Măsurătorile efectuate de specialiştii de la Serviciul de Gospodarire a Apelor arată că Dunărea măsoară miercuri 610 centimetri, atingând cota de inundație. Măsurătorile efectuate de Administraţia Fluvială a Dunării de Jos indică o valoare de 613 centimetri, debitul fiind de 12. 410 metri cubi pe secundă.

Autorităţile au luat deja mai multe măsuri. Gurile de canalizare din zona portului Brăila au fost sigilate pentru a nu refula în cazul în care apele vor creşte.

„In municipiul Brăila, în zona falezei Dunării, fosta gară fluvială, au fost ridicate gurile de canalizare pentru a se evita inundarea zonei respective”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Braila, colonel Stefan Stoian.

La Braila, cota de atenţie este de 560 centimetri, cota de inundaţie este de 610 centimetri, iar cota de pericol este de 660 centimetri.

La marginea falezei din Tulcea, Dunărea a depășit nivelul câtorva schele de acces la pontoanele de acostare. Din acest motiv, proprietarii sunt obligaţi să improvizeze pasarele noi, notează Agerpres.ro.

Majoritatea schelelor de acces la pontoanele de acostare a navelor de pe faleza Tulcea au fost ridicate încă de zilele trecute de către proprietarii acestora, astfel încât accesul pe nave să nu se facă prin apă. În zona joasă a falezei Dunării, unii proprietari de pontoane au improvizat pasarele pentru a putea ajunge la nave fără să intre în apă.

De peste o săptămână, nivelul Dunării a depăşit cota de atenţie pe raza judeţului Tulcea, iar miercuri este cu cel puţin 13 centimetri mai mare, conform Administraţiei Fluviale Dunărea de Jos (AFDJ).

Duminică, Dunărea a depăşit cota de atenţie cu trei centimetri, ajungând la un nivel de 563 de centimetri, în condiţiile în care fluviul are un debit aproape dublu faţă de media multianuală a lunii martie.


Citește și #salvatipipera/ Mesajul lui Traian Mihu, primul IT-ist din Pipera, fost angajat la ICE Felix, pentru tineri: „Trebuie să tratezi lucrurile la serviciu ca în familie”


 

Urmărește-ne pe Google News