Lut – Vasele din lut au fost inventate acum mii de ani. Sunt în continuare cele mai bune. Nu au reactivitate în contact cu orice fel de aliment şi emit o căldură perfectă pentru gătit. Rezistă la temperaturi mari şi nu doar la cuptor. Există vase groase care se pretează inclusiv la foc deschis. Vasul se încălzeşte uşor şi nu reprezintă nici un pericol pentru alimentele gătite.
Sticlă YENA – Sticla e considerată cel mai bun material pentru stocarea alimentelor. Sticla de yena este cel mai bun material pentru gătitul la cuptor clasic. E un material inert, ceea ce înseamnă că nu va interacţiona cu alimentele, nici chiar cu cele cu aciditate mare.
Ceramică – Este un material potrivit atât pentru tigăi, cât şi pentru vase mari, destinate preparării la cuptor. Folosiţi cu încredere vasele integrale din ceramică, dar şi pe cele căptuşite cu ceramică în strat gros. Atenţie, la prima zgârietură, trebuie aruncate!
Inox – Inoxul e stabil la temperaturi ridicate şi nu eliberează substanţe nocive în alimente. Când cumperi un vas din inox, ai grijă să nu aibă în interior elemente care susţin coada vasului şi care, de obicei, sunt confecţionate din aluminiu. Acesta devine nociv la temperaturi foarte ridicate.
Email – Şi în cazul vaselor din email, un material sănătos, trebuie să fii atent dacă apare vreun tip de deteriorare. La apariţia celei mai mici zgârieturi, trebuie aruncate. Emailul e antibacterian, complet inert (dacă este intact), indiferent de temperatura la care se găteşte, nu reţine resturi alimentare sau mirosuri.
Wok – Dacă îţi cumperi wok (tigaie adâncă) fabricat pe o bază de aluminiu, ai grijă să nu zgârii teflonul, astfel încât alimentele să intre în contact cu aluminiul.

Evită recipientele din aluminiu

–  Vasele din cupru sunt de evitat. Cuprul e necesar în alimentaţie, dar limita maximă e de 10 miligrame/zi. Atenţie! La temperaturi ridicate, cuprul din recipient trece şi în mâncare. În plus, e bine de ştiut că alimentele cu aciditate mare favorizează absorbţia cuprului şi apare riscul intoxicării.
– Vasele din aluminiu conduc uniform căldura şi sunt preferatele multora. Dar aluminiul poate ajunge în compoziţia mâncărurilor preparate termic şi se poate depune în special în structurile nervoase. Există studii care indică faptul că aluminiul poate contribui la apariţia bolii Alzheimer. Totuşi, există vase din aluminiu acoperite cu teflon sau ceramică. Acestea nu permit aluminiului să intre în contact cu mâncarea decât în cazul unei deteriorări (zgârieturi). Aşadar, odată învelişul deteriorat, nu mai folosi vasul.
– Vasele de teflon – În privinţa teflonului există controverse. Au apărut studii care fac legătura între teflon şi diverse tipuri de cancer. Motivul e prezenţa acidului perfluorooctanoic, dar şi a cadmiului şi plumbului.

Urmărește-ne pe Google News