Se știe că, printre altele, sarea este unul dintre mineralele de care organismul tău are neaparat nevoie, mai ales după o noapte „grea”.

Zeama de varză și murăturile fac minuni

Aceasta se găsește cu prisosință în murături. Zeama de varză (moarea), de exemplu, face adevarate miracole, când vine vorba despre mahmureală. Dacă nu ai moare la dispoziţie sau nu-ţi place, fă-ți o cafea cu sare în loc de zahăr sau, pur si simplu, bea un pahar de apă cu sare. O soluție bună este și oțetul de mere. Astfel, 100 ml de oţet de mere are acelaşi efect ca şi o cană de zeamă de varză murată. Este adevărat că, fără apă, nu e prea plăcut la gust, dar într-o cantitate atât de mică se poate da repede pe gât, pentru că merită „sacrificiul”.

Bea apă și mănâncă ceva, dacă poţi!

Nu crede în teoria „cui pe cui se scoate” și nu te apuca să bei ” măcar un pahar” din ultima băutură consumată seara/noaptea precedntă. Mai degrabă respectă dictonul „ la pământul ud puțină apă îi trebuie”, și fii conștient că, bând din nou alcool, fie și un singur pahar, cu siguranță vei crea premisele unei noi mahmureli, și mai puternice. Mai bine, dimpotrivă, lasă alcoolul și bea apă plată, hidratează-te bine, pentru a scoate tot alcoolul din sânge şi a potoli setea mistuitoare, provocată de deshidratarea accentuată. Și încearcă să mănânci ceva, cât de puțin. Evident, alimente uşoare, cum ar fi o supă, pâine prăjită, o ciorbă acră etc. Dacă nu poți mânca, bea măcar un ceai de mentă, de preferat îndulcit cu miere, cu un pesmet sau pâine prăjită, pentru a-ți calma stomacul. Și mai bun (evident, dacă-l suporți, pentru că-i foarte amar) este ceaiul de rostopască. Alaturi de sunătoare și de coada-soricelului, rostopasca curăță organismul, calmează și face minuni în bolile de ficat. În plus, ceaiul de rostopască scade tensiunea arterială și stimulează respirația. Alte alimente care ți-ar face bine sunt ouăle (fierte sau prăjite-omletă), carnea de pui sau de curcan şi iaurtul. Ele conţin cisteină, care ajută la curăţarea ficatului de radicali dăunători şi calmează aciditatea gastrică.

Mierea reglează glicemia

E bine să iei și o linguriță-două de miere, pentru că abuzul de alcool duce, inevitabil, şi la scăderea glicemiei. Or, lipsit de glucoză, sistemul nervos suferă (aşa se explică frisoanele, tremurăturile și transpirația, care însoţesc starea de mahmureală). Deci, câteva linguriţe de miere, din jumătate în jumătate de oră, timp de 4 ore, îți vor face bine. Desigur, dacă nu suferi de diabet, caz în care mierea nu e recomandată. De altfel, în acest caz, nici alcoolul nu-i indicat.

Milkshake de banane

O altă soluție ar fi milkshake de banane. Amestecă în shaker o banană, un pahar de lapte şi două linguriţe de miere. Efectul lor cumulat e benefic: bananele calmează stomacul, mierea restabileşte nivelul de zahăr din corp, iar laptele îl rehidratează şi reduce aciditatea gastrică. Nu ai banane, bea un suc de mere, eventual, alternativ cu suc de roşii (100 ml din fiecare). Repetă de trei ori (în total, bea pe parcursul zilei 300 ml de suc de mere şi 300 ml de suc de roşii) și scapi atât de amețeli, cât și de grețuri.

O infuzie de mărar ajută

După ce ai băut prea mult alcool, apar, de regulă, arsuri la stomac, senzaţie de greaţă etc. Acestea se pot calma și cu o infuzie din frunze de mărar. Pune planta în 250 ml de apă clocotită, acoperă vasul și lasă-l între 3 şi 5 minute. Infuzia astfel obţinută o poți împărți în două părţi egale, pe care e bine să le bei după micul dejun, respectiv, după masa de prânz sau cea de cină, după caz.

Există și pastile antimahmureală

Dacă nu ai la îndemână niciunul dintre aceste ingrediente naturale, în farmacii găseşti fel de fel de pastile antimahmureală. Deși te „îmbogățesc” și cu ceva chimicale asortate, acestea reduc efectele consumului excesiv de alcool, ajută la evitarea disconfortului ulterior consumului, elimină simptomele mahmurelii, accelerează eliminarea produselor toxice rezultate în urma oxidării alcoolului și ajută la refacerea formei fizice a organismului. Ele conţin vitamine şi minerale, aspirină, cofeină și alte substanțe, care te ajută să scapi de mahmureală.

Urmărește-ne pe Google News