Cele mai devastatoare inundații din România ultimului secol au avut loc în primăvara anului 1970 și au afectat peste 1.500 de localități din toată țara și peste un milion de hectare de pământ. În Satu Mare, Someșul a ucis 56 de oameni și peste 20.000 de animale, iar alți mii de sătmăreni au pierdut tot ce aveau.

Semnalul de alarmă cu privire la creșterea periculoasă a nivelului Someșului s-a tras cu o zi înainte de dezastru, în 13 mai. Cu puțin timp înainte ca apele învolburate să acopere o treime din județ și mai bine de jumătate din municipiul Satu Mare, oamenii au încercat din răsputeri să consolideze digurile pentru a-și proteja bunurile.

„Cei 57 km de diguri au fost consolidați cu toate forțele umane de care dispunea orașul în acel moment. Toată suflarea avea un singur scop: protejarea orașului și a bunurilor adunate de o viață.

Digurile cedează în câteva puncte, în spatele fabricilor de pe strada Botizului, dinspre satele Berindan, Mărtinești, Cucu, Botiz, Eteni etc. înaintând spre Satu Mare într-o viitură uriașă de 2-3 m.”, informează Muzeul Județean Satu Mare, publicând imagini de la consolidarea celor 57 de kilometri de diguri din județ.

O treime din județ sub ape

În dimineața zilei de 14 mai, apele Someșului începeau să acopere județul. Digul s-a rupt în zona localităților Văii Vinului, Culciu Mare, Apa și Odoreului, iar apa a inundat terenurile agricole, satele, dar și o jumătate din municipiul Satu Mare.

Cele mai mari pagube s-au înregistrat în cartierul de jos al orașului, denumit azi „14 Mai”, unde a fost măsurată și cota maximă a apei: doi metri. Nicio casă din acest cartier nu a rămas neatinsă. Echipa de salvare a populației a fost condusă de un reprezentant al Ministerului Internelor, venit special din Capitală.

Dintre localitățile din județ, una dintre cele mai grav afectate a fost Odoreul. „Totul a fost din cauza unei ierni cu foarte multe precipitații. Digul Someșului s-a rupt în zona Odoreului întrucât barajul Firiza era supraîncărcat. Casa noastră a fost distrusă în totalitate.

Eram copil de opt ani și auzeam cum se prăbușesc casele. Eram șocat și uluit, nimeni nu se aștepta. A fost un dezastru de proporții nemaipomenite, dar oamenii s-au solidarizat și au reușit să-i șteargă urmele. Casele din Odoreu a fost distruse în proporție de 70%, iar satele Eteni, Cucu și Lunca Apei au fost atunci șterse de pe fața pământului.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 15

Din Lunca Apei nu a mai rămas decât biserica, actualmente mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului”, își amintește scriitorul Felician Pop.

În cifre seci, pierderile suferite de populație au fost estimate de autoritățile de atunci la 259 de milioane de lei.

Potrivit lucrării „Epopee pe Someș“, în industrie pierderile au fost de 77 de milioane de lei, la care se adaugă 6,4 milioane de lei pierduți în construcții, 6,2 milioane de lei în transporturi și peste 64 de milioane prin oprirea activităților de producție.

Un grup de 10 pompieri de la stația locală au „luptat“ timp de două săptămâni, fără pauze, ca să salveze cât mai mulți oameni și cât de multe bunuri.

Foto: Arhiva Muzeului Județean Satu Mare

Urmărește-ne pe Google News