silviu Brucan au preluat puterea imediat după Revoluție

Doina Cornea a fost dusă pe 26 decembrie direct în studioul televiziunii. În studio i-a avut în stânga și-n dreapta ei pe Silviu Brucan şi Dumitru Mazilu. „Nu puteam să zic că nu vreau cu dvs, că vreau singură. Am acceptat să intru cu ei, dar asta e foarte important, că iniţial eram programată singură. Şi când coboram trei trepte pentru studiou, m-a prins aşa, brutal, domnul Brucan de mână, nu „ascultaţi…”, ci „ascultă doamnă, să nu cumva…” Să nu cumva ce? Este vorba de primul miting anticomunist al studenţilor, din 26 decembrie, pe care FSN şi TVR au făcut tot posibilul să-l oprească şi să-l compromită. Brucan și Mazilu au manipulat-o să-i descurajeze pe tineri să se ducă la acel miting, inducându-i ideea că se va deschide focul asupra lor, își amintea Doina Cornea.

Manipularea, recunoscută de Armată

În raportul comandantului Regimentului 20 tancuri, maiorul Mircea Mureşan, în prezent general cu patru stele, fost rector al Universităţii Naţionale de Apărare, consemna la data de 26.12.1989: „La radio şi la televiziune se fac, începând cu ora 12.00, comunicate, apeluri către populaţie pentru a nu răspunde la chemarea la miting, provocatoare de panică, miting care nu are nimic comun cu „FSN”. Se face propagandă în rândul studenţilor de către elemente de agitaţie, cum că armata nu ar mai fi cu ei. Având în vedere gravitatea situaţiei, am intrat în alarmă şi ni s-a ordonat de la divizie: să nu deschidem foc, pe căile de acces să fie dispuse cadre cu soldaţi care să oprească accesul persoanelor civile spre piaţă”.

Urmărește-ne pe Google News